Tehno
TEST: HUAWEI P10 LITE I P10 PLUS

Jedan jak, jedan slab
Objavljeno 4. kolovoza, 2017.

Huawei P10 imali smo prilike ne tako davno testirati te je uređaj na nas ostavio zaista pozitivne dojmove unatoč određenim mušicama. Stoga, kada su nam na test stigle njegove izvedenice - modeli Huawei P10 Lite i P10 Plus, očekivanja smo odmah postavili visoko, a jesu li ona bila opravdana, donosimo u sljedećim redcima.

Solidan uređaj

Započet ćemo s modelom Huawei P10 Lite. Naime, iako nosi naziv P10, a uz njega i dodatak Lite, ovaj nam se uređaj čini kao pomalo zalutao u P10 obitelj. Tomu je tako ponajviše zbog izgleda, drukčije izvedbe, ali i zbog činjenice da Lite model ima veći zaslon od “originala”. Pomalo neobična logika, ako se nas pita. Naime, dok originalni P10 ima 5,1 inča u dijagonali zaslona, njegov očito i očekivano slabiji rođak Lite ima 5,2 inča. Osim toga, Lite je i nešto veći te cijeli jedan gram teži. Uz pomalo neobičan pristup, model Lite je i po izgledu teško svrstati u P10 obitelj. Naime, uređaj nema klasičnu “home” tipku sprijeda kao P10 i njegov veći brat Plus, nego straga. Materijal za prednju i stražnju stranu je staklo, a obrub je metalni i sve to drži na okupu (kod P10 i P10 plus stražnja strana je od metala). Ako ćemo naći neku poveznicu, to može biti karakteristično oblikovano kućište i općenito izgled, koji inspiraciju čvrsto vuče od Appleova iPhonea. No dotaknimo se onog bitno, zašto je onda ovo lite model. Ključ je u onome oku nevidljivom na prvu – hardveru. Huawei P10 Lite donosi znatno slabije performanse - slabiji fotoaparat, koji inače ima 12 megapiksela i unatoč tomu i dalje snima fantastične fotografije, ali bez mogućnosti snimanja videozapisa iznad fullHD-a, zatim tu je slabiji procesor, koji inače i, na sreću, u praksi i dalje osigurava brz i fluidan rad, te slabija baterija. Kako i zvuči, ne pretjerano slabija verzija, no zbog drastičnog odstupanja u izgledu Huawei P10 Lite doima se kako potpuno drugi model srednjeg cjenovnog razreda, s cijenom od oko 2000 kuna. Dakle, tražite li solidan uređaj - Huawei P10 Lite vrijedi pogledati. Mana - staklo nije otporno na ogrebotine pa valja pripaziti.

Vrhunska izrada

Huawei P10 Plus u svakom smislu riječi donosi plus u odnosu prema izvornom P10. Naime, Huawei P10 Plus donosi znatno veći zaslon, od 5,5 inča, koji umjesto fullHD rezolucije sada ima QHD, a s njim su se povećale i dimenzije, no izgled je onakav kakav bismo i očekivali – identičan! Kao i kod P10, kvaliteta izrade je vrhunska, kao i opći dojam. Nema tu traga ni najmanjem kompromisu. Zaista, Huawei P10 ostavlja uvjerljiv dojam kvalitetno izrađenog uređaja. Rad na većem P10 Plus identičan je kao i na manjem P10 jer su to “ispod haube” u biti isti uređaji. Tako srce uređaja čini procesor iz Huaweijeve vlastite radionice – Hisilicon Kirin 960, koji možemo svrstati u istu generaciju sa Snapdragonom 820, odnosno 821. Procesor je uparen sa 4 GB RAM-a, a to je dovoljno i za najteže zadatke, što smo do sada više puta utvrdili. Tako Huawei P10 Plus radi glatko i s lakoćom obavlja najzahtjevnije zadaće, što uključuje igranje neke napredne grafičke igre, u kombinaciji s većim brojem otvorenih aplikacija. Na raspolaganju nam je 64 GB interne memorije, što je i više no dovoljno, no za one koji trebaju više – tu je i utor za kartice. Huawei je i na svom većem top-modelu poseban naglasak stavio na kameru, koju je razvio u partnerstvu s Leicom. P10 Plus tako isto dolazi s dvostrukom kamerom, koja kombinira 20-megapikselnu crno-bijelu i 12 MP kameru u boji. Fotografije su očekivano vrhunske i u razini s drugim top-modelima za ovu godinu. Prednja kamera dolazi s 8 MP senzorom. Sve skupa, P10 Plus uređaj je za broj veći od P10 i to je u biti to. Cijena je, nažalost (ali i očekivano), također za broj veća i vrti se oko 6000 kuna, pa ako ste za pametni telefon spremni izdvojiti toliku svotu (toliko morate izdvojiti i za top-modele drugih razvikanih proizvođača), bacite pogled i na P10 Plus.

iAndroid

Naslov ovog odlomka iAndroid nije neka nova verzija popularnog Googleova OS-a ni neki Appleov proizvod, nego naš dojam Androida 7.0 s Huaweijevim dizajnom, koji očekivano uvelike podsjeća na – naravno, iPhone. Oba uređaja imaju isti OS, a iako je kao takvo sučelje zanimljivo, zahtijeva određeni rok navikavanja. No, nakon nekog vremena, sve se čini lijepim! Kako drukčije može i biti, zar ne?

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike