Regija
GRADONAČELNIK TOMISLAV ROB:

Pred gotov čin dovedeni smo mi, a ne Slama
Objavljeno 22. srpnja, 2017.

Vezani članci

BELI MANASTIR BEZ LAND ART FESTIVALA

Umjesto na Šećeranskom jezeru, Festival Slama bit će u Bilju

U belomanastirskoj gradskoj upravi kažu da su se iznenadili kada su vidjeli objavu da će Festival biti održan u Belom Manastiru.

- Pred gotov čin dovedeni smo mi, a ne udruga Slama - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, ističući kako se s Fallerom jednom-dvaput telefonski čuo i sastao u ponedjeljak u Bilju. Potvrđuje da je osobno bio prilično iznenađen nakon objave na portalima (koji su prenijeli objavu s facebook-stranice udruge Slama) da će festival biti održan na Šećeranskom jezeru.

- Osim obećanja koje je Faller eventualno od nekog dobio, nije imao ništa. Ne postoji nikakav pisani trag. Rekao sam mu da ćemo mu pružiti maksimalnu logističku podršku te ga pozvao da se javi na idući natječaj - naglašava Rob, dodajući kako ni u kojem smislu ne želi zatvoriti vrata manifestaciji Slama. Smatra da je, uz gradske bazene, preuzeo još jedan vrući krumpir i drži da aktualna gradska uprava ne snosi nikakvu krivnju što Slama ove godine neće biti održana u Belom Manastiru.

- Kada se priprema takav festival, organizacija i dogovori počinju dva-tri mjeseca prije. No, Faller me je jednom nazvao prije otprilike mjesec dana kako bismo se dogovorili da ćemo se naći. Prošlo je određeno vrijeme, ponovno smo se čuli i za ponedjeljak dogovorili sastanak u Bilju. Tako se ne organizira festival - tvrdi Rob, ponavljajući kako prijava udruge Slama službeno nije prošla na gradskom natječaju.

Ističe kako 35.000 kuna i nije tako veliki iznos koji grad ne bi mogao financirati, ali da sve mora biti transparentno.

Podsjetimo, rezultati natječaja bili su objavljeni u travnju, kao i vijest da je prijavu koja nije zadovoljila formalnopravne uvjete pa povjerenstvo o njoj nije ni raspravljalo poslala upravo - udruga Slama. Tadašnji dogradonačelnik Belog Manastira, Marko Bogatić, obrazložio je tada kako udruga Slama nije ispunila izvješće o utrošku sredstava, pa dio novca mora vratiti. “Budući da to nisu učinili, sukladno novom zakonu, nisu se mogli ni natjecati”, rekao je, dodavši kako se nada da će biti pronađen model kako bi i ove godine Slama bila održana na Šećeranskom jezeru.

Faller demantira da nije ispunjeno izvješće o utršku. “Izvješće je ispunjeno, ali je poslije utvrđeno kako je sporno 5500 kuna, koje sam se pismeno obvezao vratiti na tri obroka, što sam i učinio”, objašnjava Faller, dodajući kako je mislio da su time svi problemi riješeni. To više što mu je obećano da će novac za Festival biti osiguran.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike