Regija
BELI MANASTIR BEZ LAND ART FESTIVALA

Umjesto na Šećeranskom jezeru, Festival Slama bit će u Bilju
Objavljeno 22. srpnja, 2017.
Plakati su već postavljeni diljem Hrvatske, no udruga nije mogla dobiti 35.000 kuna od Grada

Vezani članci

GRADONAČELNIK TOMISLAV ROB:

Pred gotov čin dovedeni smo mi, a ne Slama

BELI MANASTIR - Nadaleko poznati Land Art festival Slama, 12. po redu, bit će održan i ove godine. Tema će biti Zodijak. Oduvijek su, objašnjavaju u udruzi Slama, zvijezde zaokupljale maštu ljudi. Mnoge su civilizacije i narodi, kažu, tisućljećima promatrali njihov hod i tražili značenje tumačeći suodnose planeta i zviježđa… No, udruzi Slama zvijezde ove godine, bar za sada, nisu sklone. Premda su u najvećim hrvatskim gradovima već postavljeni veliki plakati s natpisom “12th international land art festival Slama, Šećeransko jezero, Beli Manastir - Dobro došli u Baranju…”, a poziv objavljen i na njihovoj Facebook stranici, od Festivala na Šećeranskom jezeru u blizini Belog Manastira - neće biti ništa! Slama će, doduše, 12. i 13. kolovoza biti održana, ali u Bilju. Na Kovačkim livadama. Informaciju je potvrdio Nikola Faller, idejni tvorac Festivala i predsjednik udruge.

Financijski čist

- Što drugo reći nego da je Grad Beli Manastir odbio financijski podržati festival te nam na čudan način poručio da odemo negdje dalje - razočarano priča Faller, objašnjavajući kako je Grad trebao uplatiti 35.000 kuna, kao i dosadašnjih godina, što su odbili učiniti.

Nije na njemu, nastavlja, da istražuje gdje je otišao spomenuti novac koji je Slami namijenila prethodna gradska vlast, a sve skupa smatra krajnje nekorektnim potezom.

- O.K., novoj se gradskoj vlasti Slama ne sviđa, i to je to. Međutim, mogli su mi otvoreno reći: Financirat ćemo vas još ovu godinu budući da je gotovo cijeli program već gotov i dogovoren, ali poslije si tražite novu lokaciju. Ovako su nas doveli pred gotov čin nepunih mjesec dana prije početka - kaže Faller, naglašavajući kako bi ionako veći dio spomenutog novca ostao u Belom Manastiru, gdje je namjeravao kupiti slamu, hranu za umjetnike, odnosno brojne volontere i slično. Tvrdi da je za odbijenicu saznao u ponedjeljak, u Bilju, gdje mu je vijest priopćio gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

- Obrazloženje sam shvatio kao mjeru štednje, ili tako nešto - ističe Faller te dodaje kako mu je odbijenica nejasna zbog nekoliko razloga.

Kao prvo, pojašnjava, manifestaciju podupire Hrvatska turistička zajednica, pohodi je veliki broj ljudi, prepoznata je u inozemstvu, a osvojila je i niz nagrada. Priznaje da je određenih propusta glede zatvaranja prošlogodišnje financijske konstrukcije bilo, ali je na kraju lanjski Festival ipak ostao financijski čist.

“Rebalans” programa

- Odmah kada sam saznao da Grad Beli Manastir neće financijski pokriti ovogodišnji festival, obratio sam se nekolicini baranjskih načelnika i potporu dobio od načelnika Općine Bilje. Dobili smo potvrdu da Općina Bilje ozbiljno stoji iza nas, tako da ćemo sve održati u planirano vrijeme, 12. i 13. kolovoza, na Kovačkim livadama u blizini Bilja. Užurbano radimo na “rebalansu” programa, koji će uskoro biti objavljen - naglašava Faller, dodajući kako mu je želja otići tamo gdje ljudi misle da ovaj festival nije teret, nego nešto što obogaćuje sredinu na sve načine.

Sve donedavno to je mislio za Beli Manastir pa je u njega htio prebaciti sjedište udruge i na čestici pokraj Šećeranskog jezera urediti stalni postav. No, mišljenje je promijenio.

- Poslije 12. Land Art Festivala Slama odlazim na varaždinski Špancir fest, gdje ću slamnate skulpture izrađivati već petu godinu zaredom. Varaždinci to prepoznaju - podvlači na kraju.

Ivica GETTO

U prigradskim naseljima Belog Manastira udruga kupuje slamu, hranu za umjetnike i volontere...

lokacija

FESTIVAL ĆE BITI 12. i 13. KOLOVOZA, NA KOVAČKIM LIVADAMA

Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike