Kultura
PODVLAČENJE CRTE NAKON 17. I PRIPREMA ZA 18. OLJK

Književna zvijezda Jo Nesbo stiže na Čuvare priča 2018.
Objavljeno 21. srpnja, 2017.
Očekivanih 10.480 posjetitelja zabilježeno je ove godine na 41 programu

U svom jubilarnom, petom izdanju, omiljeni urbani obiteljski festival slikovnice Čuvari priča, koji će trajati cijeli tjedan, ugostit će pravu književnu zvijezdu - norveškog autora kriminalističkih romana i glazbenika Joa Nesbøa. Osim romana o Harryju Holeu, 57-godišnji je Nesbø autor i četiri romana za djecu u seriji o doktoru Proktoru. S ponosom je to na završnoj konferenciji 17. i nultoj 18. Osječkog ljeta kulture istaknula članica Organizacijskog odbora i ravnateljica GISKO-a, Dubravka Pađen Farkaš.

U Galeriji su se Waldinger (uz još uvijek postavljenu izložbu Zlatka Price) okupili brojni predstavnici medija i predstavnici ustanova u kulturi koje su sudjelovale u realizaciji 41 programa tijekom 14 dana 17. OLJK-a. U ime pokretača i osnivača, Grada Osijeka, zadovoljna je ostvarenim i dogradonačelnica Žana Gamoš, posebice zahvalivši Slavoncima na 10.480 posjeta programima OLJK-a. Posebno su ponosni organizatori na čak osam premijernih programa, od kojih je svakako najznačajnija jedina domaća premijera - lutkarska predstava “James i divovska breskva” u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, vjernog partnera OLJK-a.

Istaknuta je i velika zastupljenost međunarodnih umjetnika, njih 200 od čak 500 koliko je sudjelovalo. Iako - kako je to sama rekla, “raznježena na sve programe” - Ljerka je Hedl, predsjednica OO-a, izdvojila promociju knjige “Mi djeca Solferina” i postavljanje spomen-ploče na kuću Vilme Vukelić. Zahvalna je izbornicima svih segmenata, a nada se da će dogodine zahvalni biti i Ministarstvu kulture, koje ih ove godine nije podržalo financijski. Prije nekoliko je dana MK raspisao natječaj za dodjelu sredstava pa će osječke ustanove u kulturi zajednički aplicirati i nadati se da će MK dogodine biti milosrdniji prema OLJK-u.

Ponosan što OLJK često otvaraju upravo projekti HNK-a, intendant je Božidar Šnajder i za 18. izdanje predložio domaći projekt. Riječ je o praizvedbi rock-melodrame Osječanina Branka Kostelnika “Esekerski long, long play”, koju je u svom repertoaru HNK u Osijeku za Glas Slavonije najavljivao još u sezoni 2013./2014., a i OLJK u 17. izdanju. Zaživi li uistinu dogodine u nekom od prostora Tvrđe, uključit će snage ne samo HNK-a, nego i DKO-a i Umjetničke akademije, najavio je Šnajder. Osim što je u ime svoje kazališne kuće rekla da se rado pridružuju ovom projektu, Tatjana je Grganović (voditeljica propagande DKO-a), najavila i njihovu premijeru - bit će to, u režiji Damira Mađarića, predstava “Pingvini ne znaju ispeči kolač sa sirom” Ulricha Huba.

Iz likovnog je programa kao sigurnu realizaciju Marijana Fumić (u ime Gradskih galerija, kojima je Ljerka Hedl još godinu dana na čelu) izdvojila veliku izložbu kipara Ivana Kožarića. Realizacija je sigurna (i to ne samo u Galeriji Waldinger, nego na nekoliko lokacija), no ne i dolazak autora, zbog životne dobi. Rođen je, naime, 1921.

Novo kazalište svoju posljednju je premijeru “Kisik” imalo 2012., pa dogodine kane nastaviti gdje su stali. Tako dramaturginja Fumić najavljuje postavljanje drame “Konstelacije” nagrađivanog britanskog autora Nicka Paynea, u kojoj bi zaigrati trebala i Olga Pakalović. I taj je projekt najavljivan, ali ne i realiziran. Drugi od tri projekta je i režija komada poljskog autora Michała Walczaka “Jadni ja, kučka i njen novi frajer” (BIEDNY JA, SUKA I JEJ NOWY KOLE; prijevod je u tijeku, režirat će mlada Tamara Damjanović, čiji je rad osječka publika ovog OLJK-a upoznala - “Srce veće od ruku” GDK-a Gavella). Treći će biti njezin autorski projekt, s Aretom Ćurković u glavnoj ulozi.

Narcisa VEKIĆ

Kostelnik

PRAIZVEDBA SE ČINI VRLO IZGLEDNOM

Iz likovnog je programa izdvojena velika izložba Ivana Kožarića (1921.) na nekoliko lokacija.

Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike