Kultura
DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Više od 50 tisuća gledatelja na 260 izvedbi doma i u gostima
Objavljeno 17. srpnja, 2017.
Realizirano je šest premijernih predstava, a sezona je bila bogata i nagradama

Dječje kazalište Branka Mihaljevića i u sezoni 2016./2017. uspješno je ostvarilo sve planirane aktivnosti. Prema predviđenom programu izveli su premijerne naslove, obnove, reprize, manifestacije i brojna uspješna gostovanja.

Ansambl kazališta realizirao je šest premijernih predstava, a na programu su imali i 13 repriznih naslova iz prošlih sezona. U osječkom su kazalištu održane i tri tradicionalne manifestacije - Djeco, kazalište vas zove, Noć kazališta i Zimske radosti. Ukupno su odigrali 260 predstava iz premijernog i repriznog programa, te produkcije Baletnog studija (Godišnja produkcija Baletnog studija); Dramskog studija za srednjoškolce (Ljub…av-av) i plesne igraonice Početnice (Kroz boje i snove), a Dramski studio odradio je čak dvije produkcije, prvu s dijelom polaznika starije skupine (Ljudi susreću ljude) i drugu godišnju produkciju s dijelom polaznika mlađe skupine (Pustolovine i svakodnevni događaji).

Ukupno je njihove predstave u sezoni pogledao 50.031 gledatelj. Od toga je u Dječjem kazalištu izvedeno 186 predstava s 32.567 gledatelja. Na festivalima i gostovanjima izveli su 74 predstave, a pogledalo ih je 17.464 gledatelja.

Najviše su puta reprizirane predstave “Legende o Kristu” (41), blagdanska predstava koju izvode uoči Božića, te uspješnice “Bijeli jelen” (39) te “Priča s morskog dna” (34).

Gostovali su na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu, a uobičajeno su njihove predstave izabrane za sve značajnije hrvatske festivale kao što su Mali Marulić u Splitu, PIF u Zagrebu, SLUK u Zadru i Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Sezona je bila bogata i nagradama, pa su njihove predstave ovjenčane brojnim nagradama na festivalima.

Nagrade i festivali

Glumci Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković i Kristina Fančović dobili su nagrade na 49. PIF-u u Zagrebu za animaciju u predstavi “Nije me strah” Dubravke Pađen Farkaš u režiji Ljudmile Fedorove.

Na 23. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici višestruko nagrađivana predstava “Deveta ovčica” Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove ponovno se s gostovanja vratila s nagradom, i to dvadesetom! Ovaj put nagrađen je Ivica Lučić za glumačko/animatorsko majstorstvo.

Odlazak na banjalučki XV. međunarodni festival pozorišta za djecu također nije bio 'uzaludan' jer je za ulogu u predstavi “Nije me strah” autorice Dubravke Pađen Farkaš, a u režiji Ljudmile Fedorove, nagrađen Edi Ćelić, kojemu je pripala jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

U Bjelovaru je na 19. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej voditeljica Dramskog studija za srednjoškolce i nagrađivana glumica Areta Ćurković ponovno ovjenčana nagradom “Zvjezdana Ladika” za najbolji dramsko-pedagoški rad u Dramskom studiju za srednjoškolce.

Jubilarni, 10. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić u Split bio je sretan za predstavu “Nije me strah”, koja je proglašena najboljom predstavom u cjelini, a Edi Ćelić osvojio je nagradu (jednu od dvije ravnopravne) za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu dječaka Tina i Djecozgraba!

Festival glumca

Čak pet nagrada osvojila je predstava “Nije me strah” na 19. međunarodnom festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu. Kristini Fančović dodijeljena je posebna nagradu za ulogu Mačka, nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu Tina osvojili su Edi Ćelić, Aleksandra Colnarić i Areta Ćurković, dok je nagradu za najbolju scenografiju zaslužio poznati osječki ilustrator Dražen Jerabek.

Na 24. je festivalu glumca ansambl predstave “Bijeli jelen” ovjenčan nagradom “Nevenka Filipović” za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade. Stručni ocjenjivački sud treći put u povijesti festivala napravio je iznimku i umjesto jednom glumcu dodijelio nagradu ansamblu, i to za predstavu koju je prema klasiku Vladimira Nazora dramatizirala i režirala Tamara Kučinović.

Za izvrsnu su izvedbu nagrađeni: Kristina Fanč̌ović́, Srđan Kovačević, Edi Ćelić, Ivana Vukićević, Đorđe Dukić, Areta Ćurković, Inga Šarić, Gordan Marijanović i redateljica Tamara Kučinović.

Sredstvima Ministarstva kulture, Grada Osijeka i dijelom vlastitim sredstvima kupljen je novi razglasni sustav u dvorani kazališta, izmijenjena stolarija na pročelju, zanovljen rasvjetni park energetski učinkovitijom LED rasvjetom te učinjeni brojni zahvati u cilju poboljšanja uvjeta rada i osiguravanja zakonskih uvjeta o radu na siguran način - zadovoljno ističu kazalištarci, iako pred odmorom, već spremni za novu sezonu.

Narcisa VEKIĆ

najviše

SU PUTA REPRIZIRANE “LEGENDE O KRISTU”

Možda ste propustili...

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA AKTIVNO PIŠE ZA DJECU

Izašla je 14. priča o Maši

SAŠA GERBER, MLADI ILUZIONIST OBJAVIO PRVU ZBIRKU PJESAMA

Lagao bih kada bih rekao da ne bih volio da se moja zbirka svidi čitateljima

IZABRAN NOVI GLAVNI UREDNIK ČASOPISA “VIJENAC”

Galić najavio jačanje suradnje s Matičinim odjelima i ograncima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN ĆAĆIĆ, KAO SPIRIDON M. STEFANOVIĆ U “LUKAVOJ UDOVICI”

Svi trebamo humor koji duhovno obogaćuje, a ne samo jeftinu zabavu

2

MEĐUNARODNI DAN MATERINSKOG JEZIKA, 21. VELJAČE

Nije hrvatski jezik otok u sred nijemoga mora

3

NA DANU MATICE HRVATSKE U ZAGREBU

Slatinski je ogranak osnovan 1971. god. na nogometnom igralištu