Novosti
OKRUGLI STOL O (NE)PODUZETNIŠTVU

Slavonija na začelju, u rangu smo s Likom
Objavljeno 10. lipnja, 2017.

Poduzetnik nije nikakav vuk samotnjak koji lunja neprijateljskim okruženjem, on prije nalikuje na odvažnog, ustrajnog i kompetentnog pojedinca koji ostvaruje svoju poslovnu ideju u naklonjenoj sredini koja cijeni i potiče njegov trud i napor jer je ono što on čini iznimno vrijedno za zajednicu.

Bit je to izrečenog na okruglom stolu “Što Hrvatsku/Slavoniju čini (ne)poduzetničkom zemljom?” održanom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Organizatori ovog događaja bili su Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća te poduzetništvo (CEPOR), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga banaka (HUB). U prepunoj Auli glagoljice mogli smo vidjeti brojne zainteresirane znanstvenike, gospodarstvenike, bankare, intelektualce, studente i predstavnike medija.

U uvodnom izlaganju professor emeritus osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer iznijela je rezultate istraživanja poduzetničke aktivnosti koja je dio globalne aktivnosti u sklopu Global Entrepreneurship Monitora (GEM) s naglaskom na rezultate vezane uz Slavoniju i njezin poduzetnički potencijal. U istraživačkom timu GEM Hrvatska pod vodstvom Slavice Singer bili su još i prof. dr. sc. Nataša Šarlija, prof. dr. sc. Sanja Pfeifer i izv. prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka. Naravno, kako smo mogli i očekivati, Hrvatska je zemlja na začelju u Europskoj uniji kada je posrijedi poduzetništvo, a Slavonija i Baranja su se po gotovo svim pokazateljima približile najnerazvijenijoj hrvatskoj regiji Lici i Banovini. Kako je naglasila Singer, poduzetnički ekosustav čine pristup novcu, vladine politike, vladini programi za poduzetništvo, poduzetničko obrazovanje, prijenos istraživanja i razvoja, poslovna i stručna infrastruktura, otvorenost unutarnjeg tržišta i konkurentnost, pristup fizičkoj infrastrukturi te kulturne i društvene norme. Hrvatska kao tranzicijska zemlja opterećena nasljeđem višedesetljetne antipoduzetničke ideologije nije uspjela stvoriti pozitivan kontekst za poduzetnike.

U panelskoj raspravi koja je uslijedila nastupili su Denis Sušac iz osječke tvrtke Mono d.o.o., predsjednik HUP-ove podružnice Osijek, Branka Hitner iz osječke tvrtke Carta d.o.o., Zvonko Popović iz donjomiholjačke tvrtke Kanaan d.o.o. i Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja Addiko banke i predsjednik Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.D.Celing

RASTERETITI PODUZETNIŠTVO

Ugledni ekonomski analitičar Velimir Šonje istaknuo je kako su podatci iz nanovijeg istraživanja ipak pokazali kako postoji mali napredak. “Međutim, još su prisutne naše temeljne slabosti, a to je, primjerice, prevelik udjel poduzetništva iz nužde umjesto poduzetništva iz prilike, loša regulacija i problemi s pristupom financiranju. Zašto kreatori ekonomske politike ne idu u odlučnije rješavanje ovih problema, to je zapravo ključno pitanje. Mislim da još uvijek nismo dosegnuli razinu razvoja i razmišljanja da shvatimo da su ekonomske teme najvažnije. Zašto se ljudi iseljavaju? To čine prvenstveno iz ekonomskih razloga. Najvažnije je osloboditi poduzetništvo, olakšati regulativu, učiniti poslovnu klimu pogodnom za nova ulaganja i jer ona otvaraju nova radna mjesta. Sve ostalo je politički ping-pong. Mi ćemo izumrijeti prije nego što se političari sjete što su naši prioriteti”, rekao je Šonje.