Kultura
U SUBOTU SVEČANO ZATVARANJE KREATIVNE RIZNICE

Osijek je grad koji razumije potencijale kreativne industrije
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Vezani članci

PROMOCIJOM OTVORENA 3. KREATIVNA RIZNICA

Višestoljetnu težnju alkemičara ostvarila upravo Jasna Horvat

3. POPULARIZACIJSKI SIMPOZIJ

Kreativna će riznica ove godine predstaviti više od 70 sadržaja

3. KREATIVNA RIZNICA: POPULARIZACIJSKI SIMPOZIJ NA EFOS-U

Statua Vodik najboljemu prošlogodišnjemu izlagaču

Nakon što je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku svečano otvoreno treće izdanje popularizacijskoga simpozija Kreativna riznica, otpočela su događanja, 39 najavljenih za drugi dan. Mnoštvo učenika i studenata, ali i drugih sugrađana, i ovaj je put prikazalo Osijek gradom koji razumije potencijale kreativne industrije, a da je tomu tako potvrdio je i niz zanimljivih predavanja i radionica, izložbi i okruglih stolova.

Teme su i ove godine pokrile mnoga područja heterogenih industrija koje nose velike udjele BDP-a te su zamašnjak gospodarskoga rasta. Od civilnoga sektora, društveno korisnog učenja i volontiranja do praktičnih savjeta kako napisati projekt ili plasirati svoju ideju na tržište, teme su ovogodišnjih izlagača bile primjerene svim dobnim skupinama i raznolikoj publici.

Među posjećenijim predavanjima bila su ona T. Matkovića i S. Olujić Klapičić o manifestaciji zagrebačkog adventa, s osvrtom na arhitektonske intervencije na javnoj površini te sustavnom planiranju i organiziranju velikih manifestacija na takvim površinama te predavanje I. Hebrang Grgić o aktualnoj temi otvorenog pristupa i primjerima dobre prakse udžbenika u otvorenome pristupu.

Posjetitelji su pokazali zanimanje i za predavanja M. Rončević i N. Mladenović o projektu „Free to Read Hrvatska“ koji se pokazao metaforom slobodnog čitanje u budućnosti, N. Tomašević i M. Batur o svakodnevnim izazovima u nakladništvu, a I. Kelić, i K. König predstavili su marketing suvremenoga doba i primjere njegove uporabe kroz IKT. O stanju u hrvatskim medijima i načinima izvještavanja govorila je M. Selak, a A. Stopfer upozorila je na potrebu sustavnog jačanja konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora radi potencijalnih uspostavljanja kreativnih projekata. Posebice su se istaknula predavanja i radionica kineske kaligrafije Ive Valentić, a nije nedostajalo ni umjetničkih sadržaja.

Održano je interkulturno čitanje poezije An International Evening of Poetry and Music studenata EFOS-a te 'erasmusovaca', a tijekom dana su posjetitelji gledali studentske videoprojekcije „Ono što nije objekt“. Velik odaziv bio je na okruglom stolu „IT kemija u Osijeku“ koji je moderirao B. Ikotić iz Osijek Software City.

Na trećemu danu, u petak, 28. travnja, pozornost su privukla prijepodnevna predavanja A. Zrnić i N. Filipović o projektnim aktivnostima i načinima rada u postindustrijskom društvu, okrugli stol o alkemiji književnih riječi pisanih za djecu te radionica A. Vekića i Ž. Ronte na kojoj su nazočni izrađivali vlastitu mrežnu stranicu. N.Vekić

Možda ste propustili...

SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici

HNK U OSIJEKU: JER STE VI TO TRAŽILI

Još dvije izvedbe sjajnih “Maratonaca” u svibnju

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

Najčitanije iz rubrike