Kultura
BARUTANA 016 OD 1. DO 6. RUJNA

Ivan Faktor: Imamo
dojam da radimo jako
dobru stvar za naš grad
Objavljeno 5. rujna, 2016.

Zadovoljni smo i odazivom posjetitelja i suradnjom s Muzejem likovnih umjetnosti koju smo započeli prethodne godine. Kustosica Valentina Radoš besprijekorno koordinira realizaciju našeg programa Barutana 016, s programskom koordinatoricom Ana-Marijom Koljanin koja je od 2006., kada smo program počeli realizirati u Barutani i sve do sada, jako mnogo pridonijela organizaciji naših programskih aktivnosti - kaže voditelj projekta Ivan Faktor.

Sve moguće i nemoguće situacije kroz koje su prolazili prethodnih godina, nakon što su izmješteni iz izuzetnog, potpuno zanemarenog i neiskorištenog prostora Barutane, organizirajući programe u nekadašnjem predvorju kina Zvečevo, u dvorani hotela Royal, u Studentskom centru te u nedovršenom Kulturnom centru Eurodom, ne bi bile moguće bez ustrajne potpore Ministarstva kulture jer se program godinama realizira isključivo njihovim sredstvima - kažu organizatori.

- Kako naš program najvećim dijelom posjećuju mladi, željni umjetničkih i kulturnih sadržaja kakve inače u Osijeku imaju priliku rijetko doživjeti, imamo dojam da radimo jako dobru stvar za grad, no žao nam je žao što program realiziramo u ovako suženom opsegu. Da nam MLU nije izašao u susret i prepoznao kvalitetu programa, prepustivši nam svoje prostorne, tehničke i ljudske resurse, ne znam ni sam kako bismo se snašli i gdje bismo i u kojim uvjetima realizirali program – kaže Faktor.

- Program prvotno osmišljen za Barutanu i za koji smo se nadali da će s vremenom prerasti u kontinuirani cjelogodišnji program, od početaka sukreira koreografkinja i profesorica na ADU u Zagrebu, Ksenija Zec. Suvremeni ples se rijetko uspijeva probiti do osječkih pozornica pa zaista uživamo u izvedbama koje odabire – rekla nam je Koljanin.

Prva dva dana u programu su bile tri plesne izvedbe najmlađih, novih autorica, koje su na zadovoljstvo gledatelja izvrsno funkcionirale u galerijskom prostoru: “Eye Sea I See“ Nikoline Medak, “Ruta” Filipe Bavčević i “Prostori bez ulaza” Marte Krešić.

- Filmski segment programa uređuje Ivan Faktor, nastojeći obuhvatiti važna ostvarenja iz povijesti eksperimentalnog filma domaćih autora čiji značaj prelazi nacionalne okvire, kao i ostvarenja suvremenih autora. Aktualna izložba “(In)constancy of Space – Struggle for Identity” koja se upravo odvija u Amsterdamu, u Osijeku gostuje popratnim programom, ostvarenim u suradnji s dugogodišnjim voditeljem MM Centra u Zagrebu, Ivanom Paićem – dodaje Koljanin o projekciji koja će se moći odgledati u ponedjeljak, u 19 sati. Prethodile su projekcije filmova umjetničkih velikana Mladena Stilinovića i Tomislava Gotovca.

U dijelu programa koji slijedi organizatori s posebnim zadovoljstvom najavljuju dvojicu osječkih autora – dobro poznatoga Gorana Lišnjića, za Re:form, s grafičkom i audio instalacijom “Dada Cyborg/Deconstruction Of The Authoritarian Subject“ i mladog eksperimentalnog glazbenika i vizualnog umjetnika Marka Jovića (Xtematic) s multimedijskom izložbom „Progresija oštećenog ludila“, koji se u ovom opsegu prvi put predstavlja osječkoj publici. N.Vek.

Ksenija Zec

ODABIRE PLESNE IZVEDBE

Možda ste propustili...

PREDSTAVA TOMISLAVA ŠOBANA

Marula dobila predstava "Zbilja"

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

Najčitanije iz rubrike