Kultura
INTERVOXDANAS POČINJE MEĐUNARODNI FESTIVAL VOKALNE GLAZBE UMJETNIČKE AKADEMIJE

Na natjecanju u Osijeku rekordnih 87 talentiranih mladih glazbenika
Objavljeno 6. svibnja, 2015.
Natjecatelji stižu iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Mađarske, Austrije i SAD-a

Intervox - međunarodni festival vokalne glazbe koji već treću godinu organizira Umjetnička akademija, iz godine u godinu bilježi sve veće zanimanje sudionika - ponajviše za središnji dio, Međunarodno pjevačko natjecanje “Lav Mirski”.

- Na prvom natjecanju bilo je 30 pjevača, sljedeće godine dvostruko više, njih 67, a ove godine čak 87 - ponosno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo oblikovatelj, inicijator i voditelj, izv. prof. mr. art Berislav Jerković, voditelj Odsjeka za glazbenu umjetnost. Zbog povećanog broja natjecatelja i ocjenjivački sud ima više članova. Uz prof. Jerkovića, čine ga Kathy Kessler Price (SAD), Marina Gojčeta-Silić (Muzička akademija u Zagrebu), Senka Nedeljković (Novi Sad) te maestro Filip Pavišić i solist Vlaho Ljutić, obojica iz HNK u Osijeku.

Festival počinje već danas, a natjecanje u petak. Sve završava u nedjelju u večernjim satima. Mladi glazbenici (učenici glazbenih škola, studenti, ali i već završeni umjetnici), ove godine stižu iz Hrvatske (četvero s UAOS-a), BiH, Slovenije, Srbije, Mađarske, Austrije i SAD-a. Iz SAD-a je i jedna od članica žirija - Kathy Kessler Price, koja će danas (6. svibnja, u 12 sati) održati Masterclass - Američka vokalna glazba. Program je to kojim svečano festival i počinje. Uslijedit će i nekoliko koncerata. Jedan od njih (7. svibnja, u 19.30 sati, u Galeriji Waldinger) - An American Sampler - održat će spomenuta gošća iz SAD-a, ugledna sopranistica (impresionirana glasovima osječkih studenata i radom UAOS-a), njezin sin, tenor Jonathan Price, uz klavirsku pratnju Ivana Karše. Natjecanje će služeno završiti nedjeljnim koncertom (u 19.30 sati) splitskog bas-baritona Marija Krnića, uz pratnju Renate Karše na glasoviru.

Dekanica Helena Sablić Tomić zadovoljna je što je festival prepoznat i kao prostor za afirmaciju, ali i prezentaciju onoga što mladi glazbenici rade u Hrvatskoj i u inozemstvu. Manifestacija njeguje spomen na one koji su zadužili naš grad, a Lav Mirski, istaknula je dekanica, svakako je značajna osobnost. Tradicionalno, posljednjega se dana (u nedjelju, u podne) u foajeu HNK dodjeljuje i nagrada za najbolju interpretaciju, a najboljem će glasu pripasti statua “Lav Mirski”. Tzv. intendantska nagrada - točnije angažman u opernom ili koncertnom programu HNK - pripast će jednom natjecatelju. Nakon dodjele nagrada, bit će koncert pobjednika.

- Zbog širenja manifestacije, tj. sve većeg broja natjecatelja, možda ćemo u budućnosti morati u organizaciju uključiti i neku drugu akademiju ili glazbenu ustanovu - najavila je dekanica Sablić Tomić.

Narcisa VEKIĆ
POTVRDA GLAZBENE KVALITETE

A 'borba' za nagrade počinje u petak, prvom kategorijom - učenika glazbenih škola. Slijede mlađi pa stariji studenti, potom već završeni studenti (u dobi do 32 godine), operna kategorija (bez dobnoga ograničenja) i mjuzikl. Svi oni kojima se osmijehne sreća i budu imali dovoljno znanja i umijeća, osvojena nagrada mnogo će značiti u budućem radu. To je, kaže prof. Berislav Jerković, potvrda provjerenih i kvalitetnih glazbenika i jamči im uključenost u razne glazbene projekte.

Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

SEMINAR ZA VODITELJE I ČLANOVE FOLKLORNIH I PJEVAČKIH SKUPINA U NAŠICAMA

Tema - scenska primjena folklorne građe

Najčitanije iz rubrike