Novosti
RIJEČI OHRABRENJA I POVJERENJA I NAKON DESETLJEĆA PORUKE PAPE IVANA PAVLA II. HRVATSKOM DRUŠTVU JEDNAKO AKTUALNE

Vaša ljubljena zemlja ima snagu i sve sposobnosti
Objavljeno 7. lipnja, 2013.

Čitane s deset godina odmaka, poruke koje je pokojni papa Ivan Pavao II. uputio nama u Hrvatskoj za svojeg trećeg pohoda našoj zemlji jednako su aktualne.

Dok se sa zahvalnošću i pijetetom sjećamo njegovog lika, ponovno u sjećanju oživljavamo i atmosferu onih pet dana njegova boravka u Hrvatskoj - u Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Đakovu i Zadru. Dok evociramo hodočašća stotina tisuća ljudi na susrete s njim, uopće te dane nesebičnosti i zajedničke i pojedinačne usredotočenosti na dobro i vrijedno, znamo da su njegove riječi bile za to vrijeme, ali i da mogu nadahnjivati i sada.

I sada kad je već blaženik Crkve, sjetimo se samo snažne poruke o obitelji ili poruke da se "čovjekova vrijednost sastoji u onome što on jest, a ne u onome što on radi ili pak što on posjeduje; da mali niski ciljevi ne mogu nikada utažiti žeđ za srećom i puninom".

"Došao sam k vama ispuniti zadaću Petrova nasljednika... " - svoj pozdrav te 2003. godine uputio nam je prvo s Krka, tijekom svečanog državnog i crkvenog dočeka koji mu je priređen na aerodromu, i u tom je govoru već naznačio točke kojima će se tijekom petodnevnog boravka u Hrvatskoj baviti - sve u geslu "Obitelj - put Crkve i naroda". I sada možemo reći da su njegove poruke - Hrvatskoj na putu u EU; ženama, u povodu proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković; vjernicima laicima; zemljoradnicima; obiteljima i mladima; hodočasnicima u trsatsko svetište; svim ljudima ... - bile riječ kojoj se možemo vraćati.

U studenom te, 2003., godine, kada je održano nacionalno hodočašće u Rim i Vatikan kojim je Hrvatska zahvalila za njegov treći pohod Hrvatskoj, uputio je ove riječi ohrabrenja, povjerenja: "Vaša ljubljena zemlja ima snagu i posjeduje sve sposobnosti koje su joj potrebne kako bi se na prikladan način suočila s izazovima sadašnjega trenutka. Želja mi je da uvijek znade iskoristiti tu snagu i te sposobnosti kako bi izgrađivala društvo solidarno i spremno pružati učinkovitu potporu najslabijim slojevima; društvo utemeljeno na vjerskim i ljudskim vrijednostima koje su minulih stoljeća nadahnjivale ondašnje naraštaje; društvo koje poštuje svetost života i veliki Božji naum o obitelji; društvo koje na okupu drži zdrave snage, promičući duh zajedništva i suodgovornosti. Zalaganje za čovjeka i njegovo istinsko dobro crpe snagu također iz evanđelja te je zbog toga sastavni dio poslanja Crkve."

Mirjana GRCE

KRK

5. lipnja 2003.

Hrvatska će pridonijeti učvršćenju Unije

l "Kršćanstvo je u prošlosti dalo velik doprinos razvoju Hrvatske. Ono će moći nastaviti učinkovito pridonositi također njezinoj sadašnjosti i njezinoj budućnosti. Postoje, naime, vrijednosti - kao što su dostojanstvo osobe, ćudoredna i umna čestitost, vjerska sloboda, obrana obitelji, prihvaćanje i poštivanje života, solidarnost, mjerodavnost i sudjelovanje, poštivanje manjina - što su upisane u narav svakog ljudskog bića, a zasluga je kršćanstva da ih je prepoznalo i jasno ih navješćuje. Na tim se vrijednostima temelji postojanost i prava veličina jedne države. Hrvatska je nedavno predala zahtjev da postane sastavni dio, također u političkome i gospodarskome pogledu, velike obitelji europskih naroda. Ne mogu ne očitovati želju da se uspješno ostvari ta težnja. Bogata će baština Hrvatske sigurno pridonijeti učvršćenju Unije, bilo kao upravne i teritorijalne cjeline, bilo pak kao kulturne i duhovne stvarnosti." Na Krku, na dolasku u Hrvatsku, Papa je isto tako pozvao na odgovoran i velikodušan doprinos svih u učvršćivanju društvene stalnosti "koja će više promicati mogućnosti zapošljavanja, društvenu skrb, odgoj dostupan svoj mladeži, uklanjanje svih oblika siromaštva i nejednakosti, u ozračju srdačnih odnosa da susjednim zemljama"...

DUBROVNIK

6. lipnja 2003.

Nazočnost žena prijeko potrebna u društvu

l U Dubrovniku, 6. lipnja, gdje je tijekom papinske mise na čast oltara uzdignuta redovnica, Korčulanka, Marija Propetoga Isusa Petković, Ivan Pavao II. hrvatskim je redovnicama izrazio priznanje te posebno govorio ženama i o ženama: "Vrtoglavi tijek suvremenog ljudskog života može dovesti do zamagljenja i čak gubitka onoga što je ljudsko. Možda je našemu dobu kao ni jednomu drugom razdoblju u povijesti potrebna 'ona umnost' žene koja će jamčiti osjetljivost za čovjeka u svakoj prigodi. Hrvatske žene, svjesne svojega vrlo uzvišenog poziva supruge i 'majke', nastavite gledati na svaku osobu očima srca te joj ići ususret i biti uza nju osjetljivošću. Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici..."

OSIJEK

7. lipnja 2003.

Ne obeshrabrujte se pred složenošću prilika

l Slavonija, Osijek i Đakovo, 7. lipnja - tu je Papa obrazložio zahtjevan poziv kršćanima - poziv svetosti. "Ni jedan krštenik ne smije ljenčariti! Ne obeshrabrujte se pred složenošću prilika", poručio je. U Osijeku je očitovao i svoja ekumenska zalaganja, i to u posebnim pozdravima predstavnicima drugih vjerskih zajednica, a posebno priznanje izrazio je seljacima i zemljoradnicima: "Potičem vas da ne gubite pouzdanje te imate na umu kako ste svojim težačkim poslom, što na tako rječit način svraća pozornost na biblijsku dužnost povjerenu čovjeku da sebi 'podloži' zemlju i bude 'gospodar' vidljivoga svijeta, svakodnevno 'suradnici' Boga stvoritelja. Znajte da su vam Papa i Crkva blizu te da - visoko cijeneći nezamjenjivost i dostojanstvo vašega svakodnevnog truda - žele da se poljoprivredi i muškarcima i ženama koji obrađuju zemlju prizna prava vrijednost u ukupnome razvoju društvene zajednice."

RIJEKA

8. lipnja 2003.

Budite narod nade

l Jedina Pedesetnica koju je Ivan Pavao II. u svom pontifikatu slavio izvan Vatikana bila je Pedesetnica u Rijeci, 8. lipnja 2003. Duhovska misa na Delti bila je i središnji događaj njegovog posjeta Hrvatskoj i bila je posvećena obitelji. "Obitelj danas, također i u Hrvatskoj, traži povlaštenu pozornost i jasne mjere koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost. Mislim, između ostaloga, na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti. Ne smije se zaboraviti da se preko pomoći pružene obitelji pridonosi također rješavanju drugih velikih teškoća, kao što su - na primjer - skrb o bolesnicima i starijim osobama, način kako spriječiti širenje kriminala i kako naći ustuk upotrebi droge", rekao je u propovijedi. Tim riječima dao je i kontekst i poentu: "Današnje je društvo dramatično rascjepkano i podijeljeno. Upravo je zato i tako očajno nezadovoljno. Ali kršćanin se ne miri s umorom i samim tijekom zbivanja. Budite narod nade! Budite narod koji moli..."

ZADAR

9. lipnja 2003.

Ustrajno zalaganje omogućit će bolje dane

l "Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera. Sjećam se tvojih patnji prouzročenih ratom, što su još uvijek vidljive na tvojem licu i što se održavaju na tvome životu, i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je, međutim, tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da i ti jednom ugledaš bolje dane. Hvala i tebi mladeži Hrvatske! Mladeži hrvatska, neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska, Bog te blagoslovio."

DUBROVNIK, 6. LIPNJA 2003.

Nazočnost žena prijeko potrebna u društvu

U Dubrovniku, 6. lipnja, gdje je tijekom papinske mise na čast oltara uzdignuta redovnica, Korčulanka, Marija Propetoga Isusa Petković, Ivan Pavao II. hrvatskim je redovnicama izrazio priznanje te posebno govorio ženama i o ženama: "Vrtoglavi tijek suvremenog ljudskog života može dovesti do zamagljenja i čak gubitka onoga što je ljudsko. Možda je našemu dobu kao ni jednomu drugom razdoblju u povijesti potrebna 'ona umnost' žene koja će jamčiti osjetljivost za čovjeka u svakoj prigodi. Hrvatske žene, svjesne svojega vrlo uzvišenog poziva supruge i 'majke', nastavite gledati na svaku osobu očima srca te joj ići ususret i biti uza nju osjetljivošću. Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici..."

OSIJEK, 7. LIPNJA 2003.

Ne obeshrabrujte se pred složenošću prilika

Slavonija, Osijek i Đakovo, 7. lipnja - tu je Papa obrazložio zahtjevan poziv kršćanima - poziv svetosti. "Ni jedan krštenik ne smije ljenčariti! Ne obeshrabrujte se pred složenošću prilika", poručio je. U Osijeku je očitovao i svoja ekumenska zalaganja, i to u posebnim pozdravima predstavnicima drugih vjerskih zajednica, a posebno priznanje izrazio je seljacima i zemljoradnicima: "Potičem vas da ne gubite pouzdanje te imate na umu kako ste svojim težačkim poslom, što na tako rječit način svraća pozornost na biblijsku dužnost povjerenu čovjeku da sebi 'podloži' zemlju i bude 'gospodar' vidljivoga svijeta, svakodnevno 'suradnici' Boga stvoritelja. Znajte da su vam Papa i Crkva blizu te da - visoko cijeneći nezamjenjivost i dostojanstvo vašega svakodnevnog truda - žele da se poljoprivredi i muškarcima i ženama koji obrađuju zemlju prizna prava vrijednost u ukupnome razvoju društvene zajednice."

RIJEKA, 8. LIPNJA 2003.

Budite narod nade

Jedina Pedesetnica koju je Ivan Pavao II. u svom pontifikatu slavio izvan Vatikana bila je Pedesetnica u Rijeci, 8. lipnja 2003. Duhovska misa na Delti bila je i središnji događaj njegovog posjeta Hrvatskoj i bila je posvećena obitelji. "Obitelj danas, također i u Hrvatskoj, traži povlaštenu pozornost i jasne mjere koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stalnost. Mislim, između ostaloga, na ozbiljno pitanje stambenoga prostora i na pitanje zaposlenosti. Ne smije se zaboraviti da se preko pomoći pružene obitelji pridonosi također rješavanju drugih velikih teškoća, kao što su - na primjer - skrb o bolesnicima i starijim osobama, način kako spriječiti širenje kriminala i kako naći ustuk upotrebi droge", rekao je u propovijedi. Tim riječima dao je i kontekst i poentu: "Današnje je društvo dramatično rascjepkano i podijeljeno. Upravo je zato i tako očajno nezadovoljno. Ali kršćanin se ne miri s umorom i samim tijekom zbivanja. Budite narod nade! Budite narod koji moli..."

ZADAR, 9. lipnja 2003.

Ustrajno zalaganje omogućit će bolje dane

"Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera. Sjećam se tvojih patnji prouzročenih ratom, što su još uvijek vidljive na tvojem licu i što se održavaju na tvome životu, i blizu sam svima koji podnose tragične posljedice rata. Poznata mi je, međutim, tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje i siguran sam da će ti ustrajno zalaganje omogućiti da i ti jednom ugledaš bolje dane. Hvala i tebi mladeži Hrvatske! Mladeži hrvatska, neka te Bog blagoslovi, zemljo hrvatska, Bog te blagoslovio."

PAPIN NAGOVOR NA OPĆOJ AUDIJENCIJI U VATIKANU 11. LIPNJA 2003.

O PUTOVANJU U "PLEMENITU HRVATSKU ZEMLJU"

"I tijekom ovog putovanja mogao sam utvrditi koliko je kršćanstvo pridonijelo umjetničkom, kulturalnom, ali ponajprije duhovnom i moralom razvoju Hrvatske i njezina naroda. Na tom će čvrstom temelju dragi hrvatski narod moći sada, na početku trećeg tisućljeća, nastaviti izgrađivati svoju povezanost i stabilnost, kako bi se skladno integrirao u zajednicu europskih naroda. Neka Bog nastavi blagoslivljati i štititi Hrvatsku! Ona će uvijek imati povlašteno mjesto u mojoj ljubavi i u mojoj molitvi."

Možda ste propustili...

U PREGOVORIMA O VLASTI - DAN STANKE

Plenković: Znao bih za anketu da postoji

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Najčitanije iz rubrike