Novosti
U PREGOVORIMA O VLASTI - DAN STANKE

Plenković: Znao bih za anketu da postoji
Objavljeno 1. svibnja, 2024.
Srijeda je bila dan stanke u aktualnim pregovorima oko formiranja nove većine u Hrvatskom saboru, nakon što se prethodnog dana najviše nagađalo koliko ministarstava Domovinski pokret (DP) navodno traži. Premijer Andrej Plenković u utorak je rekao kako nastoje približiti stajališta i da je posljednji sastanak bio "jako dobar".

U srijedu je odgovorio na upite novinara o pregovorima s DP-om oko sastavljanja nove vlade rekavši kako tu nema ništa novo. "Nacionalni odbor i Predsjedništvo HDZ-a početkom prošlog tjedna donijeli su odluku, vodimo pregovore i to je ono što radimo, istaknuo je", rekao je upitan je li pod pritiskom unutar stranke. Na pitanje je li točna informacija da je HDZ naručio internu anketu po izbornim jedinicama nakon izbora i znači li to da razmatra opciju novih izbora, predsjednik HDZ-a i tehničke vlade kazao je da mu to nije poznato te vjeruje kako bi on znao da je anketa naručena.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izrazio je pak nadu kako bi pregovori s DP-om mogli vrlo brzo doći do konačnog dogovora i rezultata, da ne kaže, "konačnog rješenja". No da bi poslijeizborni pregovori HDZ-a i DP-a završili uspješno, mora postojati fleksibilnost, razumijevanje i međusobno uvažavanje, jer se bez toga politika ne može voditi, poručio je također Anušić. Upitan postoji li i neka druga opcija za sastavljanje parlamentarne većine osim s DP-om, odgovorio je kako je "matematika takva kakva jest, brojevi se ne mogu mijenjati i brojevi tu sve pokazuju". Novinari su ga upitali i za na portalima u subotu objavljenu fotografiju, gdje pozira s tajnikom Domovinskog pokreta Josipom Dabrom i saborskim zastupnikom te stranke Stipom Mlinarićem, snimljenu u jednom restoranu na proslavi krizme. "Što se tiče fotografije, bio sam pozvan na krizmu, a ja se odazivam na takve pozive. Dabro i ja se poznajemo oko 20 godina i moja prijateljstva nisu ograničena na stranačku pripadnost, nisu nikad bila, niti će biti. Kod mene se politika i prijateljstva ne miješaju", istaknuo je slavonski ministar.

- Naravno da smo neformalno razgovarali i komentirali, međutim, zna se tko vodi pregovore, tko je ključan u pregovorima i tko donosi odluke - zaključio je Anušić. I.B./H
GRBIN: DP I IDS MORAJU SE IZJASNITI
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da SDP nema pravo odustati od antikorupcijske koalicije i da su njihove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti DP i IDS. “Ako idemo u tom smjeru, bitno je da se to dogodi što prije kako bismo mogli bez vlade promijeniti odluku o Turudiću”, rekao je. Referirajući se na IDS, koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade jer nema suglasja oko niza zakona, Grbin ističe da će IDS morati račune polagati svojim biračima. Nije odgovorio na pitanje hoće li se ponovno sastati s DP-om. “Ili ćemo sastaviti antikorupcijsku većinu u Saboru i početi mijenjati zemlju, pa onda, ako treba, ići na nove izbore, nadam se, po pravednijim pravilima nego dosada, ili će se HDZ- u omogućiti da i dalje krade”, poručio je Grbin.

Anušić o fotografiji s Josipom Dabrom i Stipom Mlinarićem: Prijateljstvo i politiku ne miješam

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike