Novosti
SVJETSKE METODE DVOJCA LIJEČNIKA

Osječki "Abu Dhabi tim": Operacija uređajem od milijun dolara
Objavljeno 1. listopada, 2019.
Neurokirurg Mužević i abdominalni kirurg Boras nakon svog povratka iz Emirata primijenili su stečena znanja u KBC Osijek

Kada se u jednoj operaciji naprave čak dva nova operacijska pristupa koja osiguravaju novi stupanj sigurnosti i točnosti u zahvatu, onda je to svakako priča za medije.


Naime, proteklog tjedna na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek prvi je put napravljen zahvat na pacijentu s dijagnozom hidrocefalusa, ili vodene glave, uređajem za navigaciju vrijednim gotovo milijun dolara.

Žele ga trajno

Ovaj uređaj renomiranog proizvođača u KBC Osijek ovom je prilikom stigao na probno testiranje, a cilj je ravnateljstva osječke bolnice da ga tijekom sljedeće godine uz pomoć Ministarstva zdravstva i nabavi u trajno vlasništvo. Naime, riječ je o uređaju koji bi se istovremeno koristio na čak tri bolnička odjela, a riječ je o Klinici za neurokirurgiju, ali i Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju te Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata osječke bolnice.


Zanimljivo je da je u ovom zahvatu učinjen i dodatan iskorak u području abdominalne kirurgije jer je zahvat završen uz pomoć laparoskopije. Cijelu operaciju predvodio je zapravo osječki "Abu Dhabi tim", točnije dva liječnika povratnika iz glasovite Cleveland Clinic Abu Dhabi, koji su ovakve sofisticirane zahvate usavršili upravo u toj bolnici. Riječ je o neurokirurgu, doc. dr. sc. Dariju Muževiću i abdominalnom kirurgu, dr. sc. Zdenku Borasu. Oni su nam skromno priznali kako navigirani laparoskopski asistirani zahvat rješavanja hidrocefalusa u Hrvatskoj još nigdje ne radi, te je ovo prvi ovakav slučaj.
Mali rezovi

- Zahvat smo radili na 60-godišnjem pacijentu koji je imao jednu specifičnu vrstu hidrocefalusa. Inače taj se zahvat uvriježeno radi klasičnim načinom koji uključuje naslijepo plasiranje katetera u mozgovnu klijetku te se on ispod kože tunelira do trbušne šupljine, gdje se onda klasičnim načinom rade četiri velika reza i smješta kateter u šupljinu kako bi se tekućina iz mozga drenirala u područje gdje se jednostavnije apsorbira. No ono kako smo mi radili u Abu Dhabiju i kako smo sada prvi put radili u KBC-u Osijek je da smo s pomoću uređaja za neuronavigaciju mogli precizno lociratri sve točke unutar glave jer ona sa 100-postotnom sigurnošću pogađa svaku točku u ovom području - objašnjava doc. dr. sc. Mužević.


Za drugi dio sofisticiranog pristupa bio je zadužen dr. sc. Boras, koji je s pomoću laparoskopije na području trbušne šupljine, umjesto četiri velika, načinio samo tri mala reza i postavio kateter na točno mjesto.


- Treba reći da se inače klasičnim načinom ne može sa 100-postotnom sigurnošću reći gdje je točno kateter u području trbušne šupljine završio, a ovaj zahvat to rješava i mi smo ga sada mogli postaviti na točno locirano mjesto - objašnjava abdominalni kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, koji je ujedno i jedini subspecijalist barijatrijske kirurgije u ovoj bolnici.
Nefreteta Z. Eberhard
Važnost neuronavigacije u djece
Inače, ovakav zahvat traje tek oko sat vremena, minimalno je invazivan, a sto posto siguran. Specijalisti upozoravaju i kako je hidrocefalus vrlo česta bolest, bilo da je riječ o kongenitalnom u male djece, bilo onom posttraumatskom u odraslih. “Hidrocefalus se u djece obično liječi kirurški, trajnom drenažom viška tekućine iz moždanih komora. Ono što je sigurno je da nitko ne želi da se djetetu napamet ubada igla u mozak i stoga je neuronavigacija sljedeći važan korak u unaprjeđivanju liječenja u KBC-u Osijek”, zaključio je dr. sc. Boras.