Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Ne svemu narodu
Datum objave: 16. travnja, 2022.

Apostol Petar oduševljeno naviješta kako je Isus bio pomazan Duhom Svetim i snagom, kako je prošao svijetom čineći dobro, kako je činio čudesa te kako je, nakon što je bio razapet, uskrsnuo od mrtvih kao pobjednik nad smrću i svakim zlom. Veli: “Bog ga uskrisi treći dan i dade mu da se očituje - ne svemu narodu, nego svjedocima od Boga predodređenima - nama koji smo s njime zajedno jeli i pili pošto uskrsnu od mrtvih.”



Ovo baš nije jasno. Kako to da se uskrsli Isus nije očitovao svima, osobito svojim protivnicima, počevši od farizeja, preko velikog svećenika pa do Pilata, pa da im kaže: “Vidite li sada da sam bio u pravu? Obratite se i slijedite moje evanđelje.” I sav bi se narod okrenuo i obratio. Zašto se ukazao samo nekolicini, zašto samo apostolima? Odgovor je jednostavan. Kristovo uskrsnuće, jednako kao i njegov nauk, nalazi se u području vjere. Ono što se vjeruje, ne može se dokazati. Vjerovati znači prihvatiti nešto za što nikada ne mogu biti siguran. Evo. Luka piše kako je Pilat svezanog Isusa poslao Herodu da mu on sudi: “Kad Herod ugleda Isusa, veoma se obradova jer ga je već odavna želio vidjeti zbog onoga što je o njemu slušao te se nadao od njega vidjeti koje čudo. Postavljao mu je mnoga pitanja, ali mu Isus uopće nije odgovarao.” Evo. Isus Herodu uopće nije odgovarao. Zar to nije bila prigoda da visokopozicioniranom političaru navijesti svoje evanđelje, da ga uvjeri nekim čudom? Ne. Ništa ne može uvjeriti čovjeka koji ne želi vjerovati. Pogledajmo zagrižene navijače, uvjerene sljedbenike neke ideologije. Tko ih može razuvjeriti?

Vjera u Isusovo uskrsnuće ostaje vjera. Vjera da je Isusovo evanđelje najbolji životni program, ostaje vjera. Vjera da su Božje zapovijedi za čovjeka, kao ona: “Ne ubij”, a što se odnosi i na nerođenog čovjeka - ostaje vjera. Nikoga ni u što ne možemo uvjeriti. Zato za one koji vjeruju, bitno je živjeti dosljedno svojoj vjeri. Radosno, s uvjerenjem. S ljudima će razgovarati o svojoj vjeri ne nasilno, ne sektaški, ne s visoka. Isus se ukazao izabranim svjedocima, apostolima. A oni su svjedočili za Isusovo uskrsnuće svojom riječju, ali i životom. Umorni smo od onih koji govore i govore, koji nas uvjeravaju da moramo ovako ili onako. Treba nam ljudi koji mirno i dosljedno žive prema vlastitom uvjerenju, otvoreni prema svakom čovjeku. Takvih nam vjernika treba. Sretan vam Uskrs!

Zvonko Pažin - arhiva

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan