Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Ti si milje Gospodnje
Datum objave: 15. siječnja, 2022.

Još i danas se raznježimo kada se sjetimo kako su nam tepali djed ili baka: "Ti si bakina sreća, srce bakino… Ti si djedovo zlato…" Od toga se živjelo. Od toga i danas na neki način živimo. Evo, upravo tako u Knjizi Izaije proroka Bog tepa svome narodu: "U Gospodnjoj ćeš ruci biti kruna divna i kraljevski vijenac na dlanu Boga svog… Jer ti si milje Gospodnje…" Oni kojima vjera baš nije bliska, neće lako moći uklopiti ove riječi u govor o Bogu. Izgleda da je vjera u Boga sustav zabrana i zapovijedi, gdje Bog pažljivo gleda na ljudsko ponašanje, pa grešnike nemilosrdno baca u pakao. S druge strane, i oni koji bi htjeli biti vjernici, ne mogu razumjeti ovaj govor o Božjoj nježnosti, kada vide strahote, nesreće i patnju tolikih nevinih ljudi. Kako onda prepoznati i prepoznavati Božju ljubav i Božju nježnost? Nije li to ipak pretjerivanje propovjednika i vjerskih zanesenjaka, koji kao da ne žele gledati stvarnost oko sebe.



Čovjek vjernik polazi od toga da jednostavno ne može razumjeti ono što se događa u svijetu. Tako Pavao veli: "Tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom?" Doista, ni najveći vjernik ni najumniji teolog ne može razumjeti i dokučiti zašto je Isus Krist, Božji Sin trebao baš onako trpjeti. Tko može razumjeti to da je apostol Jakov (onaj stariji, koji se osobito časti u Santiagu u Španjolskoj) već prvih godina kršćanstva zbog Krista izgubio glavu, dok je njegova brat apostol Ivan, prema kršćanskoj predaji, umro u dubokoj starosti doživjevši više od stotinu godina? Tko može razumjeti tolike nevolje i tolike nepravde, od onih malenih, svakodnevnih, pa do strahota koje se u svijetu događaju?

Kršćani mirno priznaju da to ne razumiju. Mi jednostavno vjerujemo da "Bog i po krivim crtama pravo piše". Mi vjerujemo Isusovim riječima: "Nema veće ljubavi od ove, da tko život svoj položi za svoje prijatelje. Vi ste prijatelji moji…" Živjeti u toj vjeri i nadi znači već sada imati svoj mir i onu duboku nutarnju radost. Upravo je tako živio i umro blaženi kardinal Stepinac. Mirno. Bez ogorčenja i bez mržnje. Potpuno uvjeren u to da Bog vidi i da Bog vodi, prema onome kako Pavao veli: "Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Progonstvo? Pogibao? Mač?" To je vjera u Isusa Krista koji je umro, ali je i uskrsnuo. Treba nam tog pouzdanja i toga predanja. Bilo bi krasno kada bi nas vjera u Božju blizini i u Božju nježnost pratila cijelu ovu godinu.
Zvonko Pažin - arhiva

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan