Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Postavimo zasjedu
Datum objave: 18. rujna, 2021.

Kako se djeca izgovaraju za svoje nepodopštine? Pokažu na nekoga tko je učinio još veću glupost. Isto to radimo i mi odrasli. Za neke svoje nekorektnosti velimo da nisu spomena vrijedne usporedimo li ih s onim što nekažnjeno rade "mafijaši" i moćnici. Kojiput čovjek u svojoj zloći ide i dalje. Evo kako, prema Knjizi mudrosti, razmišljaju oni kojih put nije čist: "Postavimo zasjedu pravedniku jer nam smeta i protivi se našem ponašanju, predbacuje nam prijestupe protiv Zakona… Iskušajmo ga porugom i mukom da istražimo blagost njegovu… Osudimo ga na smrt sramotnu, jer će mu, kako veli, doći izbavljenje."



U ovome tekstu Crkva vidi proroštvo o Kristu. Njegovi protivnici nisu mu uspjeli pronaći nikakvu manu. A mrzili su ga zato što je ukazivao na njihovo licemjerje. Zato su pokušavali navesti ga da kaže nešto što bi ga kompromitiralo. Kada nisu u tome uspjeli, dali su ga osuditi na smrt. Nisu mogli gledati da im ukazuje na njihove grijehe i nisu mogli podnijeti da netko stvarno živi čestito.

Netko će primijetiti da se upravo tako radi u politici. Kad neki političar učini neki kiks, rješenje je jednostavno. Treba svome protivniku pronaći ili montirati još veći kiks. Zato postoje PR agencije, odnosno uredi za odnose s javnošću, koji "upravljaju" raspoloženjem javnosti. Međutim, svi smo skloni tako postupati. Istina, kazat će netko, znam malo više popiti i malo više potrošiti u kladionici, ali što je to prema onima... I onda se izvlače najstrašniji primjeri o obiteljskim nasilnicima i serijskim ubojicama. I tako za svaku glupost koju činim: uporno kršenje osnovnih prometnih pravila, neodgovornost na poslu, zanemarivanje obitelji, nepoštovanje vlastitog i tuđeg braka… U svim tim slučajevima lako je pronaći ljude koji čine sto puta gore stvari… I onda idemo dalje. Kojiput mi smeta netko tko se ne ponaša kao ja, koji glumi nekoga sveca i pravednika. I onda se okomim na njega. Ogovaram ga i klevećem, likujem nad njegovim propustima – da bih sebe prikazao u boljem svjetlu.

A, zapravo, ja sam onakav kakav jesam – bez obzira na to gdje živio, bez obzira na to kakvim ljudima bio okružen, bez obzira na to kakvo sam djetinjstvo prošao ili koje ratne traume imao. A ispravan put je jednostavan. Isus govori da čovjek treba biti iskren prema sebi i prema Bogu. Priznati svoje slabosti i grijehe. A onda dodaje: "Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!" Upravo je takav bio Isus, onaj koji je stvarno Najveći.
Zvonko Pažin - arhiva

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan