Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Kruh života
Datum objave: 31. srpnja, 2021.

Zamislimo najfiniju gozbu i nama najdraža jela. Počnemo s predjelom, pa nekoliko sljedova mesa, priloga, salata. Pa onda deserti, voće, sladoled. Nakon toga slijedi možda druga večera. Divota. I što se događa? Problem. Sutradan - mi opet gladni! Kako s hranom, tako i sa svim ostalima stvarima. Ima li tome kraja? Veli pjesnik: “Ljudskom srcu uvijek nešto treba, zadovoljno nikad posve nije…”. Nikad nismo baš u svemu zadovoljni, uvijek nam nešto - bar malo - nedostaje. Isus uzima upravo hranu, odnosno kruh, da nam ukaže na pravo stanje stvari. Očito je, veli, da ćemo i od najfinijeg kruha opet ogladnjeti. Zato veli: “Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada”.



Pitanje je, dakle, kome idemo i što nas vodi. Znamo vrlo dobro - iako to nije uvijek lako priznati - da nas ništa, baš ništa što bi bilo samo od ovoga svijeta ne može do kraja ispuniti. Što god bilo. Bogatašima je uvijek malo i htjeli bi još više, političari i silnici htjeli bi uvijek još više vlasti i moći, taštim ljudima nikada dosta da ih hvale i uzdižu. A ako se uzdamo u mladost i ljepotu, onda tek ostajemo razočarani, unatoč posebnom režimu ishrane, njege kože, korekcije nosa i očiju, zatezanju lica… Nikad nećemo biti zadovoljni, baš kako s gorčinom veli Knjiga propovjednikova: “Isprazna je i mladost i doba tamnih kosa”.

Isus veli: “Ja sam kruh života”. Ako i ostavimo po strani to što Crkva u ovim riječima vidi navještaj euharistije, Kristova Tijela koje vjernici primaju, Isus je kruh života i u svome nauku i u svome pristupu čovjeku i Bogu. On, primjerice, veli da ne živi čovjek samo o kruhu. Veli da se ne osvećujemo, nego da praštamo, štoviše, da činimo dobro onima koji nas progone. Poziva nas da blagoslivljamo, a ne proklinjemo, govori nam da Bog svoje milosrđe na poseban način iskazuje onim slabima, a osobito raskajanom grešniku. Zato Isus dalje veli: “Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada”. Čovjek koji živi prema evanđeoskim pravilima, u velikoj mjeri ima već ovdje i sada svoj mir, svoju radost, osjeća svoj život ispunjenim. A k tome, ako stvarno povjeruje Kristu – otvara mu se cijela vječnost. Koja slast ovoga svijeta je s time usporediva? Veli Isus: “Tko ima uši, eka čuje”.

Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga