Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Samo sandale
Datum objave: 10. srpnja, 2021.

Kad biste danas pogledali svoje ormare pune odjeće, svoja spremišta i kuhinjske elemente, pa tek kutije s dječjim igračkama, što biste vidjeli? Koliko stvari! Je li moguće da su nam sve te stvari stvarno potrebne, da bez njih ne bismo mogli? Moj poznanik je u svoje vrijeme s društvom išao biciklom iz Njemačke u Grčku. Tri tisuće kilometara. I jako je pazio da nema previše prtljage. Jer svaki dodatni kilogram prtljage na biciklu znači puno veći napor. Gledao sam kako u posebne bisage za bicikl slaže prtljagu. Jedva desetak kilograma. A bili su na putu više od tri tjedna! Sjećam se kako sam u vojsci imao samo metalni ormar veličine noćnog ormarića. I bilo je dovoljno mjesta za sve moje stvari… Stvarno, kako samo čovjek može živjeti s malo stvari, kada se nađe u posebnim prilikama. Tako su prognanici u Domovinskom ratu doslovno svu svoju imovinu stavili u jednu najlonsku vrećicu i bili sretni da su izvukli živu glavu.



U Markovu evanđelju čitamo kako Isus šalje učenike da idu propovijedati: “I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina.” Uz to Isusovo ograničenje, sigurno je da apostoli na svome putu nisu oskudijevali. U ono je vrijeme gostoprimstvo bilo jako važno. Uvijek su mogli naći prenoćište i ponešto za jelo. Nakon određenog vremena vratili su se živi i zdravi, puni prekrasnih dojmova o uspješnosti svoje misije.

Kada bolje pogledamo, toliko toga nabavljamo. Zatrpavamo se stvarima. Ne treba odmah pomisliti samo na žene čiji su ormari prepuni odjeće i obuće. Ni ja, na primjer, redovito ne mogu odoljeti da na sajmu antikviteta u Tvrđi ne kupim neku knjigu. Nije baš da mi je potrebna, ali, evo, volim je prelistati i staviti na policu… A onda, svi mi, ovisno o sklonostima, moramo imati, moramo kupovati, moramo se opskrbiti, moramo imati najnovije modele. Novi mobitel, novi tablet, nove aplikacije, a o dječjim igračkama da ne govorimo. I onda svim tim starim stvarima punimo kutije, koje onda stavljamo na tavan ili u garažu. Kao da nam te stvari daju sigurnost, kao da bismo bez njih bili ogoljeni, slabi, nezaštićeni. A nije tako. Veli Isus: “Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.” Dobro bi bilo razmisliti o tim Isusovim riječima. Nije nam život u onome što posjedujemo. Božanska je to mudrost.

Zvonko Pažin - arhiva

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga