Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Sabina Galić: Iskustvo je bitno, no nužno je stalno traganje i učenje
Datum objave: 27. lipnja, 2020.

U svakom trenutku dostupna za savjet i pomoć. Jako sam zadovoljna i brigom i odnosom. Odlična liječnica! Moje puno povjerenje dobila je u jednoj situaciji, i nakon toga bez promišljanja vjerujem u njenu procjenu i odluke. Doktorica je pristupačna i ljubazna, zaista je za svaku pohvalu. Cijela moja obitelj i ja imamo samo pozitivna iskustva. Rečenice su to kojima pacijentice opisuju dr. med. Sabinu Galić, cijenjenu osječku ginekologinju.

DATI MAKSIMUM
Karcinomi, miomi, ciste, polipi, HPV, gljivične i bakterijske infekcije... Što je uzrok sve većoj incidenciji bolesti i koliko su u svemu važni preventivni pregledi?

- Preventivni su pregledi najvažniji u pravodobnom otkrivanju promjena na reproduktivnim organima. Iako, bitno je shvatiti multifaktornu etiologiju, gdje jedan velik dio zauzima genetska predispozicija, odnosno nasljeđe. Naravno, novi način života nosi i nove promjene, koje nisu uvijek pozitivne. Tako je i s ranijim stupanjem u spolne odnose. Ta činjenica, kao i učestalo mijenjanje spolnih partnera neki su od rizičnih čimbenika za obolijevanje od spolno prenosivih bolesti. Podsjećam kako imamo pravo na zdravstvenu skrb, ali imamo i odgovornost za svoje zdravlje! Rana je prevencija iznimno važna, prvo mi kao roditelji ne smijemo dopustiti da razgovor o spolnosti bude tabu-tema. Time djecu prisiljavamo da informacije traže drugdje, i one uglavnom ne budu relevantne. Prvi kontakt s ginekologom može biti u obliku konzultacije, gdje će se upoznati s postupkom ginekološkog pregleda, čime će se otkloniti neugoda i strah. Isto tako, liječnik će ga pokušati olakšati verbalnom i neverbalnom komunikacijom. Podsjećam kako unatrag nekoliko godina imamo mogućnost cijepljenja djece protiv humanog papiloma virusa koji je glavni faktor rizika za karcinom vrata maternice.

Jedno od gorućih pitanja je i sve više dijagnoza neplodnosti ili smanjene plodnosti, pojedini izvori navode kako danas već svaki peti par ima takvih problema. Jesu li ti podatci znak za uzbunu?

- Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa neplodnosti u Hrvatskoj ne pokazuje statistički značajan porast unatrag nekoliko godina, no uistinu brojke koje navodite nisu zanemarive. Imamo stopu oko 15 posto neplodnosti parova, što nas svrstava uz bok sa zapadnim zemljama. Iako, neostvarena je želja za djetetom stalan problem, s kojim se u svojim ginekološkim ordinacijama susrećemo svakog dana. Neplodnost danas definiramo kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće duže od godinu dana ili duže od šest mjeseci ako je žena starija od 35 godina. Već sam u prethodnom pitanju spomenula novi životni stil koji je usmjeren prema karijeri, uspjehu i drugim dostignućima. Sve to uzima vrijeme i odgađa čin majčinstva. Prema svjetskim statistikama, najveći je porast trudnoća zabilježen u dobnoj skupini između 35 i 40 godina. Ali kako raste dob majke, tako raste i mogućnost trudnoće s nepovoljnim ishodom. Srećom, golema su dostignuća u postupcima medicinski potpomognute oplodnje, tako da većina parova ostvari željenu trudnoću.

Kvaliteta je zdravstvene skrbi za žene narušena u velikoj mjeri nedostatkom liječnika. Rješenja koja se nameću sama po sebi su veća ulaganja u zdravstveni sustav i aktiviranje mehanizama za zaštitu prava pacijentica. No koliko je to ostvarivo, kakva su vaša iskustva?

- Naš je općepoznati javnozdravstveni problem nedostatak liječnika, ginekologa kao i liječnika drugih specijalnosti. Unatrag nekoliko godina svjedoci smo velikog odlaska liječnika u druge zemlje Europske unije, ali i one puno dalje. Najveći su uzrok tome uvjeti rada. No moram naglasiti da radimo sve što je u našoj moći kako bi naše pacijentice dobile pravodobnu i adekvatnu zdravstvenu skrb. Ono što naše sugrađanke vjerojatno ne znaju to je da ordinacije primarne ginekološke zdravstvene zaštite skrbe svaka za 7000-8000 pacijentica! U nekim je situacijama nemoguće posvetiti se pacijentu onoliko koliko bismo to htjeli, ali trudimo se dati svoj maksimum.

Vaša je ordinacija opremljena najmodernijim dijagnostičkim uređajima i ultrazvučnim kabinetom, sve u ugodnom ambijentu. Koliko je financijski teško održati taj standard?

- Znanje i oprema naši su alati, u našoj branši i u ostalima. Jedno bez drugog ne ide. Napredak tehnologije svakako se mora reflektirati i na opremi u ordinaciji. Jako je važan segment u svakodnevnom radu ultrazvučni aparat, čija tehnička rješenja moraju biti u skladu s aktualnom potrebom i u ginekologiji i u porodništvu. U svakom slučaju, odluka je samog liječnika koji ima privatnu ordinaciju koliko će u nju uložiti jer imati suvremeni dijagnostički uređaj svakako daje sigurnost i liječniku i pacijentu.

Biti liječnik uvijek je značilo stalno ulagati u svoja znanja te pratiti tehnološka otkrića i znanstvene radove. Koje stručne stranice pratite, časopise, baze podataka, literaturu općenito?

- Kontinuirana doživotna edukacija jedini je način da budete u tijeku s najnovijim otkrićima i spoznajama u medicini. Naravno da ćete do određenih zaključaka doći iskustveno, no velik je dio uspjeha u stalnom traganju i učenju. Trudim se svoja znanja obnavljati i novo usvajati tijekom svjetskih i europskih kongresa, kojima se iz godine u godinu veselim zbog noviteta kojima ću svjedočiti. U međuvremenu i dok se epidemiološka situacija ne smiri, uglavnom nove studije pregledam na PubMedu i Medscapeu.

LITERATURA ZA PUTOVANJA
Bliže nam se godišnji odmori, volite zanimljive i egzotične lokacije. Prati li vas knjiga na tim putovanjima? Što volite čitati kad se opuštate, imate li idealni žanr koji preferirate i koji su vas pročitani naslovi oduševili?

- Moja je ljubav prema putovanjima dobro poznata mojim bližnjima. Trudim se svoje slobodno vrijeme iskoristiti na bližim ili daljim destinacijama te mislim da sam tu ljubav prenijela i svojoj djeci. Mišljenja sam da će im se stalna želja za otkrivanjem i pronalaženjem novog reflektirati na mnoge životne aspekte te im omogućiti šire vidike i upoznavanje nepoznatoga. Ovisno o tipu putovanja, u planu je i literatura. Uvijek se prije putovanja volim upoznati s destinacijom čitajući putopise i planirajući dan po dan. Kada smo tamo, malo vremena ostaje za knjigu. No kada uhvatim vremena, obično ju pročitam u dahu. Volim biografije, posljednja koju sam pročitala bila je biografija kojom je cijenjena glazbena kritičarka Sylvie Simmons opisala životni put Leonarda Cohena u knjizi I’m your man. Na naslovnici je citat benda koji rado slušam: “Biografija kakvu je Cohen odavno zaslužio. Uz nju su sve prethodnice praktički suvišne…” Sjajna priča koju ćete odmah poželjeti pročitati ponovno. Nedavno mi je pod ruku slučajno došao roman Genijalna prijateljica, nepoznate autorice koja se krije pod pseudonimom Elena Ferrante. Taj me prvi dio tetralogije definitivno natjerao da posegnem i za ostalim njezinim dijelovima…