Kolumne
Gledajući objektivno Piše: Katarina Pekanov
I kultura može stvaratai nove poduzetnike
Datum objave: 5. veljače, 2020.

Sjećam se vremena od prije desetak godina kada smo odlazili u Pečuh ili kada su kolege iz Pečuha dolazile u Osijek kako su s ponosom isticali da je njihov grad Europska prijestolnica kulture. Puni ponosa što im to znači isticali su gdje god su stigli, gdje god je to bilo moguće. Na svim službenim dokumentima pored naziva grada stajalo je i ono "Europske prijestolica kulture". Što im je to značilo u datom trenutku ali i kasnije najbolje znaju žitelji ovog prelijepog grada nama osječanima naročito bliskog. Uređenje grada počelo je onog trenutka kad su znali da će im se dogoditi da dobiju ovu prestižnu titulu. Grad se uređivao, sredstva su se pronalazila ali je dio sredstava pristigao iz Europe koja za tu namjenu ima dostatna sredstva još od 1985. godine. Nitko nije ostavljen sam ako je ispunio sve one kriterije koji su se od gradova kandidata tražili.


Spomenula sam Pečuh jer nam je vrlo blizak. To je grad u koji smo često odlazili zajedno s gospodarstvenicima ali i oni su često dolazili sa svojim gospodarstvom na bilateralne susrete.
Slobodna enciklopedija Wikipedija navodi sve gradove koji su do sada nosili titulu Europske prijestolnice kulture, čak njih šezdesetak. Tako je 1985. godine to bila Atena, godinu dana kasnije Firenca, 1987. godine to je bio Amsterdam pa Zapadni Berlin, Pariz, Glasgow, Dublin, Maribor itd.
Lijepo je vidjeti se u društvu izabranih dugi niz godina i uspjeti se nametnuti kulturom u svakodnevnom životu, pokazati što znači biti taj koji nosi ovaj naslov i spoznati sve mogućnosti koje iz toga proizilaze. Koliko će se toga urediti, koliko će ljudi doći vidjeti nešto što ga interesira a sada možda nije niti znao da tamo negdje postoji neki grad koji sve to nudi. Koliki će doći iz znatiželje i koliko će novinara pratiti većinu događanja u ovoj godini u našoj zemlji. A kada su već u Rijeci otići će i negdje drugdje, vidjeti što se nudi u blizini, gdje se može dobro odmoriti, koja je gastronomska kultura našeg čovjeka. Nevjerojatne mogućnosti koje nikako ne smijemo zanemariti. Ne smijemo zanemariti ni riječki karneval i sve ono što se ulaže u ovaj dio kulture ovog grada.
Ne mora nužno biti samo jedan grad koji će biti najbolji ove godine, može ih biti nekoliko pa je tako uz Rijeku ove godine i Galway iz Irske. I oni su ti koji će predstaviti kulturu svoga grada, svoje zemlje najbolje što mogu i iz toga nastojati polučiti najbolje što se može, a može se.


Već se zna da će Temišvar iz Rumunjske, Eleusina iz Grčke i Novi Sad iz Srbiji ponijeti titulu Europskog grada kulture 2021. godine. Sve je to tu nama blizu i svi oni koji žele vidjeti kako se gradovi mijenjaju u vrlo kratkom vremenu potaknuti nečim što će se dogoditi samo godinu kasnije moći će biti sudionici događanja. Sve je to tu oko nas, blizu, sve se može vidjeti i u svemu uživati. Za sve one koji su možda mislili da kultura nije važno područje razvoja neke zemlje shvatili su da su bili u krivu. Ne samo da je bitna nego je i gospodarski veoma važna. Svatko onaj tko negdje krene mora nešto i potrošiti, od javnog prijevoza ili osobnog do smještaja u nekom objektu, hotelu, hostelu, privatnom smještaju. Usput negdje morate objedovati, kupiti neki suvenir onima koji nisu imali sreće putovati s vama. U svakom slučaju kultura stvara nove poduzetnike.