Kolumne
Gledajući objektivno Piše: Katarina Pekanov
Vratite nam poštare
Datum objave: 4. prosinca, 2019.

Vratimo se u neka vremena od prije dvadesetak godina. Naši roditelji, ali i bake i djede, uredno su početkom mjeseca čekali poštara da im donese mirovinu za prethodni mjesec. Nisu za to ništa trebali platiti, nikakve naknade za uslugu.


Tek sokić gospodinu poštaru, negdje kavica, a dio umirovljenika uvijek bi odvajao sitniš za donositelja mirovine, samo da se zna koliko se poštuje njegov posao. Onda su uslijedile redovite štedne knjižice gdje se donosio odrezak mirovine koji je poštanski službenik upisivao u istu i podizalo se koliko se htjelo ili trebalo. Također bez ikakove naknade. Potom su uslijedile kartice, svatko je imao pravo odabrati banku u kojoj želi primati svoju mirovinu, i onda je krenuo put pod noge. Uđeš u neku od banaka, ovisno o datumu, nepregledni redovi, građani čekaju da podignu svoju mirovinu. I tako izgubiš cijelo prijepodne da bi došao do svoga novca. Onda smo dobili bankomate. Ima mnogo onih koji se ne znaju služiti ovim strojevima, pa čekaju nekoga da im pomogne tko je vičniji u ovoj novotariji. A nekolicina nas lokal patriota još uvijek mislimo da postoji Komunalna banka i štedionica Osijek, pa onda nešto što je preraslo u Slavonsku banku, pa onda privatizacija kakva god da je bila i o kojoj će suditi neka struka, koja god. I onda ono što slijedi, naplaćuje se sve, uključujući i zrak i grijanje prostora banke u koju si ušao. Pa tako ako nisi imao ni jednu promjenu na tekućem računu cijeli mjesec moraš platiti četrdeset kuna jer ti je došlo do promjene stanja na tekućem. Dobio si mirovinu i onda još jedna promjena, jer ti je banka naplatila nešto što oni zovu vođenje računa. Što to vode - nitko ne zna, ili možda zna, ali ne smije reći. I onda su to već dvije promjene, a još ako ste se odlučili da vam tu informaciju pošalju SMS-om, onda je to još dva puta po 7,5 kuna, i tako u jednom mjesecu ne znaš zašto ostao si na računu bez minimalno 40 kuna.

Posljednje izvješće Hrvatske narodne banke koje sam pronašla o naplati naknada i provizije banaka prema klijentima bilo je od siječnja do lipnja 2018. Građani, svi mi, platili smo za pola godine bankama 1,67 milijardi kuna. Na godišnjoj razini više od tri milijarde kuna. Koliko je to novca ne mogu niti zamisliti. Prije nego se bilo tko od nas odluči za neku od banaka kojoj će povjeriti svoje "vođenje računa", treba dobro provjeriti kolike su naknade. Razlike su goleme, pa tako godišnja naknada u jednoj od banaka za jednostavno vođenje računa košta 162 kune, dok u drugoj to isto košta 108 kuna. Za ovu razliku netko može imati kruh za cijeli mjesec. U Vodilji za potrošače HNB-a, između ostalog, kaže se: "Prije nego što potrošač otvori račun za plaćanje, banka mu je dužna dati informativni dokument o naknadama (FID) koji sadržava informaciju o visini naknada za najčešće korištene platne usluge povezane s tim računom". I na kraju da ne istražujete. Neke banke uvele su naknadu za podizanje gotovine u poslovnicama, pa ako vam opet nekoliko kuna manjka na računu, to je to.