Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Kuća Somogyi: Stubišna ograda najvredniji je trag secesijskog stila
Datum objave: 29. svibnja, 2023.

Sjeverna strana uličnog bloka u kojemu se s južne strane proteže slavni reprezentativni secesijski niz, izgrađena je većinom katnicama nastalim u razdoblju od secesije, preko art dekoa do socrealizma. Nakon najstarije kuće u ovome nizu, koju je 1904. godine, za Mariju Schönwald, projektirao osječki graditelj Ante Slaviček, isti se iskazao i kao projektant kuće Somogyi na istočnoj strani ulice.



Secesijski štuko ukrasi na pročelju diskretni su geometrijski elementi, a u unutrašnjosti se secesijski stil najbolje očituje u prekrasno oblikovanoj kovanoj ogradi dvokrakog stubišta. Kuća je izvorno bila poluugrađena katnica, kojoj je 1924. prema projektu graditelja Ante Slavičeka bila nadograđena prizemna pisarnica, nad kojom se protezala velika terasa s pogledom na rijeku Dravu i baranjske šume. U kuću se ulazi kroz široki kolni ulaz, nakon čega slijedi dugi hodnik koji s desne strane ima stubu za lakši izlazak iz fijakera. U prizemlju kuće prostire se stan s pet prostranih soba od kojih četiri najveće gledaju prema ulici i sjeveru, a manja je okrenuta prema dvorištu i jugu, dok se na katu nalazi znatno veći stan te na drugom katu naknadno sagrađen također veliki stambeni prostor.

Danas u kući zbog naknadnih dogradnji i pregradnji ima mnogo stanova. U sredini hodnika nalaze se vrata koja vode u prostor stubišta iz kojega se u stan može ući kroz dvoja vrata. Glavni ulaz u stan omogućen je kroz dvokrilna vrata iza kojih je predsoblje osvijetljeno prozorom okrenutim na dvorište, a iza kojeg se proteže dugi hodnik koji stan dijeli na desnu reprezentativnu i lijevu gospodarsku stranu. Glavni ulaz u reprezentativni dio stana, okrenut prema ulici, vodi u blagovaonicu, smještenu točno nasuprot kuhinjskih vrata. Iz blagovaonice desno se nalazi najmanja prostorija ovog bloka, salon, iz kojega se dalje ide u Herrenzimmer, koji ima i zasebni ulaz u predvorje kuće pred stubištem. Nadesno, iz blagovaonice vrata vode u spavaću sobu, iz koje se ulazi u kupaonicu iz koje druga vrata vode u dječju sobu, čime je obitelji omogućeno intimno kružno kretanje. Iz predsoblja jedna vrata vode u zaseban toalet, izbu, kuhinju sa zidanim štednjakom te služinsku sobu.



Stubišna je ograda do danas najvrjedniji trag secesijskog oblikovanja kuće Somogyi. Jednostavna lepršava florealna linija elegantno nas prati na putu prema vrhu stubišta. U prošlosti je hodanje po stubama bilo ugodnije, jer se duž stubišta prostirao tepih čije naznake i danas vidimo u vidu karika kroz koje su bile provlačene metalne “štange” kojima se onemogućavalo sklizanje tepiha. Do danas je u unutrašnjosti sačuvan i dio izvorne stolarije. Bočni prostor koji je 1924. godine izgrađen za prizemnu dvoprostornu pisarnicu i elegantnu terasu s pergolom na prvom katu, danas je bezlična dvokatna zgrada s garažnim vratima, čiji je završni vijenac poravnat sa susjednom katnicom, pa se više ne prepoznaje kao dio kuće Somogyi. Prilikom nadogradnje drugoga kata, stare kuće, vrh pročelja je poravnat sa susjednom dvokatnicom, a sklad pročelja poremetio je neadekvatan format prozora drugoga kata. Na oronulim pročelju kuće ističu se po jedan balkon na prvom i drugom katu. Izvorni balkon prvoga kata ograđen je, za razliku od prekrasne secesijske kovane ograde stubišta, kovanom ogradom s tipskim historicističkim elementima, a ograda naknadno izvedenog balkona drugoga kata sastoji se od niza okomitih tankih željeznih šipki. Unutrašnjost kuće uredno se održava, kao i prostrani vrt s velikim travnjakom i starim stablima, a u kojemu se nalazi nekoliko gospodarskih prizemnih zgrada pretvorenih u stambene prostore.

 

KAPETAN DRAGUTIN PLEMENITI SOMOGYI

Naručitelj kuće bio je osječki kapetan Dragutin plemeniti Somogyi, koji je rođen 20. lipnja 1892. godine, u Ivanić Gradu, kao dijete Josipa i Drage. Bio je oženjen vršnjakinjom, Osječankom, Anom Irenom Löfler, koja je rođena u Osijeku, 5. listopada 1892. godine. U braku su imali dvoje djece - sina Dragutina rođenog u Osijeku, 28. rujna 1915., i kćer Leu, rođenu 20. svibnja 1921. Dragutin Somogyi zabilježen je kao stanovnik ove kuće u Osječkim adresarima, a u Adresaru iz 1934. naznačen je i njegov kućni telefonski broj 209.