Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Elegantnu secesijsku kuću projektirao slavni Ante Slaviček
Datum objave: 19. prosinca, 2022.

Na početku južne strane nekoć Duge ulice (poslije Strossmayerove), nakon dvokatne historicističke gradske kuće i dviju katnica, nalazi se i jedna secesijska ugrađena katnica. Pročelje ove iznimno uske kuće skladno je oblikovao za obitelj Schäffner osječki graditelj Ante Slaviček. Projekte kuće Slaviček je potpisao 1914. godine, a zanimljiv je podatak da je nekoliko oblikovnih elemenata primijenjenih na pročelju ove kuće Slaviček već ranije, 1912. godine, primijenio na visokoprizemnoj kući Josipe i Lovre Kokanović u Reljkovićevoj ulici u Osijeku, te na katnici đakovačkog trgovca Franje Terzića u Đakovu čije je nacrte potpisao u travnju 1914. godine. Pročelje kuće Terzić ukrašeno je geometrijskim ornamentima sa štukoamblemima u parapetima, a ravni glatki pilastri završavaju keramičkim žuto glaziranim ovalima poredanim u četiri reda.



Kuća Schäffner simetrično je koncipirana s glavnim ulazom u vežu smještenim u sredini pročelja, a lijevo i desno nalaze se po dva dvokrilna prozora s poprečnim oberlihtima. Nad vratima veže tri su prozorčića u funkciji oberlihta, a nad njima se polukružno izvija plitki balkon s kovanom geometrijski stiliziranom ogradom. Nad balkonskim je vratima polukružni baldahin prekriven limom. Čitavom se širinom pročelja niže šest plitkih pilastara koji se protežu od cokla do krovnog vijenca, a koji završavaju stiliziranim kapitelima koje čine ovalne keramičke tirkizno glazirane pločice posložene u tri reda. Parapeti pod prozorima su geometrijski stilizirani i svaki od njih u središtu ima ovalni keramički, žuto glazirani umetak. Geometrijska se stilizacija ponavlja i na drvenim vratnicama veže, te na više mjesta u unutrašnjosti kuće, uključujući i stolariju pojedinih soba. Kuća ima po dva stana u prizemlju i na katu.

Ante Slaviček bio je slavni osječki graditelj najreprezentativnijih osječkih secesijskih kuća. U Osijek se doselio iz Češke, gdje se školovao, te se početkom 20. stoljeća oženio kćerkom poznatog đakovačkog odvjetnika, Pavicom Šabarić s kojom je imao nekoliko djece od kojih je sin Dušan još u gimnazijskim danima izlagao s Oskarom Neumannom, poznatijim kao Oskar Nemon. Slaviček je stanovao u Gundulićevoj ulici broj 44, a poslovnicu je imao u Desatičinoj ulici. Obje su ove kuće bile povezane prolazom među Osječanima prozvanim Slavičekovim prolazom. Danas tom kompleksu stambenih i poslovnih zgrada, među kojima su bila i skladišta gotove robe, nadgrobnih spomenika, štukatura za ukrašavanje pročelja i proizvodnja cementne robe, Slavičekova poduzeća nema ni traga, ali je u znak sjećanja na slavnog graditelja ulica nastala na mjestu njegovih nekretnina i službeno nazvana Slavičekov prolaz.

Elegantna secesijska kuća obitelji Scheffner sagrađena je na mjestu stare kuće koja je bila u vlasništvu osječkog veleposjednika Samuela Kästenbauma čiji je jedan od sinova, dr. Alfred Kästenbaum Korsky, u Europskoj aveniji dao sagraditi dvije vrlo reprezentativne secesijske kuće, a drugi je sin Robert jedno vrijeme bio vlasnik jedne od najreprezentativnijih kuća u tom secesijskom nizu.

DRUGI VLASNIK - GUSTAV HAUSLINGER

Nakon Schäffnerovih vlasnik kuće postao je osječki urar i draguljar Gustav Hauslinger, rođen 7. veljače 1867. u Poljskoj. Godine 1934. zabilježeno je da je u njoj stanovao i njegov sin Ernest Hauslinger, rođen u Osijeku 14. lipnja 1906., koji je, također, bio urar i draguljar. Cecilia Hauslinger imala je svoju draguljarsku, zlatarsku i srebrnarsku radnju na onodobnom osječkom Korzu u Županijskoj ulici broj 3, nasuprot gornjogradskoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla. U svojoj je ponudi osim raznovrsnog nakita nudila i komplete pribora za jelo, bešteka. Cecilia Hauslinger, rođ. Blaustein, supruga Gustava i majka Ernesta, rođena je u Nagylacku 1871., a 1893. ondje se udala za Gustava, te se s njim doselila u Osijek. Osim kao draguljarka, zabilježena je i kao nositeljica urarskog obrta.