Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Čovjek koji je krojio osječki medijski prostor 30 godina
Datum objave: 20. rujna, 2021.

Na gornjogradskom osječkom groblju sv. Ane, u sjeni čempresa nalazi se grob osječkog novinara Carla Bende.

Autor, relativno velikog, nadgrobnog spomenika u duhu tek nastalog stilskog razdoblja art decóa nije ostao zabilježen. Na spomeniku je njemačkim jezikom zabilježeno da ovdje počiva osječki novinar Carl Benda: "Hier ruhet/Carl M./Benda/Journalist/geb. 19. Sept. 1857/gest. 19. Sept. 1925". Gledajući taj natpis odmah nas zaintrigira činjenica da je i rođen i umro na isti dan. Na rođendan, 19. rujna. Osječke dnevne novine Hrvatski list u broju 206.(1623.) od nedjelje, 20. rujna 1925., izvijestile su u povećem članku o smrti novinara Bende. Iz ove obavijesti o smrti doznajemo da je smrt nastupila u subotu, 19. rujna, u sedam sati ujutro te da je umro u osječkoj zemaljskoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 69. godini. Pokop je bio organiziran 21. rujna, u 16 sati, iz mrtvačnice na rimokatoličkom groblju sv. Ane, a misa zadušnica održana je 23. rujna, u osam sati ujutro, u gornjogradskoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, današnjoj konkatedrali.

Pokojnika je pokopala kći gospođica Lidija Benda, koja je nakon ukopa u istim novinama objavila i obavijest sljedećeg sadržaja: "Javna zahvala/Prigodom neprežaljene smrti mog dragog/oca, gospodina /Dragutina Bende/primila sam nebrojenih pismenih i usmenih izražaja sućuti od strane prijatelja i znanaca. Stoga smatram za svoju dužnost da se ovim putem svima najtoplije zahvalim. Naročita hvala gosp. dr. Rechnitzeru za požrtvovno i besplatno liječenje kroz cijeli niz godina. Hvala darovateljima vijenaca, kao i svima koji mog milog oca otpratiše do groba./Lidy Benda /ožalošćena kćerka." Hrvatski se list kratkom noticom osvrnuo i na Bendin pokop napominjući da je bio dugogodišnji urednik negdašnjih osječkih novina "Slavonische Presse" te da su pokojnika do groba otpratili njegovi prijatelji iz mladosti, među kojima se vidjelo odličnih građana, članovi streljačkog društva te njegovi kolege novinari i grafički radnici.

Carlo Benda rođen je 19. rujna 1857., u Djedicama, u Moravskoj. U Moravskoj je bio suradnik nekoliko njemačkih novina te se 1880-ih doselio u Osijek, gdje je preuzeo uredništvo osječkih dnevnih novina na njemačkom jeziku "Slavonsiche Presse" koje je uređivao tridesetak godina, od 1889. do 1920. godine, za vrijeme dok je vlasnik i tiskar novina bio Carl Laubner. Uredništvo i tiskara ovih novina nalazilo se u jednokatnoj historicističkoj kući u Kapucinskoj ulici, na mjestu na kojem se danas, od nedavno, nalazi pošta i prolaz prema Supermarketu. Osim uredništva i tiskare Carla Laubnera u ovoj se kući, sudeći prema fotografiji koja se čuva u Zbirci fotografija Muzeja Slavonije, do gradnje nove palače u današnjoj Europskoj aveniji nalazila i Trgovačko-obrtnička komora za Slavoniju te ugledni osječki novčarski zavod Sorger, Weiszmayer & Co., iz kojeg je kasnije nastala Hrvatska banka, krojački salon za dame Hasenay te dječji vrtić kojeg u svojim memoarima spominje i Vilma Vukelić, rođena Miskolczy. Grob novinara

Carla Bende i danas postoji na Aninom groblju, a da nije zaboravljen dokaz je da je u neposrednoj blizini današnjih jedinih osječkih dnevnih novina, Glasa Slavonije, jedan prolaz imenovan njegovim imenom - Prolaz Carla Bende.


Član najstarijeg sportskog društva

Osječki novinar Carlo Benda, osim što je bio izvrstan dugogodišnji osječki novinski urednik, bio je i aktivan sudionik društvenog života grada Osijeka. Između ostaloga istakao se i kao dugogodišnji član najstarijeg sportskog društva u Hrvatskoj, Osječkog građanskog streljačkog društva koje je utemeljeno 1784. godine. Iako na nadgrobnom spomeniku nema fotografije, lik ovog vrlo značajnog osječkog žurnalista možemo si predočiti listajući fotografske albume Osječkog građanskog streljačkog društva koji se čuvaju u Zbirci fotografija Muzeja Slavonije, gdje ga možemo vidjeti kao mladolikog muškarca s bradom i brcima u streljačkoj opremi sa streljačkim šeširom, za koji su zataknuta dva paunova pera u bojama zastave Grada Osijeka - bijeloj i plavoj.