Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Dr. Štampar je temelje stekao u Vinkovcima
Datum objave: 17. travnja, 2020.
Danas ćemo o vinkovačkim velikanima, a ima ih nemali broj koji su pronijeli slavu Vinkovaca svojim djelovanjem u javnom zdravstvu i slikarstvu.Posljednjih tjedana, a čini se da će tako biti i sljedećih, čak i mjeseci, često se spominje dr. Andrija Štampar, pa je ovih dana predstavljena službena zdravstvena aplikacija Andrija, digitalni osobni asistent namijenjen svakom građaninu koji želi detaljnije doznati o koronavirusu.
Vinkovački temelji
Andrija je ime dobio po ocu preventive, dr. Andriji Štamparu, koji je postavio temeljna načela javnog zdravstva, primijenjivana diljem svijeta i danas, možda posebno danas, kada se spominjemo njegova učenja kako se “pitanjem narodnog zdravlja i radom na njegovom unapređenju trebaju baviti svi, bez razlike” i naglašava važnost suradnje građana i njihove uključenosti u aktivnosti zdravstvenih institucija. Iako je Štampar rođen 1. rujna 1888. u Brodskom Drenovcu kod Pleternice (umro je 26. lipnja 1958. u Zagrebu), od 1898. do 1906. pohađao je gimnaziju u Vinkovcima, koja danas nosi ime prosvjetitelja Antuna Matije Reljkovića i koja je dala naobrazbu mnogim velikanima koji su pridonijeli znanosti, kulturi i umjetnosti. U Vinkovcima je stekao dobre temelje, pa je 1906. bez problema upisao medicinu u Beču. Nakon završetka studija bavio se narodnim zdravljem i upozoravanjem na potrebu osobne higijene, što je početkom prošlog stoljeća bila važna djelatnost.Od 1919. bio je načelnik higijenske službe Ministarstva narodnog zdravlja u Beogradu, postavio je temelje javnozdravstvenoj službi u tadašnjoj Jugoslaviji i osnovao niz socijalno-medicinskih ustanova. Promovirajući naprednu medicinu, došao je u sukob s komercijaliziranom medicinom i zbog svoje socijalnodemokratske ideologije postao nepoćudan tadašnjim vladajućim krugovima. Nakon prisilnog umirovljenja 1931. bio je stručnjak Zdravstvene organizacije Lige naroda u Kini, zaslužan je za reformu nastave na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, osnivanje Više škole za medicinske sestre i Medicinskog fakulteta u Rijeci.
Aplikacija Andrija
Izradio je ustav Svjetske zdravstvene organizacije te je 1948. predsjedao Prvom svjetskom zdravstvenom skupštinom u Ženevi i bio je prvi potpredsjednik Ekonomskog i socijalnog vijeća OUN-a. Zauzimao se za široko zdravstveno prosvjećivanje ljudi smatrajući kako se na taj način uspješno može suzbiti pojava mnogih bolesti, što je i danas aktualno, zato je po njemu aplikacija i prozvana Andrija, digitalni asistent koji se koristi umjetnom inteligencijom da bi bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. Njegova definicija zdravlja - zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti - i danas se poštuje.Vinkovci su se odužili ovom velikanu, koji je u tom gradu proveo sedam godina koje su ga formirale i usmjerile prema znanosti, tako što su Zdravstvenu i veterinarsku školu imenovali po njemu, a dobio je i svoju ulicu. U vinkovačkom naselju Kanovci, gdje su lijepe obiteljske kuće, ulica u blizini srednje škole nazvana je po njemu, gdje je u dobrom društvu znamenitih Vinkovčana čije ime nose druge ulice. To su istaknuti slikar i pjesnik Vanja Radauš, đakovački biskup Antun Akšamović, koji je također pohađao vinkovačku gimnaziju, spomenimo i slikara, povjesničara umjetnosti Izidora Kršnjavog, također vinkovačkog gimnazijalca, slikara Ivana Domca, po kojemu se zove vinkovačka Ekonomska škola, kao i pjesnika Slavka Mađera, te zaslužnog Vinkovčanina novije povijesti Dragutina Žanića Karle, a tu je i Ulica Miroslava Krleže.Red je ovih dana sjetiti se i vinkovačkog slikara Joze Matakovića, rođenog 15. travnja 1922., autora prepoznatljivog znaka Vinkovačkih jeseni, kojima je među osnivačima, a, kako je jednom rekao, bio je to njegov dar toj manifestaciji. Poznat je po slavonskim krajobrazima, kojima donosi širinu i boje slavonske ravnice. Dugo je godina bio scenograf u vinkovačkom kazalištu, a scensku je umjetnost učio kod Ranka Marinkovića, Branka Gavelle i Drage Ivaniševića.