Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Postoji dječak koji je nacrtao članove Stožera kao svoje junake
Datum objave: 10. travnja, 2020.
Kako neki, najčešće uvijek isti, s desnog političkog spektra znaju biti bezobzirni u svojoj mržnji prema svemu što je normalna i uljuđena Hrvatska pokazuju i reakcije na dječaka iz Nuštra koji je nacrtao članove Nacionalnog stožera civilne zaštite kao superjunake iz stripova i filmova jer su za njega pravi junaci. Sve je počelo od kolumne najvećeg hercegovačkog filozofa i analitičara, na radu u Zagrebu, Nine Raspudića, u jednom nekada čitanom i cijenjenom dnevniku, gdje nabraja štosove, cake, šale i pošalice nastale u našem narodu vezane uz koronavirus, gdje ima zaista dobrih poput one kako će “od ponedjeljka učenici iz Imotskog pratiti nastavu preko Bujice”.
Politikantstvo
“Uvrstio bih tu i sočan trač kako Krešimir Macan vlastoručno izrađuje one ‘dječje’ crteže u kojima su Beroš i Božinović prikazani kao superheroji”, piše u kolumni hercegovački filozof i stavlja pod sumnju uopće postojanje dječaka iz Nuštra kojemu heroji nisu (joooj, grozote!) Jure i Boban, već Beroš i Božinović. Dječak, autor lijepih crteža koje je ponosna majka stavila na svoj FB profil, što je vidio načelnik općine i stavio na općinsku web-stranicu, jer ima ih koji se ponose ovakvim svojim stanovnicima, postoji. Da talentirani dječak, vješti crtač zaista postoji uvjeravaju nas u Općini Nuštar i dodaju kako se dječakova obitelj nedavno doselila u Nuštar iz Vinkovaca i groze se što ima pod kapom nebeskom politikanata koji osmogodišnje dijete koriste za politička prepucavanja.Naime, Raspudić i njegovi istomišljenici guraju tezu kako je to zapravo HDZ-ovska propaganda iako, primjerice, načelnik nije iz HDZ-a već je nestranačka osoba, većinom glasova stanovnika na neposrednim izborima izabran za prvog čovjeka općine. Bez ikakve provjere jedan portal, kojeg sam odavno obrisao sa svog bookmarksa, piše, citiram: “Dva primjera naročito vrijedi izdvojiti: Prvi se odnosi na posve smiješnu priču o tome kako je neki dječak nacrtao ministra Beroša kao superheroja, što je objavljeno u brojnim medijima, da bi onda uslijedio još gori nastavak: ministar je dječaka telefonski nazvao i s njime malo porazgovarao, o čemu se također izvještavalo kao nečemu velevažnom”, kraj citata. Dakle, nekima iz Raspudićeva političkog spektra neshvatljivo je da bi ministar nazvao tamo nekakvog dječaka iz Nuštra, zahvalio se što ih cijeni i što su oni njegovi junaci te dječaku rekao da je za članove Stožera on njihov junak.
Bujica besmislica
Nije mostovski i mostarski filozof sa zagrebačkom adresom jedini koji ne može smisliti članove Stožera, ne trpe ih još mnogi desničari jer, koliko se može zaključiti, nezadovoljni su što se njihov glas slabo čuje. Oni bi, valjda, da u ime Stožera u 14 sati iz podzemne policijske garaže govore Jesih, Hasanbegović, Zekanović, Markićka i slični kojima je najjače oružje protiv pandemije krunica.Opskurna Bujica, koja se emitira i preko lokalne televizije iz najstarijeg grada u Europi, nakon što su je neke lokalne televizije koje drže do svoga ugleda odbile, ugošćuje upravo takve živopisne likove. Ovdje liječnik poznat otprije po stavu kako je cijepljenje protiv bolest nepotrebno, i kojega nijedan ozbiljan medij ne poziva da kaže svoje mišljenje, priča kako pandemija nije nikakva opasnost i da je “konačni cilj stvaranje uvjeta za masovno cijepljenje svjetske populacije koje će osigurati ekstraprofit odabranim korporacijama”.Jedan sociolog i kolumnist, također čest gost spomenute opskurne emisije, u priči od dječaku iz Nuštra vidi opasnost od kulta ličnosti pa piše “poznajući narav na smrt preplašenih ljudi, koji u uvjetima životne ugroze traže čvrstu ruku i metaforičku zlatnu telad, kriznim vrhovnicima i njihovom Velikom Vođi Plenkiju poručujem: nemojte da vas oholost i žudnja za slavom odvedu na put graditelja bezakonja i kulta ličnosti”.Zašto u vrijeme ove koronavirus-krize nema eksponiranih desničara, suverenista, nacionalista, zašto nitko od njih nije uključen u nekakav stožer koji bi bio u prvim redovima u borbi s pandemijom COVID-19? Zašto ozbiljne televizije ne mare za njihovo mišljenje? Zato što je ovo vrijeme za razumne, razborite, pametne, mudre...