Kolumne
S vinkovačkog kibicfenstera Piše: Miroslav Flego
Predstoje bitke i za Arhiv i za Sud
Datum objave: 8. rujna, 2017.

Prije tri i pol godine, u vrijeme kada je na vlasti u Hrvatskoj bila SDP-va koalicija, a u Vinkovcima, zna se, HDZ i partneri, izbilo je veliko nezadovoljstvo kada je najavljeno preseljenje arhivske građe iz Vinkovaca u Vukovar, kao županijsko središte, i premještanje Općinskog suda Vinkovci u Vukovar, uz slično, neuvjerljivo objašnjenje.

Ignorirali argumente

Sud je ubrzo premješten pa i danas na memorandumu presuda i rješenja Općinskog suda Vinkovci stoji “Općinski sud u Vukovaru, Stalna služba u Vinkovcima” kao da je sud u Vinkovcima nekakav seoski, pomoćni sud, a ne, kako povijesne knjige svjedoče, da je riječ o sudu koji u Vinkovcima stoluje 165 godina. Uzaludna su bila uvjeravanja vinkovačkih gradskih otaca da je ta odluka neprihvatljiva i uvredljiva za Vinkovce, mjesto gdje se u kontinuitetu živi, znanstveno je dokazano, više od 8000 godina, i argumenti kako Općinski i Prekršajni sud Vinkovci pokriva dvije trećine teritorija Vukovarsko-srijemske županije, a vukovarski samo – trećinu. Ništa od argumenata vinkovačkih hadezeovaca za ministra pravosuđa SDP-ove vlade nije bilo prihvatljivo da bi promijenio odluku pa ni podbadanje tadašnjeg gradonačelnika Mladena Karlića kako bi “možda htjeli i Vinkovačke jeseni preseliti u grad u kojemu je na vlasti SDP”.

Ni na što se, dakle, SDP-ova vlast nije obazirala pa je ovu prilično nerazumnu odluku provela, valjda da bi se osvetila lokalnoj zajednici koja uporno u svim dosadašnjim mandatima bira HDZ, pa i danas stoji onaj ponižavajući naziv “Općinski sud u Vukovaru, Stalna služba u Vinkovcima” koji Vinkovčani nikako ne žele prihvatiti pa je nova gradska vlast najavila borbu za povratak suda kući, gdje je i bio više od stoljeća i pol.

Slučajno ili ne

Preseljenje arhivske građe iz Vinkovaca u Vukovar nije nikada provedeno unatoč naredbi tadašnje ministrice kulture iz redova SDP-a, uglavnom zato što Državni arhiv u Vukovaru nije imao adekvatne prostore za prihvat građe, pa je nekoliko godina vukovarski Arhiv zajedno s ravnateljem i njegovom tajnicom djelovao u vinkovačkom Arhivskom sabirnom centru. Zlatko Virc, osnivač i bivši voditelj vinkovačkog Arhivskog sabirnog centra osnovanog prije 28 godina, podsjeća kako u vinkovačkim depoima ima 1200 dužnih metara građe, od čega se 71 posto odnosi na Vinkovce, 16 posto na Županju, a tek 13 posto na Vukovar.

Igrom slučaja ili neke nevidljive namjere ili tajne sile, prije nekoliko dana dogodilo se da su gradske vlasti Vukovara i Vinkovaca gotovo istog dana dodijelile “svojim” arhivima adekvatne prostore, ali vukovarski i dalje planira i najavljuje preseljenje građe iz Vinkovaca i iz cijele županije u svoje depoe!!?

Očito predstoji bitka i za Arhiv i za Sud, ali sada za Vinkovce pušu povoljniji politički vjetrovi s Markova trga, koji bi mogao donijeti maestral.