Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Kad slon pojede putovnicu i zatreba putni list!
Datum objave: 3. kolovoza, 2022.
Ljeto nam je pakleno, a i Drava je poput vode u vrelom koritu. Stiglo je s ubitačnim temperaturama, a neki će tek za nekoliko dana krenuti na mora, jezera i planine kako bi uhvatili vrh sezone i napunili baterije za predstojeću vlažnu jesen. Kako to uvijek biva, svakako bi trebalo ponoviti neke osnovne postulate putovanja i ponoviti što učiniti ako nam se dogodi crni scenarij (a koji se, naravno, neće dogoditi).

Dodatna provizija


Ipak, treba biti oprezan jer, osim što na putovanjima zna biti lijepo i seksi, katkad preko puta zna prijeći i crna mačka, pa nam se dogodi nešto manje lijepo, što nas može uzrujati, pa i vratiti kući, jer nismo svi imuni na stres! Prije hvatanja kofera za ručku, svakako se uvjerite da ste se dobro spakirali, ali i napravili neka putna osiguranja i sva ostala osiguranja koja vam trebaju. Osim avionske, autobusne ili željezničke karte preporučujem da kupite i putno i sve drugo osiguranje, koja se "doista" brinu o vama ako se razbolite, ne daj Bože, slomite nogu na skuteru ili "parkirate" automobil u more. Ako vozite, ne bi bilo loše kupiti Oryx asistenciju ili HAK članstvo, provjeriti najbolje cestovne smjerove i benzinske na kojima u automobile možete "točiti" i struju, ako imate takav. Kod putnog osiguranja važno je koliko dobijete u slučaju da vam kasni prtljaga, a tu opciju nemaju sva putna osiguranja, pa budite oprezni (Uniqa ga, na primjer, ima). S bankom provjerite kreditne limite i je li vaša kreditna kartica osposobljena da radi u svakoj zemlji (neke banke zbog brojnih prijevara blokiraju plaćanja u, primjerice, Brazilu, nekim zemljama Afrike…). Viši kreditni limit trebat će vam za rezervaciju automobila (zna dosegnuti i 3000 eura pologa) ili za neke hotele (Hilton zna blokirati dvjesto dolara, koji se vrate za tjedan ili više).

Ako se oslanjate na gotovinu, a želite dobro proći, pazite kojim se bankomatima koristite. Oni Euronetovi uglavnom naplaćuju dodatnu proviziju s nevjerojatnim tečajem, pa dobro razmislite prije nego što za 1000 podignutih kuna na računu piše da je terećeno 1200! Inozemne banke partneri vaših domicilnih banaka ne naplaćuju proviziju za podizanje gotovine, pa to iskoristite. Ako ste partijaner(ka), dogodi se da izgubite karticu na šanku ili u bazenu punom pjene ili možda neku od osobnih isprava. Ako se navlaži osobna, obično joj neće biti ništa (osim možda čipu u morskoj vodi), ali putovnica je druga stvar. Naravno, tu istu osobnu može ukrasti i majmunčić u zoološkom vrtu, a putovnicu pojesti slon, zato ih ne vadite ako baš ne morate, ne mašite njima uokolo i uvijek znajte gdje se nalaze. Kada ste u inozemstvu, služite se zdravim razumom i budite oprezni, sumnjičavi i pametni. Kada je netko preljubazan, uvijek sam sumnjičav, iako se tu često i prevarim jer su ljudi u arapskim zemljama obično preljubazni, kao i u Japanu. Ali ako je netko baš preljubazan u Bugarskoj ili na Cipru, pamet u glavu!

Putni list


Ako izgubite ispravu, u Hrvatsku se možete vratiti samo s putnim listom koji se kupuje u našim veleposlanstvima ili konzulatima, odnosno ako u toj državi nemamo svoje, obratite se onom najbližem neke od država Europske unije. Naravno, moj vam je savjet izabrati neku revniju zemlju EU-a, da ste sigurni kako će sve ići brzo. I da, isprave se najviše gube vikendom, kada se diplomati odmaraju, piju rum ili peku carsko meso u svojim rashlađenim rezidencijama izvan grada, tako da bi bilo poželjno da ih tada ne uznemiravate, nego čekajte radni dan. Ma šalim se, postoji telefonski broj našeg MVP-a koji vječno radi, ali nisam mogao prešutjeti svoja iskustva s diplomacijom!

Prvo prijavite krađu policiji i s policijskim zapisnikom krenite u konzulat. Pripremite i dvije biometrijske fotografije veličine 30 x 35 milimetara s pogledom prema naprijed (a tko još gleda natrag?!), i to tako da 70 - 80 posto visine fotografije pokazuje glavu osobe od brade do tjemena, otkrivena čela, bez pokrivala za glavu (šešira, kape ili marame), koja vjerno prikazuje podnositelja zahtjeva. I da, pripremite sitan novac jer kod države nema ničeg besplatnog, pa putni list košta 245 kuna, ovisi o kojoj zemlji je riječ, pa može biti i skuplje i jeftinije! Eto, sada opet sve znate pa se čuvajte i lijepo se provedite. A ja po starom: Trla baba lan, da joj prođe dan!