Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Strah od otkazanog leta i gubitka prtljage
Datum objave: 8. srpnja, 2022.
Nemajte straha! Sve je pod kontrolom. Cijela je Europa pala na tjeme zbog prošlotjednih gužvi na aerodromima i kašnjenja letova prouzročenih nedostatkom radne snage, a posebno se to odnosi na Veliku Britaniju, Njemačku i Nizozemsku. Nakon dugog vremena korone nastao je nagli turistički oporavak, pa se samim time i zrakoplovni promet naglo povećao, što je izazvalo zastoje u nekim zračnim lukama.

Proučiti pravila


Neke su od njih otpustile višak radnika, a sada se pojavila potreba za povećanjem radne snage. Slična se situacija događala i u Zagrebu, ali kad je Zagreb u pitanju, nijedna me situacija ne iznenađuje i ne smije iznenaditi. Za radnicima vapi cijela avioindustrija, nedostaje i kabinsko osoblje, a baš zbog tih problema njemačke su aviokompanije otkazale brojne letove prema Hrvatskoj. Čini mi se da baš sada niskotarifne kompanije sa svojom jeftinom kabinskom prtljagom imaju svoj smisao. Ako npr. u Wizzairu kupite prioritetno ukrcavanje, dobijete mogućnost besplatnog unosa standardne kabinske torbe do 10 kilograma te ruksaka. Prednost je što su oni s vama u zrakoplovu pa se ne morate brinuti hoće li predani kofer stići do odredišta na vrijeme ili ne. Naravno, ako predate kofer i on kasni nekoliko dana, dobit ćete kompenzaciju za eventualno kupljenu odjeću i osnovne stvari koje su vam bile potrebne za te dane dok niste imali svoju prtljagu. Neke kompanije isplaćuju i izdašnih 500 dolara po danu za interkontinentalne letove, pa ako vaša prtljaga kasni, kupite sve što vam treba i ispostavite račun aviokompaniji koja će vam refundirati troškove na vaš račun. To govorim na temelju osobnog iskustva koje sam imao s KLM-om i Deltom, ali i s brojnim drugim kompanijama. Neke su široke ruke, a neke daju samo mrvice, zato se prije informirajte s kakvom aviokompanijom imate posla da ne bacite novac u vjetar! Zato, ako se nešto slično dogodi, ne treba paničariti, već proučiti sva pravila i krenuti u napad. Još je bolje ako imate putno osiguranje, pa i od njih dobijete kompenzaciju za kašnjenje prtljage, samo pazite, nemaju tu opciju sva putna osiguranja. Što onda predlažem? Ako nemate živce za natezanje s avioprijevoznicima, onda osnovnu odjeću i pribor za higijenu nosite u kabini zrakoplova. Spakirajte stvari bez kojih ne možete živjeti za prvih nekoliko dana godišnjeg odmora u kabinsku prtljagu, a ostatak u prtljagu za čekiranje. Nikada u tu prtljagu za čekiranje ne stavljajte skupocjene haljine ili nešto jako vrijedno, posebno ako putujete na godišnji odmor. Postoji bezbroj primjera nestanka, unatoč brojnim kamerama na aerodromima, pa zato vjerujte samo sebi, posebno putujete li u zemlje s niskim životnim standardom.

Zbog nedostatka osoblja u zračnim lukama, možete zakasniti i na let. To se baš prije nekoliko dana dogodilo u Zagrebu kad nekoliko putnika nije uspjelo otputovati u London, iako su na aerodrom stigli na vrijeme. Svaka zračna luka mora ispunjavati sigurnosne protokole i mora dobro provjeriti svakog putnika i njegovu prtljagu.

Kabinska prtljaga


Zbog toga se sve radi sporo, a zna se dogoditi da je spor i sustav granične kontrole koji sporo očitava putovnice ili se isto tako sporo spaja sa serverom baze podataka. Nisu tada krivi policajci na koje se obično ljutimo, jer ne mogu vas propustiti prije negoli provjere je li vaša putna isprava uredna. Nekada i djelatnici na aerodromu rade sporo, ili im se ne radi, ili im je dosta, možda im nedostaje izlazaka ili seksa pa su nervozni! I onda kada vidimo tisuću ljudi u čekaonici, nastaje pravi kaos i panika. Na malim se aerodromima putnici koji su se čekirali preko razglasa pozivaju da požure na ukrcavanje, a zašto se to sada nije dogodilo u Zagrebu, doista je teško zaključiti jer Zagreb nije Schiphol. Ako su već unutar "free" zone, kako je moguće da ih zrakoplov nije sačekao, nejasno je. Nakon toliko godina putovanja i tisuće letova, tvrdim da to nisu normalne situacije i mora postojati odgovorna osoba koja je inicirala kaos i paniku. Ništa nema gore kada stignete na odredište, a vaš kofer ostane zagubljen u sazviježđu aerodroma i nijedna vam kompenzacija to ne može nadoknaditi!

Zato, ako putujete ovih dana, pouzdajte se u prtljagu koju unosite u zrakoplov, a ova druga - neka putuje! Ako zakasni, idite u šoping i tražite kompenzaciju te nemojte paničariti. Ako doputuje s vama, bio je to vaš sretan dan i počastite se hladnim viskijem!