Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Ronaldo, dupini i rahatluk od ruže
Datum objave: 20. travnja, 2022.
Iza nas su crni i turobni dani, a baš sada se očekuje renesansa putovanja, pa su mnogi putnici odlučili potrošiti koju kunu i na avionske karte. Niskotarifni Ryanair pobrinuo se za jeftini prijevoz iz/do Zagreba, a onda ukinuo dosta letova zbog "komercijalnih" razloga, pa su se putnici opet morali snalaziti na različite načine kako bi promijenili datum leta ili bar dobili povrat novca, na što su aviokompanije posebno alergične!

Domaća trpeza


Sve vole primiti, a kada treba dati - malo morgen! Smišljaju se tada razni načini kako zavarati kupca i natjerati ga da odustane od svojeg nauma. Posebno je domišljata kompanija Wizzair, koja umjesto da isplaćuje naknade za kašnjenje letova zbog nekih svojih razloga - odgovara putnicima da je za kašnjenje kriva viša sila i tako izbjegava isplatu! Sudeći prema najnovijim vijestima iz Azije i najpopularnijih afričkih destinacija, turizam se sramežljivo budi, letova je sve više, a i hoteli nude nešto niže cijene, ali to još uvijek nije to jer renesansa dolazi polako, ali sigurno!

Uskrs sam proveo za domaćom trpezom! Bar dvaput u godini i za dva najveća kršćanska blagdana pokušavam biti u Slavoniji. Teško je odoljeti svim đakonijama koje ona nudi, a koje, unatoč snažnoj želji, neću nabrajati. Kada je čovjek više od pola godine u nekim tuđim zemljama, zaželi se naše kuhinje, mirisa punjene paprike, šunke, luka i jaja, pa i mirisa prijateljstva i druženja s dragim ljudima koja se teško odbijaju. Tako sam u gradu vidio dosta naših "stranaca" koji su iz Irske i Austrija došli u rodni kraj posjetiti svoje roditelje, rodbinu i prijatelje. Lijep je to običaj, a ako ste puno dana u godini na putovanju ili na radu u inozemstvu, nipošto ne zaboravite posjetiti roditelje za blagdane jer vrijeme leti i nikada ne znamo kada će prestati curiti pijesak iz pješčanog sata!

Kraj travnja je prekrasan za brojna nezaboravna putovanja. Dok se još nije otopio snijeg na Alpama i kada cvjetaju trešnje u Japanu, na brzinu se spakirajte i kupite kartu za neku od destinacija koje ću danas preporučiti. Ronaldov otok Madeira pravi je raj krajem travnja. Ronaldu su u rodnom Funchalu digli i spomenik u prirodnoj veličini, iako ga u njemu ni majka nije prepoznala! Dok temperatura jedva doseže 22 stupnja i gotovo nikad nije niža od 14, doživjet ćete prekrasan suptropski raj u blizini marokanske obale. I baš tada se održavaju cvjetni festivali, a okušajte se i u plivanju s dupinima (možda naletite i na spomenutog portugalskog reprezentativca, ako su vam nogometaši dragi)!

Cipar nije skup


Oni koji se boje dupina svih vrsta, obično se ne boje rahat lokuma od ruže i mesnih delicija. Tirkizna obala Turske je prekrasna, a ako vam je dosta Istanbula, provozajte se do Konye ili Izmira. Nećete vjerovati, ali upravo je Turska moja sljedeća destinacija i brojim dane do beskrajnog uživanja u još beskrajnijoj ljubaznosti u bespućima te velebne zemlje. Znate kako je u Turskoj, za sve ima vremena, a oslabljena turska lira daje dodatni začin odmoru pa je jeftino još jeftinije. Preporučio bih i Andaluziju, a posebno Nil i Egipat. Iako je putovanje do zemlje faraona malo komplicirano, isplati se. Ubrzo ćete zavoljeti sve egipatsko, posebno floru i faunu, a zbogom toj fantastičnoj zemlji nikada nećete izustiti, nego se svake godine s veseljem vraćati!

Za Grčku mi je još pomalo hladno, ali s Floridom ne bih pogriješio. Iako puno skuplja, Florida je ono što svakom treba. Računajte na skuplji dnevni proračun od prosječnih dvjesto američkih dolara, bez hotela. Amerika, Kanada i Australija - uvijek će biti skupe destinacije, ali vrijedi ih posjetiti, bar nakratko. Ali zato Cipar nije skup! Već sada su temperature oko 23 stupnja, a Mediteran s rascvjetalim orhidejama prava je bajka. Ako se pitate kako najjeftinije doletjeti do spomenutih destinacija, uvijek preporučujem zračnu luku u Budimpešti (osim nekih letova Ryanaira iz Zagreba). Kako god računao, uvijek ispadne najjeftinija, iako se za neke daleke letove isplati otputovati i do Beča. A sada se bacite na posao, srijeda je kao stvorena za to. Osim što ste pročitali Putničke svaštarije, treba nešto i raditi, a onda npr. popiti kavu na osječkoj promenadi ili prekrasnoj terasi hotela Osijek. I na kraju krajeva, Madeira, Turska i Cipar dočekuju vas raširenih ruku, a rahatluk već se kuha! Ma kad vam kažem!