Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Uštedjeti lako? Otkrivam vam kako!
Datum objave: 3. studenog, 2021.
Uvijek postoji nekakav "ali"! I kada odjeću jeftinije kupujemo na rasprodaji, negdje duboko u sebi osjećamo da u većini slučajeva ima nekako iznimno dobar razlog zašto je ona dobrano na sniženju. Može to biti nekakva skrivena mrlja, drukčija boja zbog duge izloženosti suncu ili možda nešto još tajnovitije. Vjerojatno se često pitate kako je moguće da vas neka zrakoplovna kompanija preveze iz Zagreba do Sofije ili Milana i natrag za pedesetak kuna.

Čekiranje online


Gdje ta kompanija vidi zaradu i kako joj se to uopće isplati? Kad se bolje prisjetim, letio sam i jeftinijim letovima, pa čak i po cijeni ispod jednog eura za povratni let (Treviso - Berlin - Treviso). Takvim akcijama kompanije dobivaju iznimnu reklamu jer se o njima priča u uredima, gostionicama, sakristijama i vinogradima. Do sada ste vjerojatno shvatili da nema loše reklame, pa ćete nekad u budućnosti uvijek radije izabrati tu kompaniju za koju ste čuli, a ne neku "žnj" i koja je možda tek u povojima. I Wizzair i Ryanair razmišljaju iznimno logično i dugoročno i za to imaju ljude koji su za to plaćeni. Ipak, kada kupite bilo kakvu kartu niskobudžetnih kompanije, morate biti spremni na neke izazove koji se ne bi pojavili putujete li npr. Air Franceom ili Turkish Airlinesom. Meni smeta što je mali prostor za noge pa se osjećam kao da se vozim u limenci sardina, ali sve to izdržim ako je riječ o kraćem letu (kada je i cijena povoljna). Niskotarifno se odnedavno leti i u Dubai, pa i u Kazahstan, ali se nikada ne bih uputio na te letove jer mislim da bi bili prava golgota, a kostobolja bi me dokrajčila. Nepredviđeni troškovi mogli bi se pojaviti ako planirate putovati Ryanairom, Wizairom, EasyJetom… (ne, danas neću kuditi kompaniju Croatia Airlines, ona je naspram ovih navedenih - Hollywood na kubik). Prijava (check in) na jeftine letove je besplatna, ali svakako treba biti oprezan, i to npr. kod Ryanaira od 24 sata do 2 sata prije polaska. Ako se ne prijavite u navedenom roku, za prijavu na aerodromu platit ćete 55 eura ili funti (ovisno o tome otkud letite), a ako pak letite iz Španjolske - 30 eura ili funti. Ako ste se čekirali, ali nemate ispisanu ukrcajnu propusnicu, naplatit će vam 20 eura ili funti! Postoji Ryanair aplikacija i dovoljno je da propusnicu samo pokažete, ali pazite da imate dovoljno baterije u mobitelu. S Wizzairom je nešto slično. U njihovu cjeniku stoji da ćete za čekiranje u zračnoj luci i na šalteru platiti 35 eura ako to ne učinite online ili u njihovoj aplikaciji. Ako je čekiranje automatizirano, cijena će biti 11 eura, ali ne funkcionira u Dubaiju (na letu za Budimpeštu), te u gradovima: Corfu, Tirani, Zaragozi, Moskvi, Palmi de Mallorci i Marrakeshu Menari, pa se tamo ne morate opterećivati! Kako ne biste zaboravili na raniju prijavu, na mobitelu si namjestite podsjetnik 24 sata prije polijetanja i tada se čekirajte, pa nećete imati dodatne troškove. Poseban trošak može vam učiniti krivo upisivanje imena prilikom kupnje aviokarte. Ako ste ga pogrešno napisali i ne slaže se s onim upisanim u putovnicu, svakako ga morate promijeniti i vjerojatno dodatno platiti, pa čak i ako se radi o jednom slovu.

Samo karticom


Prije potvrde kupnje na internetu, četiri puta provjerite jeste li sve točno napisali, a posebice ime i datume leta. Broj putovnice ili osobne iskaznice nije toliko važan jer se može besplatno promijeniti na šalteru, a u slučaju da pogriješite ili upišete broj stare putne isprave. Ako vam se dogodi da propustite prvi let, možete koristiti onaj povratni, a ako niste otputovali, moguć je povrat dijela novca za pristojbe (obično nekoliko desetaka eura). Iz iskustva savjetujem da bolje promijenite let na neki drugi datum jer će vam se to više isplatiti uz neku malu nadoknadu. Što se prtljage tiče, to zahtijeva poseban tekst. Budite izuzetno oprezni s "gabaritima" jer se doista sve naplaćuje, pa proučite i sitan tekst ispod karte. Na letu se naplaćuju i piće i hrana pa je puno jeftinije ponijeti neku svoju hranu ili ručati negdje u gradu ili pak u zračnoj luci. Naravno, ako sad baš želite kavu, nećete sitničariti za dva eura na letu, ali ako želite ručak s nekim alkoholnim pićem i sokom, račun bi vas mogao dovesti do tablete za smirenje. Također, na većini letova ne možete platiti gotovinom, već samo kreditnim karticama, onim glavnim, uglavnom - Visom i Mastercardom. Često će vam na letu nuditi i srećke (lutrija), ali još nisam upoznao putnika koji je nešto osvojio. Možete se počastiti i nekim parfemom po posebnoj cijeni, ali ne vjerujem posebnim cijenama u avionima jer su obično varka za naivne! A sada kada sve znate, spakirajte kofere i na put!