Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Kada lubenice pojeftine, ljeto - good bye!
Datum objave: 1. rujna, 2021.

Što je bilo, bilo je. Ljeto polako spušta rolete i nemoguće vrućine ostat će iza nas. Čekaju nas mjeseci hladnoće, jutarnjeg mraza i magle, a uskoro i snijega.



Ne predviđa se neka topla jesen, pa svoje putničke apetite valja prilagoditi trenutnoj situaciji. Rujan smatram neutralnim mjesecom kada se još uvijek mogu pronaći jeftini hoteli i jeftine aviokarte, pa velik broj hrvatskih putnika prve dane devetog mjeseca provodi u Turskoj, a mnogi su se usudili produljiti svoj boravak na Jadranu. Tijekom ove nesretne pandemije svakom bi putniku trebalo dati medalju za hrabrost. Prolaziti granice uza sve silne potvrde o cijepljenju i dodatne PCR testove bilo je prava gnjavaža, a bojim se da će još dugo tako i ostati. Nakon Japana i Olimpijade, odlučio sam skoknuti do Ruske Federacije, Slovačke i Bugarske. Potonja ima prefinu hranu, pa mi je odlazak među braću Bugare uvijek prekrasan odmor za dušu i tijelo. Svi koje zanima Sofija svakako mogu letjeti Ryanairom iz Zagreba uz povratnu kartu od 150 kuna, što smatram odličnom akcijom.

Potvrda i test


Dugo godina Hrvatska nije bila povezana sa Sofijom i tamo sam putovao iz Budimpešte. Naravno, ako imate dodatnu prtljagu, tada će se cijena udvostručiti, pa si dobro isplanirajte put. Što se tiče sofijskih hotela i pansiona, oni su prilično jeftini i noćenje u hotelu s tri zvjezdice ne može stajati više od dvadesetak eura. Ne bih želio širiti propagandu, ali EU potvrda o cijepljenu doista olakšava život. Znam da među vama ima čitatelja koji se ne žele cijepiti, ali ipak – želite li putovati, s potvrdom će sve biti puno lakše i jeftinije. Najveće ludilo su one zemlje koje uz tu potvrdu traže još i PCR test, pa na kraju putovanje bude po principu - skuplja pita od tepsije?! Jedna od tih je Izrael, zemlja na mojem popisu u koju je prilično teško otputovati, ali nikada ne odustajem. Ako vam je od ljeta ostalo nešto gotovine, savjetujem vam da je uložite u avionske karte za siječanj. Već sada se mogu kupiti iznimno jeftini letovi za Brazil (oko 1500 kuna iz Madrida uz povrat novca u slučaju otkaza leta), a korone se ne morate bojati jer ako postoji strah, onda je najbolje i ne izlaziti iz stana ili kuće. Možda moje razmišljanje zvuči banalno, ali sit sam teoretičara. Svijet zapravo još uvijek ne zna što je koronavirus i je li uopće trebalo ovako globalno reagirati i upropastiti mnoga poduzeća, turizam, poslove, a samim tim i ljudske živote! Bilo kako bilo, s ponosom ću vam preporučiti neka mjesta koja bi bilo dobro posjetiti u blagu jesen. Započnimo s Atenom! Kada si u Ateni, osjećaš se bajno. Relativno jeftina, a prekrasna destinacija do koje možete lagano iz obližnjeg Beograda ili ako ste ljubitelj željeznice, vlakom preko Niša, Skoplja i dalje preko Gevgelije i Soluna. Zapravo, cijela Grčka s otocima sjajna je jesenska destinacija, pa i Mikonos i Santorini. Dakako, i cijene su povoljnije, a grčki specijaliteti s roštilja i ouzo – isti! Turska je uvijek pravi slatkiš. Zbog slabe lire cijene su smiješne, a hrana uz baklave finija nego ikada. Za one pustolovne preporučujem let balonom, a za one koji vole odmor bez previše kretanja pravo je mjesto Antalya, u kojoj vas čekaju all-inclusive hoteli koji će vam podariti dva ili tri kilograma viška i u povratku ponesite komotniju odjeću i remen koji se može proširiti! Ljubiteljima dalekih putovanja preporučujem Brazil, a onima koji vole srednji domet – Španjolsku i Portugal. Unatoč očekivanjima da će karte poskupjeti, to se nije dogodilo! Brojne kompanije svjesne su u što bi se upustile kada bi i za desetak eura povisile cijene letova, pa su cijene slične.

Za pet eura


Ne trebaju vas iznenaditi letovi u New York za 1500 kuna ili u Berlin za pet eura. Nekoliko redova opet posvećujem bankomatima koji u nekim državama nemilosrdno s računa uzimaju troškove korištenja koji se znaju popeti i do desetak eura po transakciji. Kada trebate novac, izbjegavajte bankomate koji nisu u vlasništvu banaka, npr. Euronet. Ako ste npr. u Mađarskoj, potražite bankomate OTP-a ili neke druge velike banke koja vam možda i neće obračunati proviziju za transakciju. Osobno, koristim Revolut karticu kojom bez provizije mogu podići i minimalne iznose koji su potrebni za npr. taksi ili neki brzi doručak u restoranu koji ne prihvaća kartice. Bankomati poput Euroneta poznati su u svijetu da naplaćuju svoju naknadu, a posebnu naknadu naplati vaša banka (provjerite uvjete računa). Svi koji nemaju Revolut karticu, koja je besplatna, mogu je jednostavno otvoriti na poveznici "https://revolut.com/referral/slobodex7!AUG2AR". Koristim je više od sedam godina i imam samo riječi hvale, a pritom mislim da je baš svaki putnik treba imati u svojem novčaniku.

I na kraju, vrijeme je za lubenicu i opraštanje od kratkog vrelog ljeta!