Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Oružje, narkotici? I šalicu kave, molim vas
Datum objave: 8. srpnja, 2020.
Prešao sam brojne granice i preživio razne situacije! Iako ih čovjek može doživjeti i u domovini u susretu s uniformiranim osobama i čuvarima reda i ćudoređa, priče su uvijek sočnije kada se dogode daleko od kuće.Postoje standardni oblici ponašanja kojih bi se svaki putnik i turist trebao pridržavati kada prolazi granične kontrole ili razgovara s carinicima, a kako bi svoje putovanje što prije i bez stresa nastavio. To uvijek nije moguće! Jednom sam u Dubaiju nekoliko sati čekao na ulazak u zemlju samo zbog toga jer sam graničnom policajcu predao novu putovnicu s praznim nepečatiranim stranicama. Elektronskom je sustavu Ujedinjenih Arapskih Emirata bilo sumnjivo što imam novu putovnicu, a rok važenja stare (na koju sam u Dubai ušao prošle godine i koja je ostala zapamćena za vječnost) još nije istekao. Iako je objašnjenje banalno, jer sam putovnicu zamijenio zbog toga što više nisam imao nijednu praznu stranicu, Arapima je to bio signal da sve detaljno provjere.
Samo s majicom
Dok sam očekivao temeljito pregledavanje koje zna završiti i u tijesnoj kabini, a što je tipično za zemlje s tvrdim policijskim sustavom, zamalo sam zaspao, jer sam u redu za provjeru bio jedini bijelac, a društvo su mi pravili Indijci, Pakistanci i poneki brkati i budući vozač Ubera iz Šri Lanke! Drugi put sam zaglavio na granici Kambodže kada su policajci valjda pomislili da ulazim kao ilegalni radnik na rižinim poljima (što mi je bio kompliment života) jer nisu mogli pronaći Hrvatsku na popisu država na starom računalu, ali su se ispričali, a treći i četvrti put ću pojasniti u nekom od budućih tekstova.Kao čestom putniku, jedna mi je stvar uvijek jasna! Ako imam vizu neke zemlje, to ne znači da u tu zemlju mogu i ući. Naime, diskretnu odluku donosi granični policajac koji donosi osnovnu procjenu. Puno je zabilježenih slučajeva kada su turisti s urednim američkim vizama deportirani natrag u svoje zemlje jer se "nisu svidjeli" imigracijskim službenicima SAD-a, tj. nešto je bilo trulo u državi Danskoj?! Ulazak u svaku zemlju je čin dostojanstva i tako se treba i ponašati. Postoji mnogo pravila, od kojih je jedno da npr. granicu ni jedne države ne možete prijeći bez majice na tijelu iako termometar u automobilu pokazuje žarkih +35. Kada vas odgovorne osobe na granici nešto pitaju, nastojte točno odgovoriti na to pitanje bez ikakvih šala i smicalica. Izbjegavajte prenesena značenja jer ih možda osoba s druge strane ne može razumjeti zbog razlike u razini poznavanja jezika ili razlike u inteligenciji, ali i drsko ponašanje nakon neprospavane noći u avionu koje može biti signal da vam se ulazak u zemlju ipak ne odobri! Ono što vas mogu pitati je gdje živite i koja vam je profesija te posjećujete li zemlju business or pleasure (poslovno ili kao turist). Ne budite tvrdi kao drvo, opustite se, iako postoje osobe koje se na samo spominjanje ikakvih kontrola jednostavno - smrznu! Često je i pitanje do kada kanite ostati pa budite precizni, a završnom glazurom blagog osmijeha zapečatite razgovor i pozdravite. Ništa ne pitajte, samo odgovarajte na pitano. Ako vas pitaju: Oružje, narkotici, nipošto se na šalite i ne odgovorite: I šalicu kave, molim vas, ili kako da ne, pun mi je ruksak… Već nekoliko minuta kasnije mogli biste završiti s lisicama na rukama na temeljitim internim i eksternim provjerama, a možda i u ćeliji. Granični policijski sustav je izuzetno nemilosrdan i ne trpi glupe šale možda inače pametnih ljudi.
Žuta knjižica
Na uobičajeno pitanje o svrsi putovanja, treba odgovoriti u skladu s tipom vize koju imate ako je potrebna za državu u koju putujete. To npr. može biti turizam, tranzit ili posao. Neka vaš odgovor sadrži samo jednu riječ/rečenicu i to je to. U dalekim će vas zemljama pitati i za adresu boravišta i povratnu kartu pa im pokažite papirnatu kopiju rezervacije smještaja i aviokartu ili potvrdu na zaslonu mobilnog telefona (pazite da imate dovoljno baterije nakon leta). Postoje situacije kada će vaš povratni let biti iz susjedne zemlje pa u nekoliko rečenica objasnite da planirate putovanje okolnim državama i tu ne bi trebalo biti problema jer su pogranični policajci dobro upoznati s glavnim turističkim rutama. Neke će države od putnika tražiti i međunarodnu žutu knjižicu o cijepljenju koju kod nas izdaje Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Kada vas cijepi protiv npr. hepatitisa ili žute groznice, liječnik će to uredno potvrditi potpisom i pečatom i to će biti vaša ulaznica za mnoge zemlje. Knjižicu je potrebno ishoditi prije putovanja, a cijepljenje u Hrvatskoj baš i nije jeftino, pa se psihički dobro pripremite i na taj šok, iako smo na njih u Hrvatskoj - poprilično imuni!Prilikom ulaska u zemlje nekadašnjeg SSSR-a na granici će vam dati imigracijsku karticu koju trebate čuvati kao oko u glavi. Bez nje se nećete moći prijaviti u hotelu, ali ni promijeniti novac u banci. Odmah je fotografirajte mobitelom i dobro spremite! I nikada ne zaboravite da je u mnogim državama prisutna korupcija pa se prilagodite situaciji! Nakon ovih savjeta, granice bi trebali prelaziti bez velike muke i nećete se osjećati kao riba na suhom. Naprotiv!