Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Brčkanje u plićaku i deci graševine…
Datum objave: 1. srpnja, 2020.

Putovati u doba koronavirusa pravi je izazov. Odnosi se to na sve načine transporta, a interijeri zrakoplova ili vlakovi doista podsjećaju na scene iz filmova znanstvene fantastike i daleke budućnosti. Iako u Hrvatsku dolazi puno stranih turista, nekako mi se čini da su oni domaći još uvijek rezervirani prema bilo kakvim izletima ili odlascima u brda i doline, a o dalekim putovanjima da i ne govorim.


Oni koji imaju vikendice na moru ipak već odavno zalijevaju cvijeće, toče bevandu i uživaju u dokolici sa susjedima. Kako je danas prvi dan srpnja, ako još niste, krajnje je vrijeme da prstom ubodete na geografsku kartu na stolu i odlučite kamo ćete putovati na godišnji ili odmor od ovih olovnih slavonskih vrućina. Ako ste malo skeptični, možda to prestanete biti kad pomislite da biste ostatak ljeta mogli provesti sjedeći u svojoj fotelji, gledajući dosadni televizijski program i plačući uz nekakve sapunice. To sigurno ne želite, krenite bilo kamo, samo da nema monotonije!

Busoholičari

Busoholičare je u ponedjeljak razveselio Flixbus, koji od tada svojim zelenim autobusima ponovno vozi iz Zagreba, iako mu je autobusna mreža i dalje manja nego inače. Već su ponudili i neke cijene, pa se tako na njihovoj web-stranici može doznati da iz našeg glavnog grada voze u Zadar za 69, u Split ili Trogir za 99, a u Imotski za 79 kuna. Počeli su voziti i u Beč, već za 109, i Muenchen, za 149 kuna, što mi se čini iznimno povoljnim. Naravno, putovanje autobusom zahtijeva od putnika i žrtvovanje kako bi bile zadovoljene sigurnosne mjere. Prilikom ukrcaja i tijekom vožnje putnici su obvezni nositi zaštitne maske, pridržavati se svih preventivnih mjera i dezinficirati ruke. Toaleti u autobusima bit će zatvoreni, ali će autobusi češće stajati, što onima slaba želudca može prouzročiti dodatne patnje, ali tako je kako je i nema mrdanja.
Sva ova boleština koja hara svijetom mnogima je donijela i nešto dobro. Veselimo se sada i malim stvarima, možda smo posvećeniji sebi i drugima. Mene veseli svaka nova vijest vezana uz buđenje avionskog prometa s Hrvatskom i okolnim državama pa je povratak aviokompanije Air France na hrvatsko nebo prava poslastica. Nakon obustave letova prema Hrvatskoj taj francuski div od danas će opet povezivati Pariz sa Zagrebom, a od 13. srpnja i Split. Redoviti letovi iz Pariza prema Dubrovniku počinju od sljedeće subote. Kako kažu Francuzi, postupno će povećavati broj frekvencija i odredišta do 35 posto prvobitnog rasporeda letova za srpanj i do 40 posto u kolovozu. Letovi će se odvijati sa 106 od 224 zrakoplova u floti Air Francea. Velik je problem svih kompanija što cjelokupni raspored letova podliježe promjenama i podložan je dobivanju potrebnog odobrenja od država, a putnici u slučaju promjene letove mogu besplatno odgoditi let, tražiti vaučer ili povrat novca. Kao i na putovanju autobusom, putnici su dužni nositi kirurške maskice, a prije ulaska u zrakoplov provjerava se temperatura svakom putniku, što može biti i malo nezgodno za one koji inače imaju povišenu temperaturu tijela iako nisu bolesni.
Razveselila me i ponuda Croatia Airlinesa s uobičajenim cijenama karata za mnoge europske i hrvatske destinacije. Iako sam sa zebnjom očekivao da će ova nova stvarnost donijeti i više cijene avionskih karata – to se za sada nije dogodilo, bar ako ih kupujete nekoliko mjeseci prije.
Ceh epidemije

Naravno da morate paziti kod kakvih kompanija kupujete karte za svoja buduća putovanja, jer neke od njih i dalje nevoljko vraćaju novac ili vas slučajno ostave na cjedilu na nekom pustom aerodromu, kada let bude otkazan. Najgore od svega toga je što je sve nesigurno! Pazite i kada rezervirate smještaj na stranici booking.com ili kod drugih iznajmljivača i uvijek izaberite hotel koji vam omogućuje besplatnu promjenu ili otkazivanje. Budite skeptični prema onim hotelima koji žele predautorizirati vašu karticu i naplatiti vam cjelokupni iznos rezervacije, a onda vam ga besplatno vratiti ako je otkažete!? To obično tako funkcionira, ali se zna dogoditi da novac na vaš račun putuje nekoliko tjedana, a u najgorem scenariju – nekoliko mjeseci. Jasno mi je da se hotelijeri žele zaštititi, ali niste vi ti koji bi trebali puniti njihove prazne blagajne i plaćati ceh ove epidemije. Vremena su takva da se svaka kuna prije nego što bude potrošena nekoliko puta okrene na pismo ili glavu. Stoga putovanja planirajte razumno i bez puno stresa, osigurajte se od otkaza putovanja i počnite planirati. Autobusi, vlakovi, brodovi i avioni opet su u pogonu i sva brda, jezera, doline i mora su vaši. Nema ljepšeg od brčkanja u plićaku i decilitra bezgrešne slavonske graševine u hladovini.