Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Kokice, piva, špice - ma ‘ajmo na nogoš!
Datum objave: 17. lipnja, 2020.
Svako vrijeme ima svoje breme. Putovanja u doba korone čine se sve više nedostižna, pa mnoge zemlje pokušavaju svoje građane namamiti u domaća ljetovališta, hotele i toplice. Čini to i jedno naše ministarstvo zaduženo za sferu turizma, ali mislim – nedovoljno! Za razliku od Slovenije, koja svim svojim punoljetnim građanima daruje 200 lijepih eura u elektronskom obliku, a djeci 50, naša domovina svojim napaćenim građanima nudi PRAZNE turističke Cro kartice.Poklonu se u zube ne gleda, a naši glasači na tom darku možda trebaju zahvaliti na skorim izborima. Vaučeri će Sloveniju stajati 345 milijuna eura, ali će se itekako isplatiti, jer će dići domaći turizam koji je izuzetno pogođen koronavirusnom krizom.
Povoljne karte
Računaju, uvijek proračunati Slovenci, da će uz te poklonjene vaučere turisti potrošiti dodatnih 172 milijuna eura. I mislim da se neće prevariti. Osim Slovenije, svoje državljane dariva i Italija u iznosu od 150 eura po osobi, pa do 500 eura za tri člana obitelji i odnosi se na putovanja od 1. srpnja do 31. prosinca. Inače, više od 40 posto Talijana svoje godišnje odmore provodilo je u Hrvatskoj, Grčkoj ili Španjolskoj. Očekivano ili ne, i srpski su državljani dobili pomoć od države u iznosu od 5000 dinara (320 kuna), iako im ljetne planove kvari trenutačno zatvorena crnogorska granica, kao i zatvorene grčke granice do 1. srpnja. A gdje smo mi u cijelom tom svemiru? Varljivo ljeto puno preokreta otežava nam planiranje i svaka kupljena karta pravi je mačak u vreći, pa budite posebno oprezni. Ako baš želite kupiti neku povoljnu kartu svakako izaberite tarifu koju je moguće besplatno promijeniti i koju ćete platiti nešto skuplje. Došlo je vrijeme kada vam aviokompanije više olako neće oprostiti rezerviranje aviokarte, pa postoji mogućnost da vam propadne?! Zasad u Hrvatsku bez ograničenja mogu ući državljani Mađarske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Češke, Litve, Estonije, Latvije, Njemačke i Poljske. Oni pri ulasku ne moraju dokazivati razlog dolaska, ali moraju se pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Evidentira se njihovo mjesto odredišta, broj mobitela i mail adresa, a sve kada ispune obrazac. Građani iz drugih EU zemalja mogu u našu zemlju, ali moraju pojasniti dolaze li poslovno, ekonomski, turistički, ili zbog osobnih razloga. Potrebno je pokazati potvrdu rezervacije smještaja, vaučer, ugovor o najmu kampa, ili slično… Sve u svemu, ništa komplicirano, jer je logično ako nekamo putujete da imate nekakvu potvrdu bookinga. Kako Putničke svaštarije putem interneta čitaju i u susjednim državama, navest ću uvjete pod kojima u Hrvatsku mogu ući državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te svih drugih država koje nisu u EU-u. Trebaju imati dokumentaciju koja dokazuje vlasništvo nekretnina kod nas, vlasništvo broda, ili jahte, vlasništvo zakupa, ili možda putuju li na pokop. Ući mogu i ako imaju pozivno pismo poslovnog subjekta za dolazak na poslovni sastanak, ili neki drugi poslovni razlog (a tada već trebaju poslati dokumentaciju na mail uzg.covid@mup.hr i najaviti namjeru prelaska granice, ili zahtjev ispuniti online).
Otvorene granice
A kamo mi možemo putovati bez problema? Svakim danom izbor je sve veći. Granice su nam otvorile Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Slovačka, Češka, Srbija, Mađarska, Italija (za Lombardiju se izdaje posebno upozorenje), Švicarska, Belgija, Nizozemska, Austrija… Ukrajina je najavila otvaranje granica za sredinu lipnja, a one ruske, cestovne, parcijalno su otvorene. Bez obzira na to jel’ granica otvorena ili nije, još uvijek je teško razmišljati o turizmu jer se u zraku osjeti velika neizvjesnost. Iako i sam imam mnogo planova za ljeto, držim fige da ću početkom srpnja uspjeti otputovati na kratki predah u Gruziju, a nešto kasnije i u Ukrajinu, u kojoj sam davnih dana, i kada je bila cjelovita, proveo tri prekrasne godine života. Za interkontinentalne letove još je rano, iako bi mi dobro došle čiste karipske plaže i neograničene količine koktela sex on the beach. Jedno je mašta, a drugo je zbilja. Budući da je danas srijeda, ono što sigurno možemo planirati jest odlazak u neke toplice u našem okruženju i dobro se obanjati. Orahovačko jezero također nije loš izbor, a dobra je vijest da je Zračna luka Osijek opet postala aerodrom, pa će nekoliko letova spajati naš grad sa Zagrebom i Jadranom. A kada je već srijeda, večer bi se možda mogla provesti i na Gradskom vrtu (od danas se može na stadione!), prateći važnu prvenstvenu utakmicu Osijeka i Gorice, i vrhunske poteze Pere Bombardera, a kada već neće igrati temperametni Eros Grezda. Kokice (zdrava prehrana), piva (vitamini i minerali), špice (zubna atletika), i nogomet (ljubav). Pametnom dosta!