Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Muke po taksiju i druge papazjanije
Datum objave: 17. srpnja, 2019.

Kad nemaš drugog izbora – uzmeš taksi! A drugog izbora često nemaš ni u Hrvatskoj, baš kao ni u mnogim afričkim državama. Tamo ne postoje Uber, Bolt ili Cammeo i internetsko naručivanje taksija, a kod nas funkcioniraju samo negdje, ali se recimo ne mogu naručiti u Čamagajevcima, Klokočevcima ili Branjini!? To je tako tužno pa neću o tome... Kako trenutno močim noge u Senegalu i pišem jednom rukom jer mi je druga zauzeta čašom neobičnog koktela, onda ću prispodobiti o dobrom čovjeku i taksistu Muhamedu i njegovu pretpotopnom limenom ljubimcu - Citroenu BX GTI. Posebno je naglasio da je to GTI, a kao nestručnjaku za automobile, nije mi to bilo važno.


Javni je gradski i prigradski prijevoz u većini afričkih država – katastrofa. Vozni je park fenomenalno star i uglavnom ga čine rashodovana vozila iz Europe, iako ima i skupih strojeva. Tako se na periferiji mnogih gradove nalaze prava groblja vozila svih marki u kojima možete kupiti baš svaki dio koji vam treba. Iako npr. imate Renault, to ne znači da bi mu pristajao volan s neke Lade Nive. Ako vam treba kvaka, može li Fiatova na Golf? Može, sredit ćemo! Kada mi treba prijevoz u Africi, taksist postaje svatko tko ima ikakvo prometalo, a sve kako bi malo popravio kućni proračun. Moć cjenkanja dolazi do izražaja.

Bitno da se kotrlja

Stanice za tehnički pregled vozila nisam vidio, ali sam vidio aute kojima na cesti otpadaju kotači. Tako je i u Aziji, samo što su tamo flegmatični pa se ne uzrujavaju. Zapravo, ona stara uzrečica: Bitno da se kotrlja – baš u Africi dolazi do pravog izražaja. Kada se samo sjetim s koliko muke moj automobil svake godine i nakon temeljite rekonstrukcije prolazi tehnički u Našicama i Donjem Miholjcu, a često mu se traži i dlaka u jaju, pa i više – dođe mi da zaplačem. Dođe mi da gorko zaplačem i kad na našim ulicama vidim rage i pitam se jesu li prošle tehnički u strogom Donjem Miholjcu ili možda u Livnu ili Duvnu. Kako bih izbjegao buduća nerviranja, doista ću se morati preseliti u Senegal ili neku drugu nesvrstanu zemlju, a mnogi će se tomu i razveselili. A automobil ću ići registrirati u Pečuh, samo da EU i to dopusti!
Šalu na stranu. Kako bih se normalno kretao kaotičnim gradom i od plaže do bazena, potreban mi je vozač. Izbor je slučajno pao na Muhameda kojeg sam kulturno zaskočio na benzinskoj stanici postavivši mu pitanje o cijeni vožnje do hotela. Na svojem antifrancuskom, naravno. Već je pala noć i autobus 228 više nije vozio! Nije mi bila važna vrsta vozila i u toj bih se situaciji vozio i na paklenom stroju. Znate onaj osjećaj kad želite u svoj krevet pod svaku cijenu. Rekao je 10 eura. To je bila pristojna cijena jer bi drugi tražili 30, a radilo se o udaljenosti od 40-ak kilometara. Njegov automobil nikada neću zaboraviti: u njemu visi vatrogasni aparat, a ni jedna kazaljka na kontrolnoj ploči nije radila. Vrata se otvaraju na žicu, teško – naravno, stakla se ne mogu podići jer nema svrhe, objašnjava mi Muhamed dok osjećam knedlu u grlu. Suvozačev pojas iskače iz ležišta pa ga grčevito pridržavam, a svakih pola sata zaustavljamo se kako bi natočio vodu u motor. Senzori ne rade, ali on zna da motor krvari pa ga samilosno napaja. Jedino što je donekle radilo u toj njegovoj šklopociji – bio je antologijski kasetofon bez radija koji je u slobodno vrijeme gutao vrpcu! Zbog toga sam bio posebno sretan jer su mi uši ostale uskraćene za mnoštvo afričkih evergrina!
Od poverenja

Unatoč tisuću mana na automobilu, Muhamed je pošten čovjek, a one koji nisu prokleto gladni novca u Africi – rijetko upoznam. Zato je i bio moj vozač. S cijenama je uvijek bio realan dok bi mi drugi odrali kožu. Uvijek je dolazio ranije i brinuo se da kroz dakarske gužve prođem što sigurnije. Za stranca je to izuzetno važno.
Stoga, kada dođete u Afriku ili Aziju, pronađite vozača od povjerenja i neka vas samo on vozi! To će biti, vjerujte, najjeftinija i najmudrija odluka. Pustite hotelske taksiste neka se sunčaju ispred hotela i čekaju drugu budalu. I da, nisam se bojao vožnje jer je vozač vozio izuzetno sigurno. Možda nam je jednom otpao neki dio, ali ne sjećam se koji!? Kada dođeš u divljinu, ili si lovac ili lovina!
Nego, idem ja po treći koktel dok nisu ostali bez zaliha ruma. Čak 35 stupnjeva u hladu najavljuje prohladnu afričku noć.