Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Poznato je da para vrti gdje burgija neće!
Datum objave: 26. lipnja, 2019.

Odmah da vam kažem istinu, ne vjerujem u pravedost kada je avioindustrija u pitanju. Ili recimo kad je izbor za Miss. Zapravo, uvijek mi se nekako čini da je tu nešto namješteno jer u većini slučajeva lovorike ne odgovaraju istini. Danas se u svijetu mnogo toga može namjestiti.



Nagrade

Sjetite se predstojećeg SP-a u nogometu u Kataru, zbog čijeg su izbora neki zbog mita završili iza rešetaka, a općepoznato je da „para vrti gdje burgija neće“. Ipak, svekolika je javnost bombardirana raznim nagradama koje se daju za razne zasluge, a danas ću malo lamentirati o nagradama Skytrax i TripAdvisor protiv kojih nemam baš ništa. Nema iole ozbiljnijeg putnika koji nije čuo za njih. Skytrax je britanska kompanija koja svake godine na temelju brojnih putničkih anketa dodjeljuje nagrade za najbolju zračnu luku (sedmu godinu zaredom - singapurski Changi) i aviokompaniju. Ona je za avioindustriju isto što i Michelin za restorane i također kompanijama daje zvjezdice. Bave se oni i istraživanjima povezanim s poslovnim salonima, kabinskim osobljem, sigurnošću, hranom i ostalim bitnim segmetnima avionskog biznisa, što znači da usko surađuju s aviokompanijama i vjerojatno to ne čine besplatno. Nedavno su svečano objavili ovogodišnje laureate. Najboljom kompanijom proglašena je nacionalna katarska zrakoplovna kompanija Qatar Airways svrgnuvši Singapore Airlines s prošlogodišnjeg trona na ovogodišnje drugo mjesto. Treća je japanska ANA (All Nipon Airways), a slijede Cathay Pacific, Emirates, EVA... Najbolje plasirana europska kompanija je Lufthansa, na devetom mjestu, a KLM čak na 18., a ispred njega su Swiss i Austrian. Jednom riječju – europske i američke kompanije su prema Skytraxu doživjele pravi debakl. Zašto je od njih bolja čak i indonezijska kompanija Garuda? Putnici ocjenjuju kako ocjenjuju i možda se mogu složiti s prva tri mjesta jer sam letio tim kompanijama i pritom osjetio pravi užitak od samog ulaska u zrakoplov pa sve do izlaska! Međutim, sumnjivo mi je to da baš nigdje nema tog turskog Turkish Airlinesa koji doista ima dobru uslugu, bar u zraku za razliku od njihove korisničke podrške na zemlji koja je i potres i poplava zajedno. Mnogo je godina hvaljeni Turkish slovio za odličnu kompaniju i kotirao visoko, a onda se u očima Skytraxa srozao i zaradio četiri zvjezdice. S horizonta Skytraxa i nakon pohvala u prošlosti – u bespućima povijesne zbiljenosti nestao je i ruski Aeroflot. Jedina europska kompanija s pet zvjezdica prije nekoliko godina postala je Lufthansa.

Konzultantske usluge


Moje iskustvo ne može usporediti Turkish i Lufthansu, a potonja mi katkad djeluje kao niskobudžetna kompanija! Reagirali su odmah i u Turkishu te je nastao pravi skandal jer su pokondireni Turci „izišli“ iz konzultantske suradnje sa Skytraxom objasnivši im u pismu da lete u najviše država svijeta i da svojim putnicima daju najbolje. Svjetski poznati internetski portal One Mile at a Time sumnjičavo je reagirao na taj Lufthansin uspjeh zaključivši da je poslovni model Skytraxa upitan. Nije tajna da Skytrax zarađuje omogućujući konzultantske usluge zrakoplovnim kompanijama, pa su se pitali koja je korelacija između kompanija koje konzultiraju i kompanija koje ocjenjuju i nagrađuju? Nikakav rezultat europskih i američkih divova me uopće ne čudi jer sve manje daju i putnici su nezadovoljni. Već sam pisao da na Unitedovu letu od San Francisca do Novog Zelanda putnici vade sendviče iz torbi, a kako je krenulo, tako će biti i na letovima KLM-a, Lufthanse i mnogih drugih. Hrana na europskim letovima KLM-a prilično je neukusna i zdrava i sve više podsjeća na recikliranu. Više bih volio da me KLM pita želim li nezdravu i ukusnu hranu ili možda obrnuto i vjerojatno im se odgovor ne bi svidio! Zapravo, o svakoj kompaniji bih mogao napisati traktat, ali i sami znate da smo prostorom ograničeni. A znate i da volim jesti sir na letovima Croatia Airlinesa, a posebno kad olovno pliva u ulju kao Nazorov čamac na Kupi. Prema popularnom TripAdvisoru kojem ipak više vjerujem nego Skytraxu, najboljih pet svjetskih aviokompanija su Singapore Airlines, Qatar Airways, EVA, Emirates i JAL. Vidimo li tu koju europsku? Naravno da ne, a kako je krenulo, još dugo nećemo. Ako se zavrti „keš" – možda uleti kakva izmišljena nagrada. Šalim se, naravno, ali u svakoj je šali pola istine!