Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Južna Amerika: Diše se na škrge i tamni brže
Datum objave: 15. svibnja, 2019.
Naša krasna Europa nakon brojnih putovanja postane tijesna. A dok ljudi u Hrvatskoj spavaju s vremenskom razlikom od plus sedam sati, u glavnom sam ekvadorskom gradu Quitu obavio svoju tradicionalnu dužnost i poslao razglednice te sam spreman za nekoliko komadića prave pravcate čokolade i šalicu opuštajućeg čaja od kokina lišća koji je bio i omiljeni Freudov stimulans.Očekujem da će razglednice do domovine stići za tridesetak dana. Društvene su mreže super, ali papir je papir! Nekoliko američkih dolara i stvar je riješena, baš kao i u ostalim državama Latinske Amerike u kojima je mirisni i šuškavi dolar neslužbena druga valuta. Quito je sve osim običan grad. Smješten je na čak 2850 metara nadmorske visine, što ga čini drugim najvišim glavnim gradom na svijetu nakon bolivijskog La Paza. Dišemo na škrge i tamnimo brže, a ukusna čokolada po kojoj je Ekvador poznat – daje nam potrebne kalorije. Ali neću o geografiji jer to možete proguglati, nego o korisnim savjetima koji će vam pomoći da novu destinaciju doživite na najbolji mogući način. A možda se nakon današnjih Svaštarija i odlučite za dalek put?!
Osigurajte se!
Južna Amerika jedan je poseban svijet za koji su potrebne brojne pripreme. Krenimo od avionske karte, koja se za putovanja od nekoliko mjeseci kasnije može kupiti za 2500 kuna. Govorim od odlascima Turkish Airlinesom iz Beča pa do npr. Bogote u Kolumbiji pa lokalnim kompanijama dalje. Karte iz Zagreba tradicionalno su skuplje, ali vrijedi provjeriti jer Turkish ima česte akcije. Opcija je i let iz nekog od talijanskih gradova (Venecija, Rim, Milano), ali često letovi portugalskih ili manjih kompanija ne uključuju čekiranu prtljagu pa na kraju ispadne skuplja pita od tepsije. Smatram da za dvotjedno putovanje ipak treba čekirana prtljaga, a i čovjek kupi neke predmete ili bar za uspomenu ponese bocu ruma. Kada planirate daleki put, posebno dobro proučite zrakoplovnu kartu i svakako kupite putno zdravstveno osiguranje plus osiguranje prtljage od uništenja, krađe ili kašnjenja. Na temelju dobro proučenih uvjeta, zaključio sam da mi najviše odgovara naše Allianz osiguranje, pa provjerite tamo. Naravno, ovo nije reklama, nego prijateljski savjet jer neka druga osiguranja nemaju npr. opciju kašnjenja prtljage, a što se često događa na interkontinentalnim letovima.I tako smo riješili zrakoplovnu kartu. Sada se treba psihički pripremiti prije polaska. Ali nije teško jer vas zajamčeno čekaju prave pustolovine, vrtoglavi krajolici, drevne ruševine, neopisivo lijepe plaže i dobri ljudi. Za početak naučite bar malo španjolskog jezika za svakodnevnu komunikaciju. To će vam dati vjetar u leđa i putovat ćete lakše, a i pridobiti veću naklonost lokalnog stanovništva za koje ćete gotovo uvijek biti glavna atrakcija, ma kako to brutalno zvuči. Hoteli i hosteli uglavnom su jeftini, posebno u Andama, pa ih rezervirajte preko stranice booking.com ili mnogih drugih.
Dolari umjesto eura
Gotovo sve zemlje Latinske Amerike pate od visoke razine siromaštva. Gradovi su opasniji od sela, pa uvijek ruksak nosite s prednje strane tijela. U novčaniku nosite malo gotovine, a ostatak pohranite u sefu hotelske sobe ili na recepciji, baš kao i putovnicu. Ne nosite eure, nego američke dolare jer se lakše mogu promijeniti uz bolji tečaj. Novac možete podići i na bankomatu, samo pokušajte na više njih jer neki naplaćuju dodatnu proviziju, a neki ne! Već sam vas naučio da izbjegavate aerodromske mjenjačnice. Naučite se voljeti autobuse! Nema tamo puno željezničkih pruga, a jeftino osmosatno putovanje smatra se – normalnim. U njima se jede piletina, spava, ali i izmjenjuje nježnost. Latinoamerikanci su poznati po svojem temperamentu, pa se pripremite za razne ljubavne scene i visokokvalitetne uzdahe na stražnjim klupama i uživajte u Big Brotheru! Ili se zaljubite.Proučite vremensku prognozu i ponesite laganu odjeću jer je većina država u blizini ekvatora. Pripazite na kišnu sezonu u Andama, a ako baš želite južnu Argentinu – ponesite lisičju bundu. Ono što može dodatno začiniti vaš boravak su razni festivali. Ima ih svaki grad, samo se informirajte u hotelu ili hostelu i uživajte u lokalnim specijalitetima i zvucima salse ili tanga.Zdravlje sam već spomenuo, ali mjere opreza su obavezne. Pijte flaširanu vodu, a preporučujem i izbjegavanje baš svake ulične hrane. Sigurno ne želite završiti u južnoameričkoj bolnici, pa uključite zdrav razum, ali to ne znači da ne probate domaće specijalitete poput morskog praseta, ljutu hranu i domaći alkohol. I već smo na kraju jer nema više mjesta. Budite hrabri! Kako u životu, tako i u gastronomskom smislu. Neka sila bude s vama!