Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Debeloj guski ne treba mazati vrat
Datum objave: 14. studenog, 2018.

Opet su mi unakazili kofer, a nakon leta iz Amsterdama! I priznat ću vam, nisam bio ljutit jer odlično znam proceduru prema kojoj aviokompanija mora nadoknaditi štetu poštujući međunarodne konvencije.

Znam i da neće ići baš tako lako jer je s njima potrebno izmijeniti još dosta "ljubavnih pisama" do isplate, ali nikada ne odustajem jer znam da sam u pravu. I to treba zapamtiti, ako vam oštete prtljagu ili je ne dostave na vrijeme ili jedno i drugo – uvijek ste u pravu i voda teče na vaš mlin! Toga jutra ste na aerodrom stigli veseli i s dva nova kofera. U njih ste nježno spakirali svoje uspomene, možda bocu nekog ukusnog pića, fine krpice i parfeme. Pomilovali ste kofere od ljepote, uredno ste ih predali na zagrebačkom čekiranju i isto tako uredno očekujete da ćete ih u takvom stanju vidjeti kada sletite na vaše krajnje odredište.
Okrutnost s prtljagom
Ako ste pomislili da će ih djelatnici zračne luke isto tako milovati i njegovati, tu ste pogriješili! Dovoljno je i malo zaviriti na YouTube i sve će vam biti jasno. Tamo su dostupne snimke okrutnog postupanja s prtljagom, pa čovjeka ponekad srce zaboli kad vidi kako se koferi okrutno bacaju, guraju, pa i padaju s prikolice. Ako je moguće i ako imate koju kunu više, u zračnoj luci zaštitite prtljagu kako se ne bi oštetila, lako ćete uočiti mjesta za umatanje. Proći ćete jeftinije učinite li to kod kuće i umotate kofere jeftinim prozirnim celofanom ili ljepljivom trakom. Tada će vaše stvari putovati sigurnije, a i koferi koje ste nedavno kupili – ostati bez ogrebotina. Treba uvijek misliti na najgore pa u ručnoj prtljazi ponesite ono što vam je nužno, ali i skupe stvari i poklone. Naime, na YouTube u kruže filmići o krađama iz prtljage pa svakako zaključajte sve što možete zaključati, a vrijedne stvari ponesite u kabinu! Posebice o tome razmislite kada putujete preko više destinacija.
Čuvati propusnice
I kada se dogodi ono najgore, otpadne vam ručka s njega ili se kofer uopće ne pojavi, tada slijedi borba s aviokompanijom. Ona pokatkad bude nemilosrdna, ali kako sam već napisao, nikako ne odustajte. Putnik ima pravo na naknadu do oko 1220 eura, sve ovisi o puno faktora i je li aviokompanija nešto poduzela da do gubitka prtljage ili možda vaših stvari ipak ne dođe. Ono što prvo morate napraviti je dobro pregledati kofere i odmah prijaviti oštećenja ili nešto sumnjivo. Na istom ćete šalteru prijaviti i ako koferi nisu stigli. Riječ je o prilično automatiziranoj proceduri, izvagat ćete prtljagu, upisati vaše kontaktne podatke i napisati vaš referentni broj.Ono što je jaaako važno je čuvati sve ukrcajne propusnice i naljepnice s kofera sve dok ne dobijete odštetu. Bilo bi dobro odmah mobitelom fotografirati prtljagu i oštećenja, a onda kad se vratite u svoj topli dom – pisati prigovor zrakoplovnoj kompaniji koji mora stići u roku od sedam dana za međunarodne letove. Nemojte to odgađati, odmah napišite prigovor, a u slučaju da prtljagu niste preuzeli na aerodromu, tada je taj rok 21 dan. Ubrzo će vas kontaktirati djelatnici aviokompanije i predložiti vam određenu kompenzaciju ili tražiti dodatnu dokumentaciju koju im pošaljite mejlom ili poštom. Ako su oštećeni skuplji koferi, bilo bi dobro odnijeti ih u specijalizirani servis na procjenu popravka ili po papir koji dokazuje da su nepopravljivi ako je kofer do te mjere oštećen. Bilo bi lijepo imati kopiju računa ili bar poveznicu s internet-stranice s trenutnom cijenom tog tipa kufera. Ako je kofer jeftiniji, kompanija će sama procijeniti štetu, a vi se s tim možete složiti ili ne. Ako se ne slažete, uvijek postoji mogućnost prigovora koju redovito koristim jer se aviokompanije uvijek trude ponuditi što manje, a što je i logično! U slučaju da ste na krajnje odredište stigli bez svoje prtljage i bez svoje odjeće, tada slobodno možete u shopping. Avioprijevoznik vam je dužan nadoknaditi sve račune iz kupnje onog što vam je bilo nužno tih dana, od npr. lijekova, kozmetike, odjeće, obuće… Nemojte pretjerati u kupnji, ali iz osobnog iskustva za nekoliko dana bez kofera, aviokompanije su mi bez problema isplatile i više od 600 eura. To se odnosilo na letove iz EU-a, a za letove u Aziji, Africi ili SAD-u vrijede neka druga pravila. Zakonom EU-a zaštićeni ste i kada putujete vlakom, brodom ili autobusom pa to nemojte zaboraviti i informirajte se na internetu.Budite čvrsti, ne odustajte od naknada i uvijek idite do kraja u ostvarenja vaših prava. Aviokompanije su škrte i lukave. Ali putnici su spretniji i uvijek imaju prednost jer znaju da debeloj guski ne treba mazati vrat! Sretno!