Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Priority Pass i ostale luksuzne bakanalije
Datum objave: 24. listopada, 2018.

Prava je svečanost imati pristup tisućama poslovnih salona diljem svijeta. A ako iole putujete, onda dobro znate što znači opuštajuća čašica francuskog konjaka u udobnom naslonjaču ili pak masaža i tuširanje prije sljedećeg leta i još sve to – besplatno. Da, da, nije to fantazija ni puko naklapanje, nego živa istina i prilika za sve one putnike koji na nekoliko načina mogu ući u razne salone (business lounges) u zračnim lukama, ali i na nekim željezničkim kolodvorima.


I mnoštvo naših putnika, a siguran sam i veliki dio vas koji čitate ove Putničke svaštarije, koristi sve blagodati tih tihih i korisnih oaza u ludoj kući zvanoj aerodrom. U početku su bile rezervirane samo za goste poslovnog i prvog razreda koji odvajkada cijene luksuz i komforna putovanja, a onda su otvorili vrata i za korisnike raznih kreditnih kartica koji unutar bankarskih paketa besplatno daju karticu Priority Pass ili DragonPass, a možda tu plastiku posebno plaćaju jednom godišnje te zauzvrat imaju neograničen pristup u salone ili pak deset ulazaka, a moguće je plaćati i za svaki ulazak posebno. Ako je putnik zlatni ili platinasti član nekog od udruženja avioprijevoznika poput SkyTeama ili Star Alliancea, također mu je omogućen besplatan ulazak u salone uz jednog gosta.

Poslovni saloni

Priority Pass najpopularniji je lounge program na svijetu koji omogućuje pristup u više od 1200 salona u petstotinjak gradova i 140 država. Omogućuje pristup u poslovne salone bez obzira na to kojom zrakoplovnom tvrtkom putnici lete, a tamo se besplatno mogu poslužiti računalima, telefonom, telefaksom, popiti koje slabo ili jače piće, prigristi s nogu ili sjedeći, možda i zaplivati (saloni na Dalekom istoku) ili uživati u masaži.
Ako se kupuje individualno, standardna članarina košta 89 eura, a svaki se ulazak u salon plaća dodatnih 29 eura. Standard plus članarina omogućuje deset ulazaka za 259 eura, a prestige opcija za 399 eura daje neograničen pristup salonima tijekom jedne godine. Malo nije, ali zato uvijek postoji opcija da taj privilegij ostvarite besplatno. Evo kako.
Priority Pass u Hrvatskoj svojim top-štedišama i korisnicima "poklanja" nekoliko naših banaka i kartičarskih kuća poput Raiffeisen banke ili PBZ-a. Glavni korisnici Croatia Airlines American Express kartice PBZ-a karticu Priority Pass dobiju besplatno, ali ipak trebaju platiti 27 američkih dolara po osobi i posjet salonu. Za Platinum American Express karticu iste banke nikakve naknade nema pa je osnovni član dobije besplatno i koristi besplatno. Godišnja članarina za American Express Platinum Card iznosi 1200 kuna, a novi članovi plaćaju i 300 kuna jednokratne upisnine. Amex platinasti članovi već znaju da imaju i besplatan pristup u American Express Centurion salone u zračnim lukama George Bush Intercontinental, Las Vegas McCarran, Dallas/Forth Worth, San Francisco International, Miami International, Seattle-Tacoma, New York LaGuardia, Philadelphia i Hong Kong Internatinal.
Kartice otvaraju vrata

Osim korisnika Amex kartica u Hrvatskoj, besplatni pristup poslovnim salonima u Hrvatskoj i svijetu imaju i članovi Diners kartice Erste Card cluba. Nevjerojatno je i pohvalno da za simboličnu godišnju članarinu imaju pristup u više od 700 salona na više od tristotinjak aerodroma diljem svijeta. Ovdje se ne radi o Priority Pass kartici nego je za ulazak u poslovni salon potrebna samo važeća Diners kartica i već ste unutra!
Poslovne salone u Hrvatskoj ima nekoliko zračnih luka i ono što je veliki minus – mogu ih koristiti isključivo putnici u međunarodnom prometu. A nas koji putujemo iz Zagreba za Dubrovnik, tko šiša!
Onaj često nehvaljeni u Zagrebu zove se Primeclass lounge i nalazi se na Franji Tuđmanu nasuprot "gejta" 23, dubrovački je Business Lounge Ćilipi-Konavle i smješten je na trećem katu međunarodnih odlazaka, a zadarski je Zadar Airport Business Lounge. Osijek nema poslovni salon, a kad će – ne znamo!
Ako nemate ni jednu od spomenutih kartica ili ne putujete često, uvijek se prije leta možete opustiti uz shopping ili zujanje po zračnoj luci, kavicu ili piće. Na aerodromima vrijeme brzo prolazi, bolje rečeno – leti!