Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Kako preživjeti Schiphol i odoljeti tulipanima?
Datum objave: 3. listopada, 2018.

Baš kako postoje dobre i loše države, tako postoje i dobri i loši aerodromi. Ako ste iole putovali prema daljim svjetskim odredištima, zasigurno imate intimni popis zračnih luka preko kojih ste letjeli i koje nekako volite ili ne volite, a možda ste na njima i tuđom pogreškom (gotvo) zakasnili na sljedeći let! Pogađate, radi se o najprometnijim europskim aerodromima poput Heathrowa (London), Charlesa de Gaullea (Pariz), Schiphola (Amsterdam), Frankfurt Airporta ili istanbulskog Atatürka. Naš zagrebački neću spominjati jer ga nema među prvih sto. Preokrenula bi sada očima kolegica Ana Rogač, novinarka koja često putuje iz Zagreba u London – baš je nedavno na Facebooku opet zadjenula raspravu i samo još jednom iskazala svoje veliko razočaranje F. Tuđmanom, tom fantastičnom uzletnom pistom i usputnim sadržajima koji se putnicima (uz kapelicu i mjenjačnicu, nap.a.) – (ne) nude!


Stoga, kako biste, na primjer, doletjeli do New Yorka, iz Zagreba možete dio puta našom perjanicom Croatia Airlinesom, a onda, primjerice, iz velikog Frankfurta dalje Lufthansom. Ili biste preko velikog Pariza Air Franceom, preko Amsterdama KLM-om ili preko Istanbula Turkish Airlinesom? Kada birate let, prvo gledajte vrijeme cjelokupnog leta, a onda cijenu. Predugo čekanje na novi let moglo bi vas uznemiriti i umoriti, posebice ako nemate pristup poslovnim salonima (za besplatni ulaz potrebna je minimalno zlatna kartica Star Alliancea, Sky Teama ili One Worlda, ili karta poslovnog razreda, ili Priority Pass kartica, ili obična Diners Club kartica…) Nota bene, najveća američka aviokompanija American Airlines – od iduće će godine započeti izravne letove prema Osijeku. Šalim se, naravno, mislim da to u dva života ne bih doživio! Letjet će prema Dubrovniku i bogati će Amerikanci u našu zemlju i dalje ulaziti bez viza, a mi ćemo njima i dalje poput građana drugog reda – uz intervju plaćati 160 dolara. Tako to rade prijateljske zemlje!

Zatrpani putnicima

Najprometnije zračne luke u pravilu ne smatram dobrima, istanbulska je zatrpana putnicima i prtljagom, moskovske su pune prometnih i drugih iznenađenja, Frankfurt ne volim jer je ogroman i tamo redovito kasnim, a beogradska mi je preskupa i nezanimljiva!? I atenska je dosadna, o sofijskoj kao priči iz davnine bolje da ne pričam, baš kao ni o Bukureštu. Zanzibarska je poput poljoprivrednog uzletišta, baš kao i neke naše u Hrvatskoj. Zato smatram da su izuzetno kvalitetni aerodromi u Hong Kongu, Singapuru, Pekingu, New Yorku, Dubaiju, Dohi, Muscatu, Budimpešti, Sankt Peterburgu… O ukusima se ne raspravlja, svatko ima pravo sastaviti svoj popis i razloge pa me ne osuđujte.
Naravno da nisam zaboravio nizozemski Schiphol, koji nekako - sve više volim. Mislim da je izuzetno „user friendly“ i za putnika početnika i za putujuće gurue. Sve je tu odlično organizirano, ne možete izići s pokretne vrpce a da vas glas ne upozori da ste došli do kraja i da budete oprezni. Ljubaznost osoblja je za čistu desetku, a svi poslovni saloni nude šarmantni izbor svjetskih jela i popularnih pića, pa i onih skupljih. Treći je to aerodrom po broju putnika u Europi – više od 68 milijuna (2017.), a otvoren je 1916. kao vojna baza. Gotovo da nema svjetske kompanije koja tu ne slijeće, ali ipak je to dom KLM-a, KLM Cityhoppera, Martinaira, Transavije…
Od čokolade do sira

Volim i amsterdamski djutić See, Buy, Fly, a ako niste znali, na kupovinu iznad 25 eura lako možete dobiti popust od pet eura ako preko internetske stranice prije kupnje zatražite vaučer na schiphol.nl ili skinete aplikaciju na mobitel. Vaučer odmah stigne na mejl i pet eura popusta na likere, parfeme, čokoladu ili sir je tu! Nije puno, ali čovjeka veseli jer danas svi nešto traže, a slabo tko nešto besplatno daje. Živo me zanima daju li u djutiću na našem simpatičnom osječkom aerodromu kakav popust.
Stoga, putnici naši, ne morate se bojati velikih aerodroma i hoćete li nakon slijetanja stići na novi let na drugom terminalu. Naravno da hoćete, a ako se nešto nepredviđeno dogodi, naći će se netko tko će vam tada pomoći. Za nizozemski Schiphol sam siguran da će vam se svidjeti. Baš sve, od čokolade i sira do prekrasnih tulipana.
Znate da život uz uspomene čine sitnice s putovanja…