Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
London je svijet u malom, ne zaboravite kišobran
Datum objave: 26. rujna, 2018.

Sunčani me dan u Londonu potpuno iznenadio. Jesen je, pa vječna, ili bolje reći iznenadna kiša često dosađuje putnicima namjernicima, turistima te poslovnim ljudima koji su se igrom slučaja tu zatekli. Nema sumnje, London je, uz Pariz, Amsterdam, Rim ili Madrid, jedan od najposjećenijih i najpopularnijih gradova. Putnici i turisti ga jednostavno obožavaju, vole njegovu različitost, pokatkad konzervativnost, pokatkad modernu zbunjenost koja se očituje bogatstvom različitih kultura i naroda koji su ga tijekom mnogih godina zagrlili i odabrali za život.


London svakome tko želi plaćati porez državi i živjeti pošteno da veliku šansu, mnogi je zgrabe, mnogi ne! Grad je skup, restorani su za naše prilike preskupi, ali život je ovdje slobodan, nije bitno tko si i što si, otkud si i koja uvjerenja imaš. Mislim da je to glavna "kvaka" ljubavi prema toj velikoj svjetskoj metropoli. Osobno, volim London, ne volim što su Englezi glasovali za Brexit jer mislim da bez njih Europska unija nikada neće biti ista, ali isto tako smatram da koga nema - bez njega se može. Svi dobro znamo da su Englezi uvijek bili posebni, voze "krivom" stranom ceste, koriste neke druge mjerne jedinice i imaju kraljicu, koja im je više od svega.

Brutalni popusti

Engleska je stoga i za naše ljude postala izuzetno privlačna - poslovno i turistički. Ne putuju oni tamo autobusom ili vlakom, iako postoje dobre veze - već uglavnom zrakoplovima niskotarifnih kompanija koje prilično dobro povezuju naš Jadran s londonskim aerodromima Heatrowom, Gatwickom, Lutonom, Stanstedom... A kad sletite, vlakovi, metro i autobusi vas ubrzano voze dalje prema srcu grada za tridesetak kuna s Heathrowa ili puno skuplje s Lutona i Stansteda, koji su prilično udaljeni, ali su zato aviokarte za njih jeftinije, pa to shvatite kao kompenzaciju. Ako dosad niste bili u Londonu, krajnje je vrijeme da ga posjetite. Engleska funta trenutno nije toliko jaka, pa je nešto isplativije putovati baš ovih mjeseci kada započinju i božićne i novogodišnje akcije u poznatim robnim kućama i trgovinama. A rasprodaje su tu brutalne, popusti i do sedamdeset posto, a neću ni spominjati njihove jeftine robne kuće gdje se za sto kuna možete odjenuti od glave do pete. Da, to doista nisam vjerovao dok nisam ušao u robnu kuću Primark. Sada vjerujem! Nešto skuplje robne kuće su Marks & Spencers, Harrods, Debenhams, Selfridges... Osim razgledanja znamenitosti ili zaposlenja, London je za naše građane bio i dobra shopping meka. Cijene skupe odjeće znaju se dobrano spustiti, pa prije odlaska u London provjerite svoje kreditne limite.
Londonski metro "Tube" (1863. godina) izuzetan je labirint dobrih smjerova prema svim dijelovima grada i šire okolice. Cijene jedne vožnje su od dvadesetak kuna za prvu zonu, ali maksimalno vam s kartice Oyster koju dopunjavate na posebnim automatima uzimaju pedesetak ili više kuna dnevno, ovisno o zonama kojima se vozite. Postoji jeftinije i skuplje doba dana za vožnju metroom i gradskim prijevozom, npr. popularnim crvenim autobusima na kat. Skuplje doba dana je ono kada se ide na posao i s posla, a ono jeftinije između i praznicima i subotama i nedjeljama.
Nema jeftinih hotela

U Londonu nema jeftinih hotela, najjeftinije noćenje u jednokrevetnoj sobi stoji petstotinjak kuna, ali svakako dobro provjerite u kojem ćete dijelu grada spavati. Dakako da je središte najskuplje, ali tamo imate i jeftinih hostela ako vam ne smeta harmonično hrkanje i dijeljenje tuša s dlakavim Indijcima, Nepalcima ili pak Indijkama, Nepalkama, Brazilkama i ostalim gostima iz cijeloga svijeta. Jer London je svijet u malom i smatram da vam tu ništa ne bi trebalo smetati. Pa ni kiša, vječna kupnja kišobrana koji se prodaju u svakoj trgovini za nekoliko funti ili kava za trideset kuna (koju sve češće za isti novac možete popiti i u Hrvatskoj). London je najbolje i najjeftinije upoznati iz posebnih hop autobusa koji organizirano voze turističkim rutama. Ne propustite Trafalgar Square i Piccadilly Circus, prvi je najveći londonski trg tik uz Nacionalnu galeriju i uz četiri lavlje statue po kojima se penju spretni ljudi (sve za selfie!), a drugi početna stanica za shoppinge i ulaz za najpoznatije ulice Oxford, Regent ili Bond. Nipošto ne zaboravite Parlament i Big Ben (koji se trenutno renovira), a provozajte se London Eyeom i po rijeci Temzi. Odmah kupite aviokartu za London i obnovite svoj "kroejšan ingliš". I dakako, ne zaboravite kišobran!