Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Pozor! Ljepljivi prsti i u avionima
Datum objave: 6. lipnja, 2018.

Teška su vremena! Ono što je nekada bilo nemoguće, sada je više nego moguće! Sve više cure vijesti o podmuklim krađama u kabinama zrakoplova. O tome sam počeo razmišljati prošloga ljeta na letu Emiratesa iz Dubaija do Zagreba. Simpatična stjuardesa mi je ispričala zgodu koju je doživjela na jednom letu iz Pekinga. Za zadatak je dobila pomno pratiti putnika koji je u svojoj kriminalnoj povijesti imao niz krađa u zrakoplovima. Poludjela je tih sijaset sati, ali je svoj posao pošteno odradila. Tada sam i doznao da se najviše krađa dogodi baš na letovima prema Dalekom istoku, ili otuda prema Europi, a i da aviokompanije ne odgovaraju za štetu u slučaju krađe novca, tehnike, ili gubitka ručne prtljage.

Odvažnost

Novine “Bangkok Post” objavile su vijest o 45-godišnjem Kinezu koji je uhićen u zračnoj luci Suvarnabhumi u Bangkoku zbog krađe u avionu! Taj odvažni tip ukrao je čak 5050 eura i drugih valuta iz ručne prtljage putnika iz Danske, a na letu Turkish Airlinesa iz Istanbula do Tajlanda. Krađu je mobitelom snimio turski državljanin kojemu je ponašanje Kineza bilo izuzetno sumnjivo! I na veliku radost pospanog putnika. Istina je da se na dugim letovima (a možda i nakon nekoliko alkoholnih pića), lako zadrijema i to može biti dobra prilika za ljude nečasnih namjera. I iz ovog slučaja treba nešto naučiti. Više nije odlična ideja novac i ostale vrijedne stvari staviti u prtljažni prostor iznad sjedišta. Također nije odlična ideja nositi mnogo gotovine. Najbolja je ideja koristiti debitne i kreditne kartice, a ako baš trebate podići više gotovine (ako primjerice putujete u neku daleku državu u kojoj plaćanje karticama nije popularno), isplatiti se platiti i neku sitnu naknadu. Naravno, prije putovanja proučite web-stranice svoje banke i upoznajte se s naknadama koje će vam ustanova naplatiti za podizanje gotovine. Obično se radi o dva posto, ali ne zaboravite da postoji i minimalni iznos naknade, pa vam se više isplati odjednom podići onoliko koliko će vam trebati za cijelo putovanje, naravno, ako će vam opći i dnevni limiti to dopustiti. Prilikom putovanja zrakoplovom najbolje bi bilo svoju torbu držati u svojoj blizini, u krilu, ili oko vrata. Samo ćete tako moći kontrolirati situaciju. Ako ipak novčanik imate u prtljažnom prostoru iznad sjedišta, pri slijetanju i dok ste još u zrakoplovu – dobro ga pregledajte, jer kasnije bude - pojeo vuk magarca. Stariji zrakoplovi nemaju kamere u putničkom prostoru, ali ovi suvremeniji imaju. Nisam naišao na vijesti u krađama u hrvatskom zračnom prostoru, ili u zrakoplovima Croatia Airlinesa, ali uvijek treba biti na oprezu!

Zaboravljene stvari

Osim krađe u kabini, može vam se dogoditi i da nakon dalekog leta u avionu zaboravite tablet ili mobitel. Naravno, možete se obratiti kompaniji za pomoć kako bi locirali vaš uređaj, jer čistačice imaju obveze uručiti sve one predmete koje su možda našle prilikom čišćenja. Naravno da i tu ima anomalija, jer u nekim državama poneke od njih ostavljene stvari ponesu kući, ili prodaju komisionarima. Svojevremeno je u SAD-u raskrinkana veća organizirana kriminalna banda koja je krala po američkim zračnim lukama, a u istragu su bili uključeni i mehaničari letova. Putnici svakodnevno za sobom ostavljaju dokumente, novac, igračke, torbice, nakit, iPade i ostalu elektroniku.

Zapamtite, ako želite svoje stvari držati na sigurnom mjestu, smjestite ih u malu torbicu koju osim u krilo ili oko vrata možete staviti i ispod sjedala koje se nalazi ispred vas kako bi uvijek bila vidljiva. I ne zaboravite je ponijeti sa sobom kada idete u toalet. Deset ili 15 sati u zrakoplovu može se činiti kao vječnost, a oprezu nikada kraja. I tim ljepljivim prstima koji uvijek čekaju pravu priliku…

Stariji zrakoplovi nemaju kamere u putničkom prostoru, ali ovi suvremeniji imaju