Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Sjediti uz krila, motore ili oko repa – nije isto!
Datum objave: 16. svibnja, 2018.

Letite uskoro? To je sjajna vijest! A što učiniti kako biste baš vi bili ti koji će putovati nešto udobnije nego veći ostatak putnika u zrakoplovu? Postoji nekoliko načina kako doći do dobrih sjedala carski ispružiti noge baš onoliko koliko su dugačke... I ne samo noge već i misli jer kada imamo dobro sjedalo, tada i lakše možemo zaspati, hrkati dok vas ožalošćeni susjedi ne probude, a o odmornosti nakon leta – da i ne govorim.

Za početnike prvo treba objasniti što su dobra mjesta u zrakoplovu, pa onima koju su svladali to gradivo – samo preskočite koji redak! Dobra mjesta u ekonomskom razredu (skuplji poslovni je druga priča) ona su u prvim redovima pokraj prozora ili prolaza jer je olakšano ukrcavanje te brzi izlazak iz reda i aviona. Nekima prozorska okna uz lijep pogled nisu ugodna jer npr. za odlazak u WC traže i ustajanje suputnika...

Emergency exit

Također, odličnim mjestima smatraju se tzv. emergency exit sjedala (u slučaju evakuacije i ne možete ih lako dobiti ako niste punoga zdravlja), koja se gotovo uvijek dodatno plaćaju, ali nekada i ne. Treba paziti i nalaze li se sjedala u blizini toaleta (uvijek će biti gužve, posebice na interkontinentalnim letovima) ili u sredini reda između dva nepoznata putnika. Takva sjedala nikada ne prihvaćam jer je osjećaj sjedenja u takvoj pozi nevjerojatan, posebice u ljetnim mjesecima u doba kratkih majica i jeftinih parfema te kada putnici ne znaju avionski bonton i činjenicu da su oba rukohvata u posjedu osobe koja sjedi u sredini! Nekima može smetati i dječji plač (ako npr. žele spavati, a zbog toga ne mogu) pa ljubazno na čekiranju možete pitati postoji li mogućnost da vas premjeste nekamo drugdje, u udaljeniji dio zrakoplova, obično prema repu, što se ipak smatra lošijom opcijom. Nikada se ne ustručavajte pitati što želite i kako bi vaš let bio udoban i za pamćenje. U svojem dugogodišnjem letačkom stažu doista sam proživio legendarne letove, ali i one manje legendarne koji se uglavnom vežu uz niskobudžetne kompanije i brzo iščeznu iz sjećanja... Ukratko, biram sjedala u prvim redovima uz prozor ili „emergency exit“ red. Dodatno se može informirati internetskom provjerom tipa aviona kojim ćete letjeti i već prije dolaska u zračnu luku znati gdje biste htjeli sjediti, ako već možete birati!

Prva fantastična mogućnost koju vam nude aviokompanije je besplatan izbor sjedala nakon kupnje karte ili pri internetskoj prijavi na let (on-line check in). Jednostavno se prijavite na internetski portal, upišite svoju šifru rezervacije (reservation number) koja se sastoji od šest brojki i slova i nezaostavni je dio svake avionske karte. Taj kod je izuzetno važan jer preko njega u svakom trenutku i u stvarnom vremenu možete provjeriti status svoje rezervacije na besplatnoj mobitel aplikaciji Check my trip. Prikazat će vam se vrijeme prijave na let, možebitna kašnjenja ili otkazani letovi. Ako ste ozbiljni i česti letač – ta je aplikacija kao stvorena za vas. Samo neki avioprijevoznici automatski poklanjaju besplatan izbor sjedala. To se ne odnosi na niskobudžetne kompanije koje automatizmom daju broj slučajnog sjedala pa ako putujete s boljom ili gorom polovicom, u najboljem i najgorem slučaju se može dogoditi na vi sjedite u prvom redu aviona, a potonja u samom repu, što nekada zna biti i poticajno za san, višesatni odmor i na kraju – za mir u svijetu?!

Ako često letite istim kompanijama te imate zlatne i platinaste statuse kod Star Alliance grupacije (Lufthansa, Croatia Airlines, SAS, Turkish Airlines...) ili Sky Teama (KLM, Aeroflot, Tarom...) ili drugih grupacija – broj odličnih mjesta i drugih pogodnosti je uvijek veći.

Lijepa riječ

Ako u vašem slučaju ne pali ništa od napisanog, bolje sjedalo u bližem redu uvijek se može kupiti za koju kunu više ili se može dogoditi slučajnost da vas premjeste (upgrade) u viši razred zbog popunjenosti zrakoplova ili drugih razloga.

Već odavno nije tajna da pri izboru dobrih mjesta veliku ulogu igra i šarm na čekiranju, pa se dobro naoružajte osmijehom! Ako ste dovoljno taktični i ljubazni, službenica vam može na zaslonu monitora pokazati vaše sjedalo i promijeniti ga u bolje – poput onog u “emergency exit” redu. Naš narod odavno kaže da lijepa riječ i željezna vrata otvara, pa to ne zaboravite.

I na kraju krajeva, sjediti tik uz krila, motore ili oko repa nipošto nije isto! A naše živote čine i sitnice te kratkotrajni lijepi trenutci. Letenje je sve to. I mrvicu više.