Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Plutajući hoteli i vlakovi bez voznog reda
Datum objave: 25. travnja, 2018.

Hoteli i hosteli već odavno nisu ono što su nekada bili. Iskreno, rijetko što i jest, jer svijet 21. stoljeća sve više naginje onom umjetnom, a žali za onim prirodnim što je nestao ili čega je još malo ostalo. Osim onih tradicionalnih smještaja u zgradama na koje smo nekako naviknuli, duša i tijelo mogu se odmoriti i u plutajućim hotelima usidrenima u nekoj luci ili na rijeci (botelima), a možda i u aviotelima ili svratištima otvorenim u rashodovanim željezničkim vagonima! Kada vlakom doputujete u hrvatsku metropolu, teško ćete promašiti prvi željeznički hostel tvrtke Adriatik željeznički hosteli na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu. Smješten je, zamislite, na pruzi koja je na pet godina zakupljena od Hrvatskih željeznica, a o odličnoj vezi za autobuse, vlak i središte grada da i ne govorim. I kvaliteta smještaja je, kažu česti putnici i zaljubljenici u prugu – zadovoljavajuća jer svaki vagon odgovara propisanom komforu.

Jeftiniji smještaj

Goste očekuje umivaonik u svakom kupeu, tuš-kabina, voda za piće, besplatan Wi-Fi, ali i prostorija za boravak i druženje. Ako u istom hostelu na tračnicama želite odsjesti već ove subote, očekuju vas cijene od 112 do 148 kuna, a morate priznati da je za Zagreb to pravi bingo, pa ako trebate jeftin te istovremeno egzotičan smještaj za jednu noć, mislim da ne trebate puno razmišljati.

Putnici namjernici u Rijeci mogu uživati i blagodatima valova u botelu Marina. Ako volite slatko jutarnje ljuljuškanje koje budi maštu i vraća sjećanja, nema razloga da tamo ne odsjednete. Više od sedamdeset godina plovio je brod Marina i konačno se 2013. godine sretno usidrio na Adamićev gat u središtu Rijeke, samo nekoliko minuta hoda od korza, oba kolodvora, kina, muzeja, galerija, tržnice i kazališta. Vlasniku je sigurno bilo lako dobili dozvolu za rad, pomislili bismo. Ali, malo sutra, vjerojatno je prošao između Scile i Haribde dok se objekt nije otvorio, poznajuću hrvatsku srednjovjekovnu birokraciju. Taj ho(s)tel ima i restoran te lounge sobu, a pravi je moderni brod s dušom. Cijena je također zanimljiva, od 128 kuna za hostel pa sve preko tristo kuna za jednokrevetnu sobu... Prošlog sam listopada spavao u spomenutom hotelu i stoga ga na temelju osobnog iskustva toplo preporučujem svim posjetiteljima Rijeke koji žele nešto neobičajeno, kvalitetno i tako blizu svim važnim zbivanjima toga grada. Još je ugodniji osjećaj boravka u hotelu kada doznate da je Marina svoju životnu plovidbu započela 1936. u danskom Frederikshvanu, a kuma na porinuću joj je bila švedska princeza po kojoj je dobila prvo ime: Kronprinsessan Ingrid.

Već sam pisao o spavanju u zračnoj luci između dva leta. Normalno je to, ako baš niste u dobrim odnosima sa svojim novčanikom (a i ako ste npr. mladi i ludi, nap. a.) ili ako imate snage izdržati još jednu noć na neudobnim sjedištima. Ako se ne možete svrstati ni u jednu kategoriju, to onda nije za vas. Možda je onda za vas aviotel – ho(s)tel u starom, ali modernom zrakoplovu. Oksimoron, da, da, ali takvih zrakoplova preuređenih u hotel doista nema puno i moram priznati da je taj u blizini aerodroma Arlanda doista poznat. Na proputovanju iz Malte prema Sankt Peterburgu zatekao sam se u glavnom švedskom gradu u kojem sam trebao provesti vrijeme do sutrašnjeg leta zakazanog za 12.20. Ponoć je otkucala i zijevanje je krenulo. Noćiti treba.

U igluima, sojenicama...

Besplatni autobusi svakih 15 minuta razvoze umorne putnike prema hotelima u okolici zračne luke, pa i do ho(s)tela, bara i restorana Jumbo Stay, koji se nalazi u prvom jumbo jet avionu Boeing 747-200. Odličan smještaj za sve one koji se žele dobro naspavati (izuzetno je tiho) i uhvatiti jutarnji ili kasniji let. U ponudi imaju 29 udobnih jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih privatnih soba, ali i četverokrevetne sobe za hostel. I cijene su normalne, uzimajući u obzir to da cijene u Švedskoj i općenito u Skandinaviji za nas nikako ne mogu biti normalne! Tristotinjak kuna stoji noćenje u hostelu, a boravak u privatnim sobama – oko sedamsto kuna, ovisno o datumu rezervacije. Česti korisnici booking.com usluga često imaju i dodatne Genious popuste.

Osim u vlakovima, zrakoplovima i na brodovima, turisti spavaju i u igluima, sojenicama, na drveću a la Tarzan i u ledenim hotelima. Neki spavaju stojećki, na klupama i na stolovima restorana (npr. u Kini). A ja sam se bazirao samo na vlak, avion i brod. Pa tko voli –nek' izvoli!