Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
O zečevima, sobaricama i butrama…
Datum objave: 18. travnja, 2018.

Odlučio sam se za Maltu, zemlju ukusne zečetine. Ohrabrilo me, osim nacionalne kuhinje, toplo vrijeme, puno sunca i ljubazni ljudi. Baš ono što simpatično bezobrazna mediteranska destinacija mora imati.

I dok sam uživao u slasnoj i tek ubranoj domaćoj naranči, razmišljao sam o ovome - već su se i medvjedi probudili iz zimskoga sna pa se probudimo i mi, kako bismo već danas iznjedrili ljetne planove - pa kud puklo da puklo. A vijavice su iza nas, zdravlje “harašo”, cijene se stabiliziraju, još samo da je u džepu koja kuna više pa da se situacija može nazvati idealnom.

Turističke agencije u Hrvatskoj putovanja i avionske karte prodaju i na više rata, što je olakotna okolnost za sve naše građane kojima letove na daleke destinacije ne dozvoljava žalostan životni standard.

Trbuhom za kruhom

Na svojim putovanjima tradicionalno srećem Poljake, koji obično putuju u ljubavnom društvu, a sve češće i državljane drugih država bivše Jugoslavije. Mnogi su iz tih država u razvijenije europske demokracije pošli trbuhom za kruhom. Baš sam na Malti sreo nekoliko spremačica i kuharica iz Srbije. Tu je odlična plaća, kažu, domaćini su ih uredno prijavili i žive kao bubreg u loju. Da sam otišao u Irsku, Njemačku ili možda u Ujedinjeno Kraljevstvo, zasigurno bih susreo i mnogobrojne hrvatske gastajbajtere, poglavito one iz Slavonije koje svi pamte kao marljive i odane radnike.

Kada već birate destinaciju, izaberite onu koja će za vas biti povoljna i unutar planiranog proračuna. Jeftini su letovi dostupni iz Venecije, Milana, Budimpešte, Ljubljane i Beograda. Sve su ostale okolne zračne luke patnja (transport ili loše cijene) pa ih je bolje izbjegavati. Tako niskotarifnim kompanijama iz Budimpešte možete letjeti čak u Tiranu (Albanija), Larnacu (Cipar), Baku (Azerbajdžan), Kutaisi (Gruzija), Tel Aviv (Izrael), Astanu (Kazahstan), Agadir (Maroko), Moskvu i Sankt-Peterburg (Rusija), Kijev (Ukrajina), Dubai (UAE) te na mnoge grčke otoke i u ostale zanimljive gradove. S ručnom prtljagom do deset kilograma, svijet možete proputovati jeftino, a ako ste dovoljno brzi - već od dvadesetak kuna za povratnu kartu. Svaki let ima nekoliko iznimno povoljnih karata pa kada rezervirate putovanje, provjerite cijene i za druge datume, iznenadit ćete se!

Malta je nevjerojatni primjer odličnog turizma. Majušna država, članica EU-a, nije skupa, a nema ni bahate ljude koji se žele obogatiti na račun jedne turističke sezone. Sustav je odlično uređen, javni prijevoz fantastično organiziran, a hoteli i u ovo doba - izvrsno popunjeni! Uglavnom je riječ o engleskim turistima, ali na ulici svakodnevno čujem razne jezike. Tjedna karta neograničenog autobusnog prijevoza po cijeloj Malti (Malta i Gozo) košta 150 kuna, a pojedinačna karta košta deset kuna. Dakle, platite ju i dobijete bez dodatnih komplikacija, fotografiranja i sličnih peripetija. Ima li Osijek dnevne i tjedne karte za turiste? Uh, ima butre, a nisu li malo turistički komplicirane? Shvatite ovo kao retoričko pitanje.

Specijalitet

I da se konačno dotaknem zečetine. Znaju Maltežani da im je nakon Drugog svjetskog rata pomogao drug Tito, predsjednik tadašnje Juge. Poklonio im je zečeve kako bi suzbili glad, a ta se životinja brzo razmnožava. I zamislite, oni su od tih poklonjenih zečeva s godinama stvorili svjetski poznati kulinarski specijalitet - fenek - zeca kuhanog u crnom vinu. Dalo bi se tu još štošta pisati, ali užitak i sunce čovjeka tjeraju u nove geografske pohode. Još samo jednu naranču s grane pa ću krenuti. Težak je i sladak taj hedonizam. Neki ga s pravom nazivaju filozofijom, neki načinom života, a mnogi - sebičnošću!