Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Sve je lako kad si mlad, pa i na putu
Datum objave: 7. veljače, 2018.

Školska su zvona zazvonila, novo je polugodište osvanulo, a u mladosti nikada dosta novca. Svaka je ušteda bitna, pa oni ljubitelji novih obzora koji dobro razrade strategiju svoje kupnje i puta, iskoriste sve privilegije i moguće popuste – itekako profitiraju.

S putovanjima treba početi u što mlađim danima. Čim se u ruci ukaže putovnica i stigne punoljetnost, vrijeme je za samostalno istraživanje novih zemalja, ali i gradova i regija svoje države, te upijanje još više znanja na svakom koraku. Da i ne spominjem školske ekskurzije na koje svakako treba ići te maturalna putovanja koja ostaju u vječnom sjećanju. Što se tiče maturalnih putovanja, nikada nisam razumio roditelje koji svoju djecu nisu puštali na ista. Ako je riječ o financijskim i zdravstvenim razlozima, to mogu razumjeti, ali sve druge ne mogu i nikada neću. Ponavljam poput papige, putovanja donose nova iskustva, izgrađuju osobnost, iznjedre nova prijateljstva i potiču snalažljivost. A ponavljanje je majka mudrosti. Mnogi učenici, studenti i profesori i ne znaju da postoji zanimljiva kartica i mehanizam koji im omogućuje velike popuste, a samim tim i kunu više u džepu - u hotelima, hostelima, restoranima, vlakovima, zrakoplovima u Hrvatskoj, pa i diljem svijeta. Omogućuje i povoljno CORIS putno i zdravstveno osiguranje, pa i kupnju jeftine međunarodne SIM kartice. Neki već pogađaju, ali svakako treba pohvaliti sustav ISIC, ITIC te IYTC. ISIC (International Student Identity Card) je jedina međunarodno priznata studentska kartica koja je potvrđena i od UNESCO-a te Europskog vijeća za kulturu, a priznata je i od strane mnogih sveučilišta, studentskih organizacija, nacionalnih vlada i ministarstva obrazovanja diljem svijeta. Činjenica je da je koristi više od 4,5 milijuna korisnika u više od 120 zemalja, a popusti koja ona omogućuje broje se u desecima tisuća lokacija. Najviše ih je u muzejima, atrakcijama, trgovinama, pa čak i kod mnogih aviokompanija. Sve ih možete lagano provjeriti i prije putovanja kada instalirate ISIC aplikaciju. I nisu mali, a pokatkad ta kartice omogućuje i besplatne ulaze na razne izložbe ili koncerte. Moto ISIC Asocijacije je „Povećati međunarodno razumijevanje kroz promociju putovanja i razmjena između studenata, mladih i akademske zajednice“. Karticu može kupiti svaki učenik ili student (redovni ili izvanredni), s minimalno 12 godina. U nekim se državama mogu povezati i s bankovnim računom, te tako postati beskontaktni Mastercard, ili kartica za putovanje metroom. Gornji limit godina ne postoji, bitno je da ste student i da to možete dokazati odgovarajućim papirima. Kartica se u svakoj državi izdaje različito, a u Hrvatskoj s rokom valjanosti od 1. rujna do 31. listopada iduće godine i košta 85 kuna. Ako je posjedujete, osim međunarodnih, imate pravo i na bezbroj popusta u Hrvatskoj, od Osijeka pa do Dubrovnika… O svemu se možete informirati putem interneta na stranici www.isic.hr.

IYTC (International Youth Travel Card) namijenjena je onima koji nemaju status studenta, mladima do 31. godine života. Popusti s tom karticom slični su onima s ISIC-a, ali također omogućuje niže putne troškove, bezbrojne popuste prilikom kojih se može vidjeti više, a za manje novca. Ona je i preduvjet za kupnju zrakoplovnih karata prema posebnim cijenama koje pokatkad znaju biti niže i od 50 posto od redovnih. Nitko nije zaboravio nastavnike i profesore koji također imaju pravo na svoju karticu, jedini međunarodno priznati dokaz svoje profesije. ITIC (International Teacher Identity card) za 110 kuna mogu kupiti i učitelji, treneri i asistenti u obrazovnom sustavu fakulteta, učilišta, te osnovnih i srednjih škola. A onda kada učenici i nastavnici uštede, imat će više novca za novu literaturu i lektiru, ali i za dodatnu kavicu, finu mezu i za neko novo putovanje. Jer, sve je lako kad si mlad, svaki popust dobro ti stoji...

Gornji limit godina ne postoji, bitno je da ste student i da to možete dokazati odgovarajućim papirima