Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Svi na trgove, al' ništa bez pjenušca!
Datum objave: 27. prosinca, 2017.

Mnogi naši čitatelji (pa možda i vi?) još uvijek ne znaju gdje bi mogli dočekati 2018. godinu. Dvoume se između restorana koji nude organizirani doček s unaprijed utvrđenim jelovnikom i programom zabave, toplog kreveta, zadimljenih i mračnih diskoteka, često dosadnih obiteljskih čajanki koje znaju završiti debaklom ili možda dočeka na otvorenom.

Tu svakako postoji još nekoliko opcija o kojima danas neću. Ako ste mladi u srcu (a čitatelji Svaštarija uglavnom jesu), zašto ove godine najluđu noć ne biste dočekali na trgu vašeg grada ili gradića? Ako je još ostala koja kuna od božićnice, plaće ili mirovine - nije loša ideja provozati se do susjednih država i šalom omotani opustiti živce uz kapljice nekih finih pića koja nisu dobra za zdravlje, ali vražji griju! Možda se tu nađe i pokoja nova kuharska ulična delikatesa, pečene kobasice, kuhano vino, rakijica ili kolač… Pečenke vam je već ionako dosta.

Sibirska temperatura

Isprsile su se mnoge domaće gradske uprave s malim i velikim gradonačelnicima te na trgove svojih gradića o trošku građana dovode mnoge zvijezde i zvjezdice, grupe i grupice... Treba iskoristiti tu pogodnost i poslušati koncert, lagano se njihati uz taktove prigodne glazbe i razmišljati o željama koje bi nam se svima trebale ispnuniti sljedeće godine. I nije tako samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Već tradicionalno, u novu će 2018. na trgovima uploviti i građani te brojni turisti Londona, Sydneyja, Tokija, Hong Konga, Dubaija, Pariza, Rija de Janeira, New Yorka i mnogih drugih svjetskih metropola. Novu ću godinu prvi put u životu dočekati na Crvenom trgu u Moskvi. I bit će to prava pustolovina jer će se tisuće ljudi na jednom od najvećih trgova svijeta na novogodišnju noć pretvoriti u sardine. Mjere sigurnosti će kao i svagdje u svijetu biti na zavidnoj razini, a temperatura, najavljuju ruski meteorolozi, prava sibirska, puno stupnjeva ispod nule uz stalni snijeg.

Za sve one koji će novu godinu dočekati na trgovima gradova svih kontinenata, uvijek vrijede ista pravila. Većina svjetskih metropola objavila je priopćenje turistima i lokalnom stanovništvu s osnovnim savjetima o mjerama opreza kako bi najluđa večer prošla bez ikakvih problema, ozljeda ili oštećenja njihove imovine. U Hrvatskoj gradovi u suradnji s policijom takva priopćenja ne objavljuju. Vjerojatno smatraju da su naši građani svjesni mogućih opasnosti pa su naknadna podsjećanja i tumačenja nepotrebna.

Otvorite oči

Tako npr. londonski The Metropolitan Police savjetuje turistima da što ranije planiraju rutu svoga puta prema krajnjem odredištu, da u autobusima na kat sjedaju u donji dio autobusa (posebice ako su sami) te da iz vida ne ispuštaju svoje torbe s novčanicima i mobitele. Lijepo su napisali pedantni Englezi da turisti na doček ponesu beskontaktnu karticu Oyster za gradski prijevoz i sličnu takvu beskontaktnu kreditnu karticu da u slučaju gužvi brže „prolete“ gradskim transportom. Također, bilo gdje da ste, u Osijeku, Sarajevu, Zagrebu ili New Yorku, ne nosite sa sobom nepotrebne stvari ili možda one koje mogu biti mamac za lopove svih vrsta koji posebno vole operirati u novogodišnjoj noći. Ono što je vama zabava, mnogim je ljudima prilika za unosan posao i krađu npr. vašeg najnovijeg Samsunga ili LG-a. Ponesite novca baš koliko treba i rasporedite ga u nekoliko džepova. Toplo se odjenite. I budite oprezni, čuvajte se i petardi. Iako su zabranjene, u Hrvatskoj se svagdje čuju i remete tako dugo sanjanu tišinu. I sami znate da cijelom svijetu prijete razni oblici terorizma. Otvorite oči i ništa ne prepuštajte slučaju. A onda u ponoć sa svojim prijateljima i ljubavima - zaplešite u ritmu valcera.

I ne zaboravite pjenušac, nije bitno jeftin ili skup. Bez njega se novogodišnje želje neće ostvariti. I stoga sretno i veselo uplovite u novo ljeto, zasigurno puno novih putovanja i uspomena.