Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Čudo neviđeno u našem aviodvorištu!
Datum objave: 29. studenog, 2017.

Danas se cijeli svijet može preletjeti za nekoliko tisuća kuna ili malo žalosnije - za iznos hrvatskog minimalca. Još je veće čudo neviđeno da vodeći europski niskotarifni avioprijevoznici karte na svojim linijama u akcijama prodaju za nekoliko eura. Dovoljno je proguglati Ryanair, Wizz Air, Air Asia, EasyJet, Vueling ..., ili se upisati na njihove mailing liste i onda se šokirati odličnim ponudama i možda izabrati nešto za svoju dušu. Slobodno i bez straha od letenja. Kombinirajući niskotarifne letove diljem svijeta, možete profitirati, igrati se i naposljetku – uživati!

Jeftinije

Dobro sada, reći će okorjeli skeptici, jeftinije je iz Zadra, Pule ili Budimpešte, ali nije iz Zagreba, Osijeka, Sarajeva. Takva gunđala vrlo rijetko polete jer čekaju da im Wizz Air sleti ispred kuće sa zahvalnicom i zlatnim pokalom. Dakle, još bi se jedno čudo trebalo dogoditi. Mora se čovjek željan putovanja malo i potruditi. Jeftini let iz Budimpešte u ponedjeljak može vam biti dobar razlog da u mađarsku metropolu stignete dva dana ranije, već u subotu i s bliskom osobom potrošite koju forintu, možda potvrdite bračne zavjete i vješto ih zalijete tokajcem, ako ste udruženi i ako podnosite tople vinske priče?!

Dosta je naših ljudi višetjedno iznenađeno pa sve do ukrcaja u avion ne vjeruju da su kupili jeftinu kartu te grčevito na aerodromu stišću eure misleći da će ih netko na aerodromu zaustaviti i naplatiti im još nešto?! Naravno, to se neće dogoditi, jer svaka aviokompanija ima svoju marketinšku računicu kada za dobar glas zapravo “besplatno” dijeli nekoliko karata svakog leta. Ono za što bi eventualno mogli dodatno platiti više je kilograma prtljage, ili dodatna torba i oprema (primjerice skije), ali što često kaže novinarka Vesna Milković, to je drugi par opanaka.

Uvijek se treba sjetiti naših dragih koji još nikada nisu letjeli. Podsjetiti ih treba da postoje velike razlike u usluzi tijekom leta između niskotarifnih gore navedenih i aviokompanija poput Turkish Airlinesa, KLM-a, ili Air Canade. Treba ih razumjeti i urazumiti da već sljedeće ljeto prelete hrvatsko aviodvorište i vinu se u udaljenije krajeve, jer putovanja znače život i iskustvo. U cijeni karata dobrih, starih kompanija, znaju to već naši čitatelji putnici - uključeni su i obroci te alkoholna i bezalkoholna pića. Na letovima niskotarifnih primjerice Wizz Aira, ili Air Asije, postoji cjenik prema kojemu možete naručiti ono što želite jesti i piti. Europske cijene i nisu tako male, ali ukusni obrok s vodom, kavom, čajem, ili gaziranim pićem u kompaniji Air Asia košta dvadesetak kuna. Još je jeftiniji ako se naruči i plati putem interneta nekoliko dana prije leta. Hrana i piće u zrakoplovu mogu se platiti tvrdim valutama, pokatkad nekom lokalnom, kao što je forinta ili srpski dinar, te uglavnom svim kreditnim karticama, ali nešto više Mastercardom i Visom. Kako bi izbjegli neugodnosti, ne oslanjajte se na Visa Electron ili Maestro debitne kartice tekućih i žiroračuna, jer uglavnom – ne prolaze.

Kupnja u letu

Osim ića i pića, mnoge šopingholičarke i šopingholičare veseli kupnja u letu, Duty free shop u zraku - Inflight prodaja mirisa, cigareta, nakita i alkohola. Croatia Airlines nekada je imao odličan izbor robe i dobre cijene, prodavali su čak i Croata kravate i marame, ali sada prodaju svašta, između ostaloga i ulje, talijanske konzerve tunjevine, vino i sapun. Što bi prost narod rekao: Dobra roba! Ali nisu jedini, jer su svoju tradicinalnu prodaju u zrakoplovima ukinuli i jači igrači poput ruskog Aeroflota, a zadržali je Oman Air i neke druge daleke kompanije.

Stoga, obje opcije putovanja imaju prednosti i nedostatke. Dobro proučite svaku ponudu kojom vas bombardiraju i izvažite cijenu. Revolucija je u našem aviodvorištu započela. Još samo da nam kapne koja kuna više, lakše bismo preko trnja do zvijezda!