Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Magla svuda oko nas
Datum objave: 22. studenog, 2017.

Opet sam se sjetio Josipe Lisac. Nje se uvijek sjetim kad me razočaraju magle života. Nedavno u osječkoj zračnoj luci nije bio maglovit dan, sunašce se stidljivo smiješilo. S druge strane, nekoliko se hrabrih putnika na vrijeme čekiralo na aerodromu Klisa i već u mislima bilo u Španjolskoj, neki sa svojom obitelji u Zagrebu, a poneki u egzotičnim, udaljenijim i toplijim, krajevima. Let na liniji Osijek – Zagreb nije neki posebni događaj, osim što se čini pustolovnim zbog aviončića koju tu liniju opslužuje, baš kao aviončići koji prevoze putnike u tropskim krajevima i s pustih otoka na otok.

Utihnuo aerodrom

I sve bi to bila idilična priča za ponedjeljak prijepodne da te putnike, a među njima i moju malenkost, nije zaprepastila službena objava sa zvučnika da se let, u početku triput polusatno odgođen, na kraju otkazuje. Razlog poznat, gusta magla u Zagrebu, oko Plesa i često po nefunkcionalnosti spominjanog aerodroma imena Franje Tuđmana. A tamo su magle česte, ne samo na aerodromu, razmišljam cinično dok s pola snage vučem smeđi kofer. Baš čudno, te magle, mislim, jer se lokacija zračne luke pomno bira višegodišnjim proučavanjem ruže vjetrova. Sigurnost putnika uvijek je najvažnija i ne sumnjam da je donesena ispravna odluka o neletenju, ali takve izvanredne okolnosti uvijek zakompliciraju stvari putnicima i turistima. Piloti i stjuard napustiše pitoreskni zrakoplovčić, a putnici su se u nemilici pogledali. Bilo je to neko stanje ekstaze, u Hrvatskoj mnogima znane dramatske stanke koju svakodnevno doživljavamo, osjećala se napetost u prohladnoj čekaonici. Oni koji su imali vezane letove, brzo su našli zamjenski, a za one koji su imali odvojene karte do Zagreba pa onda za dalje, baš i nije bilo veselja. Utihnuo je osječki aerodrom, učinilo mi se da je i prigodna glazba koja zabavlja djelatnike, policiju i putnike odjednom prestala. I što tada, u nezgodnoj situaciji u koju su upletena tri tipa putnika? Rješenje se naziralo, brzo su reagirali u Zračnoj kuci Osijek, stigao je kombi koji je sve te putnike, osim mene (jer su mi nastavak putovanja preusmjerili iz Budimpešte), besplatno, za tri sata, prevezao do Zagreba. Ako se dogodi takva situacija, odmah trebate kontaktirati svoju agenciju preko koje ste kupili kartu kako bi se karta rebukirala i pronašao novi let. To će biti malo teže ako ste kartu kupili preko internetske trgovine, čije telefonske linije možda ne rade rano ujutro, kada vam je svaka sekunda bitna, ili imaju skupe brojeve. Ako ne uspijete kontaktirati agenciju, odmah zovite službu za korisnike aviokompanije kojom ste trebali letjeti i ljubazno i smireno objasnite problem. I bit će riješen, ne gubite nadu, jer ćete ubrzo nastaviti svoje putovanje.

Oni koji zbog otkazanog prvog leta ne stignu na drugi, moraju svakako prije polaska kontaktirati turističku agenciju ili avioprijevoznika kako bi promijenili prvi segment (leg) zrakoplovne karte, pa, recimo, nakon toga mogu letjeti iz Budimpešte, Beograda iako je prvotna karta iz Zagreba, a sve kako bi na vrijeme ipak stigli na odredište. Promjena nije besplatna, zato budite oprezni s planiranjem i provjerite cijene nastavka putovanja iz susjednih gradova, jer se jako razlikuju, pa neka vas netko odveze na aerodrom!? Najlakše je onim putnicima koji, na primjer, idu samo do Zagreba, jer ih ipak preveze autobus pa sve još stignu. Vremenske nepogode, magla i nevremena se događaju, posebice u ovo doba godine, iako, recimo, Pleso može primati najmodernije avione čak i po gustoj magli. Naš aviončić nije bio posljednji krik modernoga doba pa nije ni poletio.

Povrat iznosa karte

Putnici koji odustanu od putovanja imaju pravo na povrat pune cijene karte pa se opet brzo trebaju u e-mailu raspisati aviokompaniji, koja novac vraća u principu na tekući račun ili na karticu kojom ste let kupili. Zato oprezno s odvojenim kartama, kako ne biste loše prošli i upropastili si godišnji odmor ili dugo sanjano putovanje. Ako je let otkazan zbog izvanrednih okolnosti, koje se nisu mogle izbjeći, ili su krivci loše vrijeme, politička nestabilnost, štrajkovi, sigurnosni rizici i neočekivani problemi koji mogu utjecati na sigurnost leta – putnici ne ostvaruju pravo na naknadu (u skladu s regulativom EU, od 250 eura za letove do 1500 km do 600 eura za letove dulje od 3500 km). Bilo kako bilo, uzdajte se u sebe i za važnije letove iz Zagreba na koje smijete zakasniti - pođite automobilom, vlakom ili autobusom. Bar dok je magla svuda oko nas!