Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Tko ne riskira, taj ne profitira…
Datum objave: 30. kolovoza, 2017.

U svojoj lijepoj i novoj putnoj torbi, a kao iskusni putnik, možete ponijeti sve osim zdravlja. I jednog vrijednog, a ne toliko skupog “papira”. Putovanjem postajete sretniji i bogatiji čovjek, ali kako bi ono proteklo u najboljem redu i bez noćnih mora, potrebno je misliti na još jedan dodatni trošak, putno osiguranje koje ovisno o paketima sadrži razne opcije. Nudi ih sada i preko interneta gotovo svako hrvatsko i europsko osiguranje, a sada biste jednom zauvijek trebali riješiti vječnu dvojbu – treba li nam ono ili ne? Ukratko – treba!

Troškovi hitne pomoći

Ne treba zaboraviti da svi osiguranici HZZO-a za vrijeme boravka u inozemstvu imaju pravo na besplatno pokriće troškova hitne pomoći i osnovne medicinske skrbi ako putuju u zemlju Europske unije ili u državu s kojom je Hrvatska sklopila ugovor o socijalnom osiguranju. Ako je riječ o državi s kojom takav ugovor nije sklopljen, plaća se poseban doprinos. Prije putovanja smireno se prošetajte do obližnjeg ureda HZZO-a i detaljnije se raspitajte koje su to države i treba li vam za njih besplatna potvrda o pravu na korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu, a ako još uvijek vjerujete u besplatne stvari. Europska kartica zdravstvenog osiguranja koju će vam isto tako besplatno ponuditi odlična je za putovanja po EU-u pa je svakako zatražite nekoliko tjedana prije putovanja.

Ipak, ni na jedno putovanje nisam krenuo bez police putnog osiguranja koju sam posebno kupio jer smatram da bih preko HZZO-a i uz plaćeni ekstra dodatak teško dobio besplatno liječenje u npr. Vijetnamu, moja nezgoda bila bi još bolnija, odmah bih trebao npr. bolnicu platiti u gotovini i tražiti račun za HZZO te vjerojatno čekati vječnost da mi se refundira, a s obzirom na stanje u našem zdravstvu – pitanje je bih li novac i dočekao. S tom sam institucijom prije desetak godina imao loša iskustva kada mi nisu refundirali stomatološke troškove iz Ukrajine unatoč plaćenom doprinosu. Svaka čast HZZO-u, ali nekako u njih kao putnik i u ovoj sferi poslovanja - nemam povjerenja. Mnogi su mi sugerirali, a i vama će jer smo svi okruženi putnim ekspertima, da je tih desetak ili dvadesetak eura koliko biste npr. platili Allianzu ili npr. Graweu, ovisno o trajanju, vrsti i destinaciji, uglavnom nepotreban trošak. Nitko ne zna kada će mu se i što dogoditi, hoće li imati tešku zubobolju, hoće li mu se izgubiti prtljaga ili će na skijanju slomiti nogu! Iako zvuči okrutno, to je naša stvarnost pa mnoge zemlje policom putnog i zdravstvenog osiguranja uvjetuju dobivanje vize, kako trošak liječenja stranca ne bi pao na njihov proračun?! Zamislite sada situaciju da vam je nakon nezgode u stranoj državi, daleko od domovine, potrebna žurna operacija koja košta tisuće i tisuće dolara kojih nemate ili vam je zbog nezgode potreban prijevoz (u nekim slučajevima i posebnim zrakoplovom) do bolnice koja bi vas zbrinula. Ili vam je ukraden novac, a možda ste ne svojom krivnjom zakasnili na let koji vaša aviokompanija odbija platiti. Stvari su to o kojima treba dobro razmisliti i odlučiti. Uvijek će biti onih koji će reći da su zdravi i jako oprezni te da se nesreće događaju drugima. Ali, pustimo te pametnjakoviće, brzo se razuvjere!

A ako me pitate jesam li ikada tražio asistenciju u inozemstvu, odgovor je potvrdan. Nekoliko puta u SAD-u, jednom u Londonu i dvaput u Mađarskoj i Turskoj. I to bez većih problema, nazvao sam lokalni broj asistencije, a ubrzo su oni nazvali mene zbog detalja. Izravno su platili bolnici, novac nisam ni vidio, a ni svotu. I to je bilo to.Treba znati da trenutačno u Hrvatskoj nema loših putnih osiguranja jer se mnogi osiguravatelji vežu na međunarodne asistencije poput francuskog Corisa ili drugih kompanija.

Vrag ne spava

Prije odluke o kupnji putnog osiguranja koje obuhvaća i zdravstveno, raspitajte se kod vaše kartičarske kuće (American Express, Diners club) ili banke kojima plaćate članarine i raznobojne pakete – jeste ste već možda besplatno osigurani po tom pitanju, ne samo od nesretnog slučaja već i putno. Također, tu može postojati i caka da banke i kartičarske kuće uvjetuju da npr. putovanje, aviokartu ili hotel platite njihovom karticom pa ste osigurani samo u tom slučaju. Kompletan paket putnog osiguranja obično obuhvaća pokriće u eurima za troškove hitnih tretmana, lijekova i prijevoza do bolnice, troškove spašavanja u cijelom svijetu, stomatološke troškove radi otklanjanja akutne boli, osiguranje prtljage u slučaju gubitka, oštećenja ili uništenja, nadoknadu troškova u slučaju otkaza putovanja zbog bolesti ili više sile te pokrivanje troškova raznih nezgoda u nepredviđenim situacijama koje izazivaju smrt ili invalidnost te štošta drugo. Vrag ne spava pa mislite na moguće probleme kako bi vaše ljetovanje ili zimovanje bilo tip-top i ne škrtarite na tih nekoliko eura kad već plaćate skupo putovanje. Jer tko ne riskira u osiguranje, taj ne profitira!